Snökaos, nattresa och ersättning från SJ

Det tror längre tid än jag hade kunnat föreställa mig att komma hem igår. Tåget blev försenat mer och mer och mer, och efter många timmar och ett flertal besked kom vi istället för 15.50 iväg närmare 21.00. Oh the Joy! Vore ju synd att skylla på SJ dock när de allra flesta transportörer och trafikslag hade oerhörda utmaningar. På flygplatser runt om satt folk strandade, och de som åkte från Åre till Stockholm med bil fick plöja ner runt 12 timmar för att ta sig hem. Så, ingen skugga över SJ egentligen – förutsättningarna igår var extrema. Däremot kan jag ju tycka att det där med informationen bara borde gå att göras bättre. I vårt fall väntade man på tåget från Stockholm som fastnat i Gävletrakten – men så fort det rullade så borde man väl ha en hyfsad idé om uppskattad tid till och således även från Åre? På slutet kom infon i tiominutersintervall med info om att tåget skulle gå 10 minuter senare så då stod vi på perrongen och väntade. Det är betydligt sämre än att kunna sitta någonstans och syssla med något vettigare än att bara stå och vänta, i iskyla.

I Stockholm landade vi vid 04.30-tiden. Jag hade fått närmare 3 timmars sömn och var väl okej – tur man plockar med sig rutin från småbarnsåren – men det var tyvärr inte slut vid det. I Stockholm fanns förstås bristfälligt med taxibilar och trots att vi var lite förutseende och la in en beställning när vi närmade oss centralen blev vi utan och vi konstaterade att t-bana hem skulle gå snabbare. Det hade säkert varit sant om bara t-banan och bussen kommit men istället saknades även dom. Inställt, vänta, uteblivet, vänta, håhåjaja och andas. Vi tog det hyfsat med ro, är nästan imponerad själv.

Och så kom jag hem till ett vinterparadisiskt Nacka först vid 06.00.

Live från Insta Stories såg avslutningen ut ungefär såhär. Jag var inte pigg och glad då.

Jag fick ersättning från SJ – direkt!

Just innan vi anlände Stockholm, strax före 04 på morgonen, la jag in en ansökan om ersättning från SJ direkt på hemsidan. Redan idag runt lunch (!) hade jag ett mail om att få återbetalning. På hemresan var vi mer än två timmar försenade (med råge, ja) och ersätts med halva biljettkostnaden, och på resan till Åre var det under två timmar (men över en) och för den resan får vi 25%. Fantastiskt – och stackars SJ på samma gång, som får ta smällen av snömängderna. Man kan även få ersättning för utlägg för mat och dryck, men det orkade jag helt enkelt inte med att mecka med, även om det säkert är smidigt det med.

För resor under 150 kilometer utgår högre procent i ersättning från SJ

  • Vid 20 minuters försening ersätts 50% av biljettpriset
  • Vid 40 minuters försening ersätts 75% av biljettpriset
  • Vid 60 minuters försening ersätts 100% av biljettpriset

Jag tror att detta var första gången jag ansökte om ersättning från SJ, men inte sista. Eller – ärligt talat så har jag haft riktigt bra punktlighet på årets hittills riktigt många tågresor, så det har kanske inte varit aktuellt heller. Och ja – jag är brutalt trött nu denna måndagskväll efter en oplanerad nattresa, men har ändå glömt mycket av den jobbiga resan och har inte allt för stor ångest inför att den här veckan bjuder på tågresor tur och retur Jönköping samt Åre. Många tågmil blir det…

Följ mig!

Mer läsning...
En skidtestarhelg i Åre – kompiskvalitet i december