Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed

Blackfridayconfession – konsumtionsrant, outdoorkläder och favoriter

Jag gjorde några Insta Stories sent igår, fredag, kväll om Black Friday. Egentligen sa jag inte så mycket särskilt mer än att jag faktiskt shoppat. Och, undrar om man ska skämmas för det? Det är ju lite mer fint idag att göra exakt tvärtom. Uppmana starkt och tydligt och ståndfast (för så har man ju alltid tyckt) till icke-konsumtion. Jag förstår det, på många sätt. Vi behöver konsumera mindre, både det ena och det andra. Vi måste alla göra medvetna val utifrån där vi befinner oss, och Black Friday kanske inte riktigt uppmuntrar till just medvetna val. Det är lätt att falla för sensationsrubriker och Passa På!-lägen, och att köpa saker man kanske inte alls behöver egentligen. Konstruerade behov. Likaså kan jag bli matt över reklamhysterin rent allmänt, och att en amerikansk dag – Black Friday – inom loppet av några få år gått över till svenska Pre-Black-Friday-Week-VIP-rea, BF-week och BLACK FRIDAY YAYY! och Black Friday weekend och så vidare i oändlighet med erbjudanden som ska överträffa varandra. Rimligheten?!

Men, tänker jag, det innebär ju inte att vi behöver vara totalt lurade. Det kan ju vara så också att man vet vad man vill ha, och tar chansen att köpa det vid ett tillfälle då det är billigare. Det var närmare två veckor sedan jag messade mamma när hon pratade om julklappar och ville vara ute i tid att “vänta till fredag den 23 november, för då kan du köpa allt billigare”. Så det gjorde hon. Det sparade mycket i den barnbarns-julklappslista som redan var prydligt nedskriven.

Själv är jag inte fullt lika välplanerad. Varje år tror jag att i år ska jag minsann bli klar med julklapparna i tid, men så sitter jag där till slut online och klickar mig runt hos de som garanterar snabb leverans för att exakt hinna komma i tid. Varje år. Då ska sägas att vi inte köper några massor, och många är de år då jag skrivit långa inlägg om hur jag vill se på julen (om vi nu pratar om den specifikt). Hur vi hellre spenderar den utomlands och tillsammans familjen, och hur julkappar då blir väldigt få men kanske i bästa fall (men sällan för oss ens det) genomtänkta. Men julklappar får de givetvis, barnen.

Jag skrev om detta 2010 – Julstress och traditioner.
Och 2015 skrev jag om det igen – Julen, traditionerna och gemenskapen.
2018 är jag matt på debattklimatet och ligger rätt lågt.

Jul i Åre 2017. I år kör vi samma upplägg. Hoppas på lika mycket snö!

Nu menade jag inte att svänga om detta från Black Friday till jul men jag tror de hör ihop. Jag tror många inköp på Black Friday är tidig julklappsshopping, på ett sätt som gör att barnfamiljerna lyckas undslippa en del utgifter.

Och vad köpte jag själv på Black Friday?

Ansiktskrämer

Jag har länge – kanske ett år?! – haft slut på min favorit ansiktskräm från Excuviance. Sedan dess har jag visserligen blivit hooked på The Ordinary, men just fuktighetskrämen är inte tillräckligt bra för mig. Men jag har snålat, och har ett gäng lågprismärken hemma men varje dag tänker jag att denna kräm känns inte bra. Har en knepig hy dessutom. Nu – äntligen dag- och nattcreme från Exuvicance, 20% rabatt.

Skid/ Outdoorkläder från Houdini och Röjk (och Norröna)

Jag mässar rätt ofta om vikten att hålla sig varm, och älskar som bekant alla årstider och att vara ute. Att inte frysa är en förutsättning för att kunna njuta av det! Igår uppdaterade jag med ett par förstärkningsshorts från Houdini, Moonwalk shorties. Har ett par underbara från Röjk med fem år på nacken, Esqimo Quads, som jag verkligen kan rekommendera! Sånt här använder jag oräkneliga dagar vintertid, och ville ha ett par ännu rejälare då jag nu har ett par lövtunna skalbyxor. Jag köpte även en täckkjol från Houdini – något som inte används så ofta men som är genialiskt när det behövs. Jag har en sedan tidigare (av annat märke) men den är nog 12 år ungefär och för liten. Houdini utsågs förresten nyss som Sveriges mest hållbara företag i branschen, ett delat pris med H&M. Houdini är dyrt och hållbart, H&M räknas som lågpriskedja som ofta oförtjänt anklagas för att inte vara hållbara. Läs på. Är så sjukt imponerad av deras arbete, och att just ett så stort företag satsar så mycket betyder att det finns pengar att investera i forskning och utveckling. Det finns inte i små, hur veganska eller återvunna eller – vad som – de än är. Houdini och H&M är båda exempel på bra företag att handla från, om man ska handla. För… kläder behövs. Så är det ju bara. Noll inköp håller sällan i längden.
Och så köpte jag ett par skidstrumpor från Röjk, för att komplettera de exakt likadana jag har och haft i fem år som nu är slitna till att vara tunna som löv på tårna. Ändå fryser jag inte, vilket jag gör när jag har andra skidstrumpor – så dessa är lätt magiska. Rekommenderar Röjk Primaloft Skier Midweight för frusna fötter.

När jag var i Slovenien i veckan var det runt 2 grader och regn emellanåt. Hela gänget klagade över att vara kalla – men inte jag. Denna magiska jacka från Norröna är i GoreTex och håller mig 100% torr och varm. Älskar den innerligt! Det är en innerjacka i tunn dun och tunt skal utanpå. Kan användas ihop eller var för sig. Så, denna har jag från plus 10 till minus 30! Finns på rea här ser jag!

Mobilskal från Ideal of Sweden

Jag älskar Ideal of Sweden och har varit deras skal trogen länge. Älskar att kunna kombinera med plånbok eller liten handväskliknande clutch – Mayfair clutch. De har halva priset på allt under denna helg, och jag fick ett nytt skal då mitt är sönder (och jag har spräckt skärmen pga det hörn som saknades…), och till Stella blev det julklapp med skal och plånbok som hon önskat sig.

Det var det. Tror kanske jag ska nyttja att Black Friday inte är en dag utan weekend till att faktiskt komplettera och – tänk om jag skulle lyckas?! – göra klart barnens julklappar. Fatta vilken Halleluja det vore!

Fick förresten SÅ många svar på Insta Stories. Fler som är supernöjda över sina köp, och som “knappt vågar säga det högt”. #blackfridayconfession

  1. Jag kan också känna likadant. Att det känns som att jag borde skämmas för att jag köper något nytt. Samtidigt så ser jag inget fel i det och tycker ändå att man kan fynda på second hand. Men inte allt.

    Och det här med Black Friday i Sverige känns inte riktigt som att de fattar grejen. Det ska ju vara rea på Black Friday och då tycker jag det ska vara riktig rea. Man ska kunna fynda på riktigt. Inte 10% på hela sortimentet, eller 20% om du handlar över 200 kr eller 30%… ja, du fattar nog min poäng. Och speciellt inte under en hel vecka, haha.

    1. Haha, men nej exakt håller med – Black friday blev ett par veckor av craziness! Då måste man kunna värja sig och inte klicka “bara för att”. Att ha en aktiv sida anteckningar med en lista över saker barnen och andra jag köper presenter till ibland behöver/vill ha eller så är verkligen ett smart Life hack för mig. Det ger mer planerade inköp och då går det ju att fynda. Gäller mig själv också 🙂
      Det blev mer shopping sen faktiskt på BF, men är i princip klar med julklapparna och det känns UNDERBART.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Fler berättelser
Bloggtips: Ketchupmamman