fryksås hotell restaurang countryside hotels orsa

Fryksås Hotell & Gestgifveri – klassiskt Dalarna med Countryside Hotels-känsla

I samarbete med Countryside Hotels

Countryside Hotels-känslan

När jag och Annika började jobba med Countryside Hotels så sa de att vi nog efter att ha besökt fler ställen bättre skulle kunna förstå vad just Countryside Hotels är. Själva känslan, kärnan. Nu har jag besökt 3; Körunda Hotell, Hestraviken och Fryksås Hotell & Gestgifveri och ja. Jag förstår nu. Grunden i Countryside Hotels är att samla hotell från anrika slott och pampiga herrgårdar till charmiga värdshus och gemytliga pensionat och gästgiverier – där alla ställen är viktiga för sina orter. De verkar för en levande landsbygd, och de öppnar upp i små orter – som görs mer levande av närvaron samtidigt som deras nyttjande av lokala leverantörer ger ringar på vattnet.

Det jag kunnat konstatera att det finns en speciell känsla. Hjärta, liksom.

Fryksås Hotell & Gestgifveri – känslan och historien

Fryksås Hotell & Gestgifveri tillhör de sistnämnda i beskrivningen om Countryside Hotels; gemytliga pensionat och gästgiverier. I byggnaden har drivits hotell sedan 30-talet, med många om- och tillbyggnader under åren, förstås. Genomgående känsla är att Fryksås Hotell är historiskt och äkta, och det ihop med dess läge i en unik fäbodmiljö – med anor från 1500-talet – och den grymma utsikten över vackra Orsasjön (som sitter ihop med liksom liknar Siljan) är dess största tillgång. Jag är kanske lite extra färgad som den dalkulla jag är men alltså; Dessa vyer med fäbodar och dalamiljö är den vackraste jag vet. Fryksås läge är unikt, vackert och åh så rofyllt!

Fäbodmijön i Fryksås

Fäbodmiljö är inget nytt för mig. Vi har en fäbod i släkten, lite längre söderut i Dalarna – väster om Mockfjärd kan man säga. Jag är ingen frekvent besökare men gör ett årligt besök och blir mer och mer tagen för varje år. Mina barn är redan inbitna, de med. Faktum är att min mamma tog med dem för sommarens besök samma dag som jag och Henke åkte norrut från släktgården till Orsa och Fryksås. Fäboden där vår släkt har anor och hus är något så unikt som en levande fäbod med kor som betar och ostar som ystas, och barnen var så nöjda med sitt besök i år då de fick en extra rundvandring av min faster som varje år lägger en vecka på att jobba med djuren och allt där. Vi fick istället då besöket i Fryksås, som är unik på ett annat sätt.

Fryksås fäbodmiljö är nämligen Sveriges största och har anor från 1500-talet. Det är över 150 timmerbyggnader i byn, och jag har nog aldrig sett så välskötta hus och tomter av den här typen tidigare. Det märks att Fryksås verkligen lever, och jag skulle tippa att många hus gått i arv i generationer – och de vårdas ömt. Och så blandas det med turism – för här finns som bekant både hotell, restauranger och caféer. Gammalt blandat med nytt, men allt med en stark charm och känsla. Och lugn. Jag tror jag sa rofyllt redan tidigare?

Restaurangen på White Guide-prisade Fryksås Hotell & Gestgifveri

Restaurangen på Fryksås Hotell har höga ambitioner, vilket inte minst alla plakat med White Guide-utmärkelser utanför dörren vittnar om. Det genomgående temat på restaurangen är ”mat från vildmarken”, och kanske gjorde jag en miss som valde den långbakta hjortfilén. Jag fick nämligen en kommentar under min vistelse; ”Åh, deras röding är magisk, missa inte den” – men det var några minuter för sent. Inte för att hjorten inte var bra dock, för det var den. Vällagat, välsmakande och vackert. Servicen var bra och föreslagna viner toppen. Vi hade ett Countryside Break-paket från Countryside Hotels, vilket innebar val från en specifik 3-rätters meny. Bor man i svit är utbudet lite annat, och ett annat alternativ är avsmakningsmeny – och förstås en vanlig a la carte om man hellre vill det. Årstidsbaserat och närproducerat är givet i Fryksås Hotells restaurang, och det är förstås klassisk dalamiljö i matsalen och bjuds härlig utsikt från de allra flesta borden.

Man serverar även lunch varje dag, och frukosten är lagom tilltagen givet Fryksås hotells storlek med tjugotalet rum.

Rabatt Countryside Hotels!

Vill ni ha ett prisvärt hotellpaket så ger koden CSH_ATTRESAPODDEN 15% rabatt på ett Countryside Break på alla Countryside Hotels (minus tre, läs villkor här), vilket innebär en övernattning med dubbelrum, frukost och tre rätters middag i restaurangen. 

Rum och faciliteter på Fryksås Hotell & Gestgifveri

Fryksås Hotell & Gestgifveri lever mer på sin miljö inomhus såväl som utanför dörren än rummen i sig. Vårt rum (nummer 4) var enkelt men välstädat och fräscht, hade grymt skön säng (en speciell ”BlissNordics” som kan ställas in utifrån egna önskemål) och en fantastisk utsikt.

Det finns tre olika sorters boende; hotellrum enkel/dubbel, moderna fäbodstugor samt fäbodsviter varav några har eget bad eller bastu och öppen spis.

Det är rakt igenom dalakänsla i hotellets lokaler.

I källaren finns en bastu och en mindre jacuzzi på verandan. Det var ett uppskattat bad efter några timmar på mountainbike i Orsa Grönklitts spår, och sitter säkert minst lika bra vintertid efter längd i spåren utanför dörren.

Med Orsa Grönklitt utanför dörren

Den vackra dalamiljön skulle jag kunna skriva spaltmeter om, men miljön utanför Fryksås Hotell & Gestgifveri innefattar något som såklart drar ännu mer; Orsa Grönklitt. Vintertid är det längdskidåkning som dominerar i vackra Orsa, ett berg som drar för utförsåkning för de som inte vill ha de högsta topparna och även sommartid finns enorma möjligheter till träning och rörelse i Orsa Grönklitt. Vi hade med oss våra mountainbikes, hoppade på dem direkt utanför Fryksås Hotell och testade flera av områdets fina leder. Klar njutning med rolig cykling i de fina spåren runt – och upp på – Grönklitt, som berget heter.

Att bo på mysiga Fryksås Hotell & Gestgifveri och kombinera med rörelse i hela området Orsa Grönklitt, vilket man alltså har direktaccess till från hotellet med leder som går direkt till området, är en hit. Det är 2 väl utmärkta spårkilometer från hotellet till längdcentrum och skidbacke. Jag skulle gärna komma tillbaka när det är vinter och alla maffiga träd är tyngda av vit snö… Så får det nog bli!