Från drömmig fluffjul till fjäll med regn och storm

Juldagslugn råder, och det ännu mer än vanligt. Utanför fönstret smattrar nämligen regnet, och det blåser i det närmaste storm. Idag går jag inte ut frivilligt (även om jag ska pallra mig till SATS innan dagen är slut) och är mer än nöjd med att ligga i soffhörnet. Så sällan jag spenderar mer än korta stunder så ändå! Idag vill jag verkligen inte ha något mer. Helst i kombination med nöjda och glada barn som inte bråkar eller låter allt för mycket. Det är kanske inte någon trolig inramning för en hel dag inne visserligen. Julklapparna hjälper dock till – alla verkar nöjda i år. Meja har fått en del nytt till sitt kök och en kassaapparat som underhåller i långa stunder, Max är helnöjd med sin Gravitrax som det byggs kulbanor med – vilket också Stella faller med i, nytt FIFA-spel till PS (som vi packat med hemifrån) är kul (även om jag förlorar lite för lätt mot Max), pussel, böcker och lite så underhåller också. Så, jag håller tummarna för fortsatt soffläge för egen del. Som en juldag ska vara – minus det där med regnet utanför som inte alls passar här i Åre.

Igår fanns inte en tillstymmelse till regn utan på vägen hem från julbordet på Tott singlade snön ner i stora, fluffiga flingor och gjorde den redan drömmiga inramningen ännu mer drömmig. Det var så fint! Åre i julskrud, jag kan inte tänka mig något mer stämningsfullt.

Vår julafton var klart härlig med skidåkning en stund för oss vuxna, lätt grötlunch hemma, utelek med barnen (som inte var sugna på skidor igår), besök av tomten, ett digert julbord i mysig miljö på Tott, julklappsöppning och julklappsspel och en rätt lång kväll vid matbordet hemma. Mer “tradition” än så blir det inte för oss, detta var nog maxat. Lite spontant, lite borden och måsten men mest ändå lugnt och skönt. Så vill jag ha det. Jag har svårt att tro att det blir jul någon annanstans än här nästa år, eller någonsin. Samtidigt så är det ju just julen med det längre jullovet som kan bjuda familjen på någon längre resa så det känns lite dubbelt får erkännas. Aktiva val, men aktiva bortval samtidigt.

Det varma vädret ser tyvärr ut att hålla i sig i några dagar, men jag hoppas att regnet här i byn istället är snö på berget, så att vi kan få mer av det vi hade häromdagen – barnvänlig pow just i utkant av pisten…

…och en öppen Åreskuta, med sol ovan molnen.

Hur har du det i jul?

Följ mig!

Mer läsning...
En 40-årsdag, två firanden, 5 reseval och en avfärd