En helg i Idre fjäll

Här kommer en live-hälsning från en helg i Idre fjäll. Efter jobbet i torsdags åkte vi hemifrån Nacka till mina föräldrar i Borlänge, och långt innan soluppgången eller närheten av morgonen överhuvudtaget i fredags satte vi oss i bilen igen för att ta oss vidare till Idre. När jag var liten så var vi rätt ofta i Idre, och ännu tidigare många år i rad i Grövelsjön en bit ifrån Idre, så för mig är Idre förknippat med en hel del nostalgi – men noll egentlig koll på området eller skidorten som sådan. När så jag och Annika började bygga ett samarbete med Visit Dalarna och en del av det blev att skriva information om Idre och således åka hit för att bygga content var det precis så mitt i prick det kunde bli. Och jag har längtat så! Dessutom så är det så att vi i Åre, där vi numera åker oftast, jobbar hårt med barnen. Det är inte helt enkelt, för Åre i sig är ingen särskilt barnanpassad skidort (om man som vi utgår ifrån Åre by). Att komma till en familjär och mysig skidort med enklaste ski-in-ski-out och en totalt barnvänlig anläggning kändes bara så lyxigt. Jag tänkte direkt att vi nog skulle kunna få en helt annan skidupplevelse med barnen här. Och vinterupplevelse generellt – här i Idre fjäll finns mer än bara skidåkning.

helg i idre
Så gulliga fäbodar mitt i backen. Värmer mitt dalahjärta med denna fina miljö!

Att åka till Idre från Stockholm för en långhelg, bara fredag till söndag, är lite i kortaste laget så lilla Meja fick stanna i Borlänge hos mina föräldrar. Det är första gången vi lämnar henne så, men hon har verkligen insisterat. Hon har varit så peppad, stolt och glad att få åka ”fälv” som hon säger (dvs ”själv”) till mormor och morfar och nog är badhus, biopremiär, kusinhäng och utelek som enda barn en oerhörd lyx för henne. Idre fjäll hade varit perfekt för henne med allt från barnvänliga backar och närhet till lekpark mitt i backen och annat – men denna gång blev en annan uppdelning mesta sammantagna win-win för alla.

Januariskidåkning av bästa kvalitet

Istället har jag och Henke kunnat hänga med våra ”stora barn” på ett annat sätt än vi kan när de är tre som aktiviteterna ska anpassas till. Och – så rätt vi tänkte! Vi har hittills – när detta skrivs en sen lördagkväll – kunnat åka i precis det tempo vi vill och bara fokusera på njutning i backen. Idre fjäll har bjudit på krispiga 10 minus i strålande sol och – januari, alltså. Det är inte skidmånaden med bäst rykte men tajmar man in sånt här väder och snön har kommit tillräckligt så är det så mycket kvalitet. Betydligt fler besökare väntas någon vecka ytterligare in på säsongen men vi klagar inte över lugnet just denna helg. Vi har åkt direkt in i liftarna i hela systemet konstant, haft grymt bra preparerade pister hela dagarna med manchester långt in på eftermiddagarna (!) och solen har lyst utan uppehåll – men mestadels i ett vackert Golden hour stora delar av dagen. Inramningen har varit totalt magisk!

helg i idre

Vi har mest njutit breda, carvingvänliga pister och haft så kul! Max, som föredrar snowboard, har på nolltid gått från lite tveksamt tempo och mycket plog till att på riktigt börja luta sig och känna skidåkningen och svängarna i kroppen. Utvecklingen de två dagar vi haft hittills har varit större än de två veckorna i Åre under jul och nyår, eller på flera år. Det är sånt som kan hända när pisterna är så vänliga som de är här – utan att för den delen bli tråkiga. Här kan man välja olika svårighetsgrad på backar bredvid varandra och landa enkelt vid samma lift, så på så sätt är det här enkelt att anpassa åkningen så den passar alla i en familj. Här hittar man kanske inte fallhöjden som Sveriges allra högsta anläggningar – men bästa skidåkningsnjutningen och det är bara så mysigt!

Skotersafari och en månskenstur med häst och släde

Förutom skidåkning har vi hunnit med två fantastiskt roliga utflykter, med mäktiga fjällvyer som gemensam nämnare. En av Idres främsta tillgångar är att det liksom är… riktiga fjäll. Utsikten mot en av Dalarnas högsta toppar, karaktäristiska Städjan, är konstant mäktig liksom vidderna runt om. Man ser fjälltoppar, vidsträckt natur, Norge och – ja. Idre fjäll har en härlig känsla – och vi har upplevt den extra på skoter och från en ombonad släde bakom vacker häst. Jag kommer berätta mer om de upplevelserna, för det förtjänar de – men sa jag; kvalitet? Att få dela sådana här upplevelser med mina barn… det är så priceless det kan bli. Idag, när vi satt där bakom hästen, mjukt ombonade av renfällar och lurviga filtar, och fullmånen lyste över tysta fjäll runt om oss så tänkte jag att jag aldrig någonsin ska åka på någon annan semester än upplevelsesemestrar i vinterlandskap igen. Haha! Det lär jag inte hålla men alltså. Sverige! Vinter! Hur kan man göra annat än att älska detta?

Imorgon åker vi skidor i några timmar till innan vi beger oss mot Borlänge och hämtar upp den saknade lillasystern. För det är hon ändå, jag vet inte hur många gånger vi denna helg pratat om hennes uttryck och vad hon hade tyckt. ”Det är ingen tävling pappa, men jag vann först!” hade hon nog sagt, som hon brukar. Och gillat renen Aske som är Idres maskot, och den slingriga och roliga banan med honom man kan åka. Men det får bli en annan gång. Först ska vi njuta några timmar till, med högsta kvalitet med de där två ”stora”. Det förtjänar vi alla, och njuter av.