Åre i VM-väntans tider – en fin kompishelg

Det är söndag kväll, och jag är inte på det planerade tåget från Åre till Stockholm för snökaoset i landet har gjort tåget minst 3 timmar försenat och kanske ännu lite till. Men men, det går ingen nöd på mig på café/restaurangen Lounge i stationshuset i Åre som bjuder på sköna fåtöljer och en uppdaterad meny i år. Så gott så vi gjorde favorit i repris denna söndag och liksom igår käkade en försenad lunch här efter en dag i backen. Rekommenderar allra mest deras underbara fräscha pizza med fullkornsbotten från Grädda – så god! – eller Ramen. Förutom det finns olika pokebowls och goda smoothies och fräscha bakverk, och mycket mer. Bra stopp för ”enkel” lunch och mer.

Jag har alltså haft en härlig kvalitetshelg i Åre med två kompisar, precis som exakt samma helg förra året. Januari är en rätt tuff skidmånad, för man vet verkligen aldrig med vädret. Det vet man visserligen aldrig, men januari är klart lynnigt. Samtidigt älskar jag både det och annat med denna månad. Att det är totalt tomt i liftar och lugnt i backarna. Att det när solen är framme är ett gyllene sken ungefär hela dagen, som en oändlig solupp- och nedgång. Att det råder ett lugn i hela tillvaron. Januari på skidorter är fritt från hets. Jag tycker om det.

Vi åkte upp med tåg efter jobbet i torsdags, var försenade ett par timmar (denna resa, snark?) och kom fram på natten – och vaknade på fredagen till en ljuvlig skiddag. Det var inte öppet upp på högzon på grund av blåst, men den störde inte allt för mycket och vi njöt härligt hårda backar med hållfast manchester ungefär hela dagen. Underbart!

Igår var det desto blåsigare så vi fick vila lite mer och avslutade något tidigare. Det hade också sina fördelar, för Åre och tjejhelger är mysigt för annat. Som att hinna ett riktigt bra träningspass på SATS, det där på Holiday Club som har underbaraste träningsutsikten man kan tänka sig – Åresjön, skog och berg. Det var lite mer folk än vanligt där, men när man står och tränar bredvid några av Sveriges och världens största skidstjärnor och tränar så kan man ta det. Wow vilka coola krutpaket – om jag var imponerad av skidåkarna innan så är jag det ännu mer nu.

För, det väntas ju skid-VM här i Åre nu. Hela byn förbereder sig och känslan är redan – såhär dagen innan invigningen – oerhört speciell. Det är uppbyggda scener, hus och strålkastare ungefär överallt. Folk i röda kläder myllrar omkring i massor och i backarna jobbar de hårt med banorna. Tydligen är det hela 1400 personer som jobbar som funktionärer på plats, och byn väntas få 140 000 besökare under mästerskapet. Galna siffror för lilla Åre! Å ena sidan känner jag att jag redan ser fram emot att komma till Åre när det hela lagt sig och jag tror att många Årebor faktiskt lämnar byn under tävlingsperioden (5-17 februari) – men samtidigt tycker jag att det ska bli grymt kul att få en riktig smak av VM nästa helg då jag kommer tillbaka. Mitt jobb med Österrike innefattar att prata om de destinationer jag varit på under ett event de har, så på torsdag blir det åter tåg upp men då nattåget.

I backarna var det många pister och leder som var avstängda såhär i prepp-tider, så det kan jag varna för ifall någon är på väg till Åre under de närmaste veckorna. Å andra sidan så drar säkert tävlingarna och allt pådrag i byn mycket folk så att det blir luftigt på andra ställen? Vi led inte särskilt av ett mindre utbud av pister nu ändå, och idag var det dessutom öppet på högzon som bjöd på riktigt bra åkning – och i liftarna åkte vi rätt in hela dagen. Januari, ändå!

Och förra året hade vi såhär fint – betydligt vackrare faktiskt. Wow!
Riktigt bra konstateranden gjorde vi också, då. Vi är visserligen inte i hamn med tennistid än (men kanske kör vi igång med lite padel istället?) och Amsterdam i vår som vi pratat om så länge kan möjligtvis bytas mot Tel aviv i oktober. Hur låter det?

Vad mer denna gång? Middagar på Supper (som alltid superbra) och Vinbaren (också grymt, ska skriva ett separat inlägg om det), tre*frukostar på Café torget (så bra och inte minst skönt att rationalisera bort handling helt) after ski på Fjällgården, bastu och chill och allmänt Åre-häng och – ja lite så.

Nu har en liten stund till gått och tågets nya avgångstid är ytterligare lite framflyttad och vi förväntas åka vid 20, vilket är en försening på mer än fyra timmar. Jag klarar väntan… men fasar för att komma fram i Stockholm närmare 02.30 natten innan måndag morgon. Phew! Men, jag väljer att fokusera på energin och de härliga stunder den här helgen bjudit på – och de är många kan jag lova. Är så glad att vi prioriterar varandra och vår tid såhär och får ihop en skidhelg tillsammans trots allt som pockar på därhemma med jobb och familjer och allt annat. Värt oändligt.

Såhär skrev jag förresten rätt vettigt om att unna den man lever i en relation med egna upplevelser, trots små barn och så, efter förra årets helg.