semester-i-Sverige-tips-sommar-Sverige bohuslän

Sommarlista 2019

Det här med att skriva en sommarlista har blivit något av en tradition, och i år ser sommarplanerna väldigt mycket mer annorlunda ut än på många år så extra kul att plita ner planerna kan jag tycka. Att drömma lite framåt om sommarsemester och allmänt härliga dagar i Sveriges kanske bästa årstid (även om jag själv egentligen älskar hösten mer) boostar sommarkänslan från start.

Har du själv en blogg så haka gärna på denna sommarlista du också!

En sommarlista

På vilka platser spenderar du din sommar?

I år blir det stor variation. I juni håller vi oss (när vi nu kommit hem från Småland) hemma i Nacka, för åh vad sommarens första delar är härliga att njuta hemma! Semestern inleds helgen efter midsommar, och då drar vi till Mallis och Port de Soller. Därefter några hemmadagar och sedan blir det Kreta och byn Paleochora i en dryg vecka. Med andra ord blir inledningen av semestern i medelhavsvärme, och sedan hoppas vi på varma och fina dagar på släktgården i Dalarna. Vi gör en avstickare till Orsa för cykling och boende på Fryksås Hotell & Gästgiveri. Semesterns två sista veckor blir det roadtrip genom Norge, från norra Dalarna över till Norge och kusten och sedan vidare norrut mot Trondheim – varifrån vi sedan åker mot Sverige igen och älskade Åre.

Har ni några tips på ställen vi bör sikta på under en sådan roadtrip så berätta gärna! Ålesund, Trollstigen, Trondheim och Rypetoppens höghöjdsbana är stopp vi hittills siktat in oss på – men det känns som att mycket research återstår.

Hur länge är du ledig i sommar?

Jag hade trott att jag i år skulle vara ledig hela juni, juli och augusti i en blandning mellan medvetet tillåtande och tillfälligheternas mellan-uppdrag, men istället blir det en fullt normal längd med fem veckor. Men men, det är länge ändå! Lite bloggjobb blir det förstås under sommaren som vanligt.

Skulle du vilja åka någon annanstans än de ställen du planerat?

Njae, det känns jättekul att variera vårt vanliga upplägg lite men nog kommer det att kännas konstigt att inte ha någon tid i Halmstad och Bohuslän. Det var många år sedan vi hade en sommar utan salta västkustbad och picknickar på karga klippor.

Hur ser din midsommar ut?

Som vanligt hänger vi med våra vänner på deras lantställe på Vindö i Stockholms skärgård. Det blir ett gäng vuxna och ett ännu större gäng barn och midsommarafton är sedan många år förlängd till att vara en helg innefattande tre nätter. Älskar den helgen!

Vad innehåller dina bästa sommardagar?

Utomhusfrukost, många kaffepauser, lugna stunder mellan de mer aktiva – men minst en aktivitet som gör mig riktigt trött, insjöbad, kall rosé medan solen går ner och grillen tänds och ett gäng vänner till både vuxna och barn.

Och tänker jag på mina bästa sommardagar, så finns det egentligen bara ett ställe som poppar upp i mitt huvud.

Hur bemöter du en regnig dag?

I år kanske det händer – att jag får regissera en regnig dag precis så jag vill. Det vill säga; omfamna den. Ligga i en säng och läsa en bok. Göra precis hur lite som helst. Meja är 3,5 och för första året kanske regn inte betyder att ge sig ut i gummistövlar eller ha ett barn som klättrar på väggarna. Tänk! Drömmen. På ett sätt tror jag att jag behöver lite semesterregn för att skapa riktigt lugn för mig.

Men, vi ska spendera närmare två veckor på ställen där regnigt väder är tuffare och tråkigare än i en hyfsat bekväm sommarstuga. Jag vill inte ha regn i Norge eller Åre, faktiskt. Det tror jag skulle påverka vår resrutt, och begränsa de planer vi börjar formulera och drömmer om.

Hur kommer den här sommaren skilja sig från den förra?

Inget södra Sverige. Större barn. Men allra mest – jag kommer inte att vara utarbetad. Jag tror det kommer att betyda större möjligheter att njuta av semesterns varje dag.

Vilka spenderar du semestern med?

Båda medelhavssemestrarna är med föräldrar som fyller år, så det blir föräldrar och svärföräldrar, syskon och kusiner. Vänner kommer det bli emellanåt, och well – bara familjen lär det endast bli under våra dagar i Norge och Åre. Jag gillar den kombinationen.

Hur ser dina sommarplaner ut?

  1. Det låter som att det kan bli en fin sommar! Och bra med lite planering 😉 Vi har två resor inbokade, men ingen långresa denna sommar, så det blir nog lite tid i husbåten också 🙂

  2. Er sommar låter riktigt härlig! Grym blandning mellan vila, aktivitet och nya platser. Ser fram emot att följa och inspireras!
    Efter en vårresa för familjen till Korsika med lite vandring, sol, bad osv så blir det Sverige-blandat med Högbo Bruk över midsommar, några veckor i stugan (Östergötland), Örebro (där ursprungsfamilj finns) och så bröllop för vänner i Orbaden, Hälsingland i augusti. Ska försöka få med kortare vandring där också.
    Dagsturer såsom att cykla längs Göta kanal, ALV och utrymme för spontanitet blir planen i övrigt.
    Önskar dig och familjen en fin sommar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
stockholm gamla stan
En helg av lyx och glam