Nästa resa – att peppa för en resa till Riksgränsen

Mina senaste inlägg har handlat en del om vårpepp och hemmakärlek, och sådan har jag – här hemma i Stockholm. Jag har också tidigare kort nämnt att min skidsäsong i år inte kommer att sluta förrän i maj. Och ja – så är det. Jag har nämligen gett mig själv en oerhört lyxig grej – i form av en resa till Riksgränsen.

Det kan låta som att jag reser hur mycket som helst (kanske efter alla Åre-svängar), och att möjligheterna att göra det är oändliga. Det är (förstås) inte helt sant. Jag prioriterar och funderar, väljer bort och väljer till, letar semesterdagar och även om jag försöker göra allt jag kan för att få uppleva så mycket som möjligt av världen och gärna vill välja både och så är sanningen förstås oftast att det handlar om antingen eller.

Den som läser här regelbundet vet att jag älskar skidor, och har kanske också förstått att jag även om jag åkt sedan jag var i 4-årsåldern aldrig tidigare åkt så mycket som nu. Eller, framför allt kanske man ska säga att jag aldrig tyckt det varit lika roligt som jag tycker nu. Jag har utvecklats mycket de senaste åren, och det är nog först nu jag både känner mig helt trygg på skidorna oavsett underlag, och som jag åker utan att få ont någonstans eller bli orimligt trött någonstans. Anledningen är teknik – och även om man inte behöver vara någon teknisk stjärna (och jag är inte en skolad åkare) så är det roligare när man känner sig avslappnad i åkningen – och bara kan njuta av varenda åk. För mig har det verkligen inte alltid varit så, men jag har kommit över en gräns på slutet. Så ja – nog är det så att jag tycker att skidåkningen är roligare nu än den någonsin varit tidigare.

Så, jag ska åka mer skidor! 

Något jag knappt gjort alls är att åka offpist, och det är något jag nu är enormt nyfiken på och vill behärska – för att ha ännu roligare, och för att få större upplevelser. De där mer fria, med utsikter och orörda fjäll. Jag tror att jag har en helt ny dimension kvar att upptäcka.
En annan upplevelse som jag aldrig upplevt men verkligen vill är midnattssol. Jag har aldrig varit i norr och sett solen skina dygnet runt.

Så nu ska jag kombinera de två! 

Riksgränsen med Systrar i bergen

Jag har unnat mig en resa till Riksgränsen med Systrar i bergen som arrangörer. Jag ville ha en resa där fokus är på offpist, och att med guiders hjälp lära mig bra teknik för det. En med ett inkluderande klimat – något jag själv redan upplevt att man får när man reser med Systrar i bergen. En som har potential till att kunna ge en stor naturupplevelse (och med potential menar jag att man aldrig kan styra över vädret).
Det känns så kul!
Riktig midnattssol är det inte, den är nere mellan 22-03 ungefär, men tillräckligt mycket nära-midnattssol – som man kan åka skidor i! – för att jag ska se fram emot bara den upplevelsen i sig. Så, på lördag nästa vecka åker jag skidor mellan 22-00.30 på natten. Den upplevelsen!

Med lite andra vidder än på kvällen i Stockholm, kan tänkas.

Jag tog beslutet när jag insåg att vår regelbundna tjejresa låg i slutet av maj – men inte så att någon semesterdag kunde nyttjas. Alla andra skulle åka och nyttja tre semesterdagar, och jag kände inte att jag hade den möjligheten – det är för mycket på jobbet den perioden. Så, jag fick tyvärr ställa in min medverkan… men valde då att nyttja mina sparade pengar till annat. Och valet föll på Riksgränsen-resan. Extra glad är jag över att jag får med mig en fin kompis!

Att resa till Riksgränsen med tåg eller flyg

Vi väljer att åka tåg till Riksgränsen – vilket är en resa på hela 18 timmar. Det är kanske galet egentligen, men det gör att vi kan nyttja tiden effektivt. Vi kommer umgås, chilla, sova, jag kan jobba rätt många timmar och ja – det känns helt okej faktiskt. Det gör också att jag bara behöver ta en semesterdag. Win! Att det känns rätt att göra ett miljövänligt val för en inrikesresa är en medveten bonus. Vi bokade tåg när det släpptes, och att resa till Riksgränsen med tåg kostar då knappt 2000:- ToR i sovvagn. Att flyga hade varit smidigare på vissa sätt (90 min), och kostat runt 1500 + 880 kr för buss ToR Kiruna-Riksgränsen (3 h) + 200 för buss ToR Sthlm – Arn (60 min) men jag har ändå en känsla av att verkligen vilja åka tåg inom Sverige eller rimliga avstånd. Ni får väl fråga mig om valet när jag är hemma igen.

Såhär såg det ut förra gången jag var i Riksgränsen och – åkte tåg dit. Det var 14 år sedan, om någon undrar. Haha! Jag har faktiskt romantiserat lite om den där restaurangvagnen sedan dess. Det var fullkomligt magiskt att sitta där och se solen gå ner över de norrländska vidderna genom glastaket. Hoppas vi upplever det lika bra nu… även om jag kan tänka mig att en del i känslan satt i att vi verkligen lyxade som köpte öl till priset det kostar på tåg. Våra dagar i Riksgränsen hade vi levt på hemlagad mat som vi huvudsakligen köpt med hemifrån. Det har hänt en del sedan dagarna som riktigt fattig student… och aldrig hade jag nog trott att jag skulle lägga så många timmar i ett tåg igen. Å andra sidan kan tiden i sig på ett sätt kännas lyxig nu, när det mesta andra i livet snurrar så snabbt.

Mega Cam

Så ja – så ser min nästa resa ut. Men först väntar en helg på hemmaplan med Henke i Åre på Åre sessions. Vi blandar och ger! Sen heter planerna framåt mountainbike i Hestra och jobb i Indien. Men det blir det mer om längre fram här i bloggen.

Följ mig!

Mer läsning...
Ljubljana by night – det där med första ögonkast