Så här Sveriges fulaste stad korats, och förstapriset vann Borlänge. Vackra Borlänge!

Sveriges fulaste stad – vackra Borlänge

Det måste ju vara något fel? För, en stad som ligger mitt i Dalarna, som Dalälven flyter genom och mynnar ut i sjön Runn – som på många sätt slår Siljan med hästlängder tack vare sin skärgårdsliknande känsla med öar och skär, kan ju inte vara fulast i Sverige? Hur är det ens möjligt? Tunaslätten, vatten och dalabygden i bästa kombination, och ändå nyper staden utmärkelsen. Sveriges fulaste stad.

Borlänge är en tätort i Dalarna och centralort i Borlänge kommun, Dalarnas län. Borlänge är beläget vid Dalälven och är Dalarnas största tätort och Sveriges 25:e största tätort. Tätorten är Dalarnas viktigaste industri- och handelsort, och här finns även delar av Högskolan Dalarna med inriktning på teknisk, administrativ, ekonomisk och social utbildning. Här ligger också Framtidsmuseet som innehåller planetarium och naturvetenskaplig experimentverkstad.

Jag är uppvuxen i Borlänge. Borlänge är mitt hemma. Borlänge är staden där många av mina än idag närmaste vänner bor, och stället där många av dem – liksom jag – rätt ofta uttrycker ”vad vackert det är!” och lägger upp bilder på våra sociala kanaler. En stad där folk trivs. Ibland tänker jag att mina vänner som bor kvar är de som är smartast av alla. De har allt. En nära stad, fina områden runt om – där de bor mycket bättre än de flesta andra jag känner – och på det finns kultur och sport i massor.

Det är först nu på slutet vi börjat tagga #hellrefulochtrevligänsnyggochtråkig, #trevligtfolk och #mittborlänge. Mitt Borlänge är det, och har alltid varit. Vackra Borlänge!

Denna hyllning till Borlänge skrev jag 2011.

Den inte så vackra stadskärnan i Borlänge

Nej, Borlänge har inte mycket att komma med om man ska prata om att vara en vacker stad, och nu är det ju just stadens arkitektur och stadsplanering man talar om i denna omröstning bland arkitektupprorets medlemmar. Stadskärnan bjuder inte på någon sekelskiftesromantik eller tinnar och torn som kan vittna om äldre tiders rikedomar, utan något helt annat. På 60-talet gick en rivningsvåg genom landet och Borlänge centrum blev… ”modernt”, och faktiskt utsett till Sveriges modernaste stad. 60-tals-modernt. Eller fult. Eller… det som kan förväntas av en industristad. Staden är dessutom utspridd, delad av järnvägen som haft så stor roll i stadens utveckling och tillväxt, och de industrier som så starkt präglar staden och dess ekonomi såväl som folk.

Min kompis Angelica har som näringslivschef synts i många nyhetssändningar och i debattartiklar idag. Så grym är hon – en av många fantastiska borlängebor. 

Men vet ni? Kanske behöver inte stadskärnan vara så vacker när omgivningarna är det och folket är trevliga?

Det här är visserligen också Borlänges stadskärna

Bergslagsbyn, byggt tidigt 1900-tal, några hundra meter från centrum och med det ett av stadens mest centrala villakvarter är de gulligaste kvarteren i kanske hela Sverige, och arbetarbostäderna vid industrierna – kasernerna – är idag kulturklassade. Det är som att centrum är en ring av den där inte-så-vackra-60-tals-modernismen, men att varenda ring utanför bjuder på gulliga villakvarter och fina miljöer. Inte alla, okej, vi har områden inte så många är stolta över – men det finns så mycket fint. Som i alla städer, men finare än de flesta.

Hylla industrierna!

En anledning att Borlänge dras med ryktet om sin fulhet, är förstås industrierna. På i flera fall bästa läge nära centrum och vid vattendragen – ja, vi pratar alltså om Dalälven – så ligger stora industrikomplex, vars arkitektur möjligtvis lämnar en del att önska. Men, dessa borde ju snarare rimligen hyllas. Arbetarandan, slitet, ambitionerna och resultaten – den har präglat bygden och människorna, och… mig. Jag är stolt över det.

Redan på 1800-talet nåddes Borlänge av järnvägen, och det gav möjligheter. 1872 anlades ett järnverk vid Domnarvsforsen mitt i stan, och forsen gav möjlighet att utvinna energi – och järnvägen var en förutsättning för transporterna vidare. Det var redan vid sekelskiftet som bydgens andra stora industri, slipmassafabriken aka senare pappersbruket, etablerades. Jag kan än idag minnas lukten därifrån som sipprade in genom fönstren i klassrummet där jag gick i låg- och mellanstadiet.

Idag är industrierna grunden till att det i staden finns massor av konsultbolag, IT- och ekonomikompetens – och säkert också att staden sedan kunnat utvecklas till ett handelscentrum med köpcentrum såväl som IKEA.

Kanske är de inte vackra, industrierna. Men de är Borlänges, och servar världen.

mitt borlänge sveriges fulaste stad
Snälla vänner har bistått med några av bilderna till detta inlägg.

Mitt Borlänge

Mitt Borlänge är staden där man spelar golf på någon av flera vackra banor, åker mitt-Sveriges överlägset bästa utförsåkning i Romme alpin, njuter av solnedgångar över Dalälven – krönta av Bullerforsens kraftstation, umgås med landets kanske trevligaste människor, ser fina vänners skuggor kasta sig över rödfärgade byggnader under en cykeltur en sensommarkväll, lyssnar på Borlängemusiker som Mando Diao, Miss Li och Sugarplum fairy eller världsartister på inkluderande och magiska festivalen Peace&Love, tar en båttur på älven och ser Runns skogsklädda öar spegla sig i vattnet. En stad där man trivs och vill vara.

Sveriges fulaste stad mitt Borlänge vackra borlänge

sveriges fulaste stad borlänge runn mitt borlänge

Mitt Borlänge. Du får vara ful i andras ögon. Jag vet var jag har dig, och dess människor. Så långt in i hjärtat som det bara går.

8 Comments

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Och typ några tusen pers som röstat, på Facebook. Inte vetenskapligt direkt. Undrar hur många som varit i staden?
   Haha. Men. Känns lite som att Borlänge tar sin chans att nyttja det i annat syfte. Och det gör de rätt i! Och jag med 🙂

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Du ser, fula städer – trevligt folk! 🙂

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Hört flera som sagt det, att nu måste man ju dit och kolla. Haha. Ja… är ju ett monument över en tidsepok på något sätt. 🙂

 1. Ja, alltså, för mig får omröstningen helt motsatt effekt. Vill till Borlänge pronto, efter det du har skrivit ovan. Vet ju själv att jag verkligen föll för Umeå, som ju ligger 4:a på listan. En stad är så mkt mer än byggnaderna i sig – känslan, stämningen, naturen runt omkring… MEN håller med om att den där 60-talsarkitekturen inte tilltalar mig ett dugg. Här i Nynäs rev de SÅ fina gamla träbyggnader till förmån för det “moderna och nytänkande” Hur sorgligt som helst!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   SÅ roligt att du säger det! Vi får ta en visning någon gång… och du passerar ju till Orsa om inte annat? 🙂
   Ja, sant. Byggnaderna i centrum och hela centrumkärnan ÄR inte fint, det är helt sant. Går inte att komma ifrån. Synd med rivning av gamla hus, var ju samma som hände i Borlänge.

Write A Comment