att göra i idre med barn

Att göra i Idre med barn (vinter) – från skidåkning till ridturer

Inlägg i samarbete med partner

Sugen på att åka till Idre med barn? Bra tänkt – Idre Fjäll är en oerhört barnvänlig skidort i Dalarna, och barnvänlig betyder vuxenvänlig. Det är lätt att åka skidor med barn på Idre Fjäll, för här är allt anpassat för familjen – på många olika sätt. Vi, som har lägenhet i Åre, åker ofta i större system och såg framför oss att ha det lite lättare i Idre med barnen; Stella, 10 år och Max, 8 år. Det var en korrekt tanke – allt var betydligt mer friktionsfritt i Idre om jag ska vara ärlig. Att bo med bästa ski-in ski-out läge och den närhet det är till allt på Idre Fjäll i kombination med backar för alla nivåer innebar för oss en långhelg med fullt fokus på skidåkningsnjutning. Lite extra tur hade vi med vädret och den tidiga januarihelg vi var i Idre betydde lågsäsongen att vi kunde åka rakt in i varenda lift. Manchester, sol, januariljus och fluffig snö – förutsättningarna kunde inte vara mer optimala! Vid andra tidpunkter på säsongen är det förstås mer folk – Idre Fjäll är en populär skidort. Systemet bjuder på enormt barnvänlig familjeåkning och hela anläggningen är fantastisk för barnfamiljen. Men skidåkning är inte det enda; det finns massor annat roligt att göra i Idre med barn. Vill du hellre läsa direkt om vad man gör förutom att åka skidor så hoppa ner lite till avsnittet om Att göra i Idre med barn – där hittar du 15 ytterligare tips på roliga aktiviteter i och kring Idre Fjäll.

att göra i idre med barn

Barnvänlig skidåkning på Idre Fjäll

Så, varför så barnvänlig skidåkning på Idre Fjäll? Jo, bland annat för det här;

#1 Backar för alla sorters åkning – och lätt att komma till samma lift

På Idre Fjäll finns 40 nedfarter, fördelat på 16 gröna, 10 blå, 5 röda och 10 svarta pister. Ett fjäll är i fokus, och man åker ned för bergets alla väderstreck, vilket också är de områden backarna delas in i; Väst, Nord, Syd och Ost. Både i Ost och Nord går flera backar bredvid varandra, med svårighetsgrad från grön och blå till röd och svart – så här kan man välja olika backar men ändå ses igen lätt nere vid liften. Det känns inkluderande, och enkelt för familjer där olika önskemål kan behöva mötas.

Vi älskade att åka i Ost, mycket för att det var så oerhört härligt med solen som gick upp och kastade sina strålar mot de härligt preparerade backarna – manchestermagi! Dessutom upplevde vi backarna som breda och mysiga med lagom njutning hela vägen, som gjorda för långa carvingsvängar vilket den här familjen gillar. Idre Fjäll kan inte skryta med Sveriges högsta topp – men är perfekt för en barnfamilj.

att göra i idre med barn

Även i Nord är det lätt att välja olika vägar ner, från lätt grönt till utmanande svart. Backarna här är lite kortare men riktigt, riktigt fina. Här älskade jag extra utsikten mot Städjan. Det är något speciellt med så maffig natur runt om!

att göra i idre med barn

På bergets framsida, ner mot Idre Fjälls centrum – i vad som kallas Väst, sammanbinds snälla familjebackar med det största barnområdet.

#2 Härlig skogsåkning för lekfulla barn

Det finns flera områden där det kan vara lätt att hitta roliga skogsbanor. Barnen körde järnet mellan backarna i Ost, och tyckte också det var roligt att åka mellan barnvänliga Västbacken och barnbanan Askestigen. Skogsåkningen på Idre Fjäll fick högt betyg av Stella och Max – och då var ännu inte all snö på plats och det var flera dagar sedan den senaste decimetern föll.

att göra i idre med barn

Idre Fjäll bjuder också på häftiga skicross-banor. När vi var på Idre Fjäll pågick världscup i skicrossbanan bredvid Västbacken, och vi hade således första parkett till tävlingarna. Barnen tyckte också det var coolt att se världsstjärnorna i action, men hade kanske ännu hellre åkt på barnen skicross-bana just bakom, vilken var stängd med anledning av tävlingarna denna helg. Den får vi testa nästa gång!

att göra i idre med barn

#3 Fina barnområden och snälla backar

Det finns flera nybörjarområden på Idre Fjäll, och allt från enklaste band till långa knappliftar i både Syd och Väst.

att göra i idre med barn

Att göra i Idre med barn på vintern – 15 tips på aktiviteter

Skidåkning i all ära – det är förstås det som lockar allra mest (för de flesta) men Idre Fjäll bjuder på så mycket mer. Här är en lista med tips över saker att göra i Idre med barn på vintern – på Idre Fjäll finns möjlighet till massor av roliga vinterupplevelser.

att göra i idre med barn
 • Åk skidor – förstås! Barnvänligare skidort än Idre Fjäll är svårt att finna, här finns något för alla smaker…
 • …och missa förstås inte att hälsa på barnens maskot renen Aske, och åka hans lilla äventyrsbana Askestigen
 • Lek på lekplatsen vid foten av Västbacken
 • Åk på en skotertur! – med Idre Adventure kan du ta dig ut på en fartfylld tur med vackra fjällvyer. Här kan du läsa om när vi åkte skoter i Idre – en underbar upplevelse som älskades av hela familjen.
 • Åk pulka i barnens vinterland – du hittar området nedanför Västbacken
 • Hälsa på hästarna som står ute året om i sina hagar just ovanför fäbodarna…
 • …eller ta en ridtur. På Idre Fjäll råder ”ski in ride out” och till och med de yngre barnen kan rida i vinterlandskapet. Då leder föräldern hästen under en mysig 25-minuters tur.
 • Åk häst och släde – det är en oförglömlig upplevelse att glida fram genom tyst och mörkt fjällandskap med facklor och månljus som enda ljuskälla. Här kan du läsa om när vi åkte häst och släde i Idre, en sk fackeltur.
 • Hälsa på i fäbodarna, och missa förstås inte våffelstugan
 • Gå på barnens after ski på Värdshuset och låt barnen dansa och sjunga med – och avsluta med att kramas med maskoten Aske
 • Åk hundspann på fjället – lika häftigt som mysigt!
 • Gå en rolig bowlingmatch på aktivitetscentret – vanlig bowling dagtid och diskobowling kvällstid
 • Bada! På Idre Fjäll finns ett badhus med en 8*17 meter stor pool, små rutschbanor för yngre barn, fontäner och en grotta – och förstås bubbelpool och bastu.
 • Hyr plats i sporthallen och gör något du tycker är kul – pingis, badminton, fotboll, innebandy eller volleyboll kanske?
 • Åk längdskidor. Spåren runt Idre Fjäll går i fantastisk fjällmiljö och det bjuds inte mindre än 82 kilometer preparerade spår. Man hoppar på spåren mitt i backen och är således mitt i ”allt”.

Restauranger i Idre – tre bra tips

# Toppstugan – med skoter till restaurang Utsikten

Idre Fjälls toppstuga heter Utsikten, och tre kvällar (2018/2019: tisdagar, fredagar och lördagar) har restaurangen öppen för kvällsgäster – som då transporteras upp med kälke bakom skoter.

att göra i idre med barn

# Torget Bar & Grill

Vi åt en kväll på grillrestaurangen Torget Bar & Grill på torget vid Idre Fjälls huvudbyggnad. Vi ger restaurangen högsta betyg för riktigt härlig miljö, och gillade alla maten som består av klassikerna man gillar (som exempelvis toast Skagen, kantarelltoast, caprese mm) till förrätt och ett gediget grillutbud till varmrätt, från olika typer av kött till hamburgare.

att göra i idre med barn

# Pernilla Wiberg hotell – PW Kök & Bar

På Pernilla Wiberg hotell finns PW Kök & Bar, vars mat var helt grym! Vi hade inte alls förväntat oss den kvaliteten när vi gick dit, lite ovetandes – men det var oerhört bra kvalitet och grymma smaker rakt igenom. Missa inte PW Kök & Bar om du gillar mat och är i Idre!

Boende på Idre Fjäll

På Idre Fjäll bor de flesta i stugor, och det finns många stugområden med direkt access till backarna genom ski in ski out. Det är så mycket värt när man åker med barn – det är redan tillräckligt meckigt att få på alla kläder och prylar innan man kommer iväg… Extra bra är det förstås då man kan åka hem och äta lunch och spara lite pengar. Vi bodde i en stuga mellan Väst och Syd – med direktaccess till backen.

Här kan du läsa en packningslista för skidresa med lite extra tips inför semester i stuga.

att göra i idre med barn

Vill man bo på hotell finns till exempel Pernilla Wiberg hotell med väldigt bra läge just bredvid Sydbacken. Även längdprofilen Björn Dählie har boende på Idre Fjäll – med en exklusiv ”hytta” och stora stugor att välja på.

Fakta om Idre Fjäll

 • Idre Fjäll ligger i nordvästra Dalarna, med utsikt mot Norges fjälltoppar och omgiven av vacker fjällnatur.
 • Från backarna ser du mäktiga naturreservatet Städjan-Nipfjället, som består av ett helt fjällmassiv med bland annat topparna Städjan (1131 möh), Molnet (1191 möh) och Fjätervålen.
 • Idre Fjäll ligger på toppen Gränjåsvålen, som har en höjd på 890 möh
 • Skidområdet är Sveriges fjärde största vintersportort efter Åre, Sälen och Vemdalen
 • Backen Chocken är vida känd – det är med sina 46° lutning Dalarnas brantaste backe
 • Idre Fjäll har ovanligt tidig säsongsöppning – man inte bara tillverkar utan också sparar snö vilket bidrar till att kunna ha backar öppna så tidigt som på höstlovet (!)
 • Skidanläggningen har över 50 år på nacken och när man 1982 öppnade en fyrstolslift var den Europas allra första

Vi är så nöjda med vår långhelg på Idre Fjäll, och tackar Visit Dalarna för ett uppskattat och roligt samarbete – som jag återberättat om med egna ord, bilder och inte minst känslor.

All läsning från Idre hittar du under den här länken, och vill du ha mer skidåkningsinspiration så hittar du det här.