poke hemma poke bowl ingredienser recept

Pokebowl hemma – gott och enkelt

Igår hade jag ett par kompisar hemma, och handlade lite snabbt och utan plan. Jag köpte favoritsmaker och tänkte att det skulle lösa sig. Fröyalax/salmalax, fräscha asiatiska smaker med koriander i massor och det går inte att misslyckas. Det landade på en poke bowl, den enkla rätten av hawaiianskt ursprung, som numera finns i ungefär varje kvarter i iallafall Stockholms innerstad. Att göra poke hemma är hur enkelt som helst. Dessutom behöver man inte egentligen följa något recept – det räcker att fundera på vad man gillar och köra på det. Hawaii möter Japan på bästa möjliga sätt!

Poke hemma – ingredienser till poke bowl

Vi hade massor med gott, men samtidigt inte allt jag listar nedan. Det här är en lista på sådant det kan vara gott att ha i en poke bowl. Och för övrigt; en poke plate funkar lika bra.

Lax. Inget går upp mot lax, och då är det fröyalax eller salmalax som blir sjukt gott. Lägg i marinad med olivolja, japansk soja, vitlök, sesamolja, sesamfrön.

Ris. I botten gäller ris, gärna jasmin som blir lite kladdigt. Lite risvinäger, ett par droppar sesamolja och/eller några sesamfrön i gör det smakrikare.

Sojabönor – gott, mättande och proteinrikt

Sjögräs / algsallad – krispigt och fint, köp färdiggjord

Mango – fryst funkar hur fint som helst

Babyspenat – om du vill ha mer salladskänsla

Rödkål – marinera en stund i lite honung, vatten och limesaft

Böngroddar – ger väldigt gott krisp

Avokado – såklart! Ingen perfekt poke hemma utan en len avokado

Gurka – skiva riktigt tunt, med osthyvel kanske?

Paprika – fräscht och vitaminrikt

Salladslök – strimla fint

Rostad lök – om du vill ha extra krisp

Koriander – givetvis så mycket koriander det bara går!

Jordnötter – att toppa med jordnötter eller någon annan lite saltad nöt ger en god variation och tuggmotstånd.

Sås till poke bowl

Jag tycker att det blir tillräckligt saftigt om man marinerar laxen, men för sås till poke bowl svarar jag alltid sriracha mayo. Ett måste i kylskåpet och gott till så mycket mer än man tänker på spontant. Vi har den till massor av rätter hemma.

Varsågod för inspiration till en fräsch middag i helgen!