5 fredagstankar om podd, höstlov, Halloween, Åre-ranten och inredning

# Åre – mitt inlägg och några fler nyheter i byn

Mitt inlägg om det sämsta med Åre häromdagen fick väldigt många läsningar. Den delades i några Åre-grupper och det tog fart. Roligt! Många verkar hålla med om just det jag pekar på. Jag fastnade i några grupper också, och läste mycket om hur rätt det är med överklagningar på utvecklingsprojekt, hur mycket bättre Åre var förr och hur Åre kommun först måste sätta sina invånare. Hm, tänker jag. Är det verkligen så? Åre har haft en enorm inflyttning för just det som drar även turisterna, men innebär det att de som då gått från turister till boende med det bör vara de som helt kan sätta agendan? Eller är Åre faktiskt väldigt mycket just en turistort, och att Åre kommun ska fokusera mycket på det och föda kommunens ekonomi just genom turistintäkterna och det som de i sin tur ger med sig till invånare, möjligheter till verksamheter och annat i kölvattnet?

Well, utan ytterligheter förstås. En gyllene medelväg. Som oavsett vad som händer kommer att medföra kritik från något håll.

Jag tror kanske Åre var bättre förr på många sätt. Samtidigt har byggen och annat som “då” säkerligen fick kritik – som t.ex gigantiska Holiday Club på Åre strand – bidragit väldigt till precis allt i byn. När Pinchos (inte min favoritrestaurang men väl barnens) säger att de vill “bidra med lite mer cirkus till Åre” är det inte välbehag jag ryser av, men när jag läser att en ny och riktigt stor aktivitetshall signerad JumpYard ska byggas i centrala byn (vid bron mot Holiday, nära hopptornet i sjön) tänker jag inte spontant att det är för storskaligt och att Åre var bättre förr. Det går hand i hand med ett stort aktivitetsutbud i Åre, tänker jag, försiktigt. Grattis Åre-borna! Och turisterna.

Andra nyheter inför vintern är att Supper Åre – som är i mitt tycke Åres bästa restaurang – blir dubbelt så stor i ny tappning i grannhuset Villa Tottebo. I Suppers restaurang flyttar istället kompisen Asian Post Office in. Jag gillar båda! Även Boquerian, känd från Stockholm och Mood-gallerian, kommer till byn. Det blir bra, men är samtidigt troligt att jag ändå kommer hänga kvar mer på Vinbaren och Werséns precis som tidigare. Som förr, hehe.

# Halloween

Nu närmar sig Halloween på riktigt, och Stella vars 11-årskalas missades i somras har istället ikväll Halloween-fest med några vänner. Efter alla år utomlands över höstlov inklusive Halloween har vi – enligt våra barn – revansch att utkräva. Dekorationerna är på plats och ikväll intar zombies huset. Kul för dem!

Jag hann bara knäppa av en snabb bild imorse, får komplettera ikväll när det är klart och har rätt belysning för stämningen.

# Höstlov

Med det sagt så är vi i år hemma på höstlovet. Eller, lite utspridda ska jag säga. Meja inleder på förskolan och Max på handbollsläger medan Stella åker till morföräldrarna i Dalarna. Sedan avlöser Max och Meja hos dem, och Stella gör en kort mellanlandning hemma innan handbollscup i Skövde. Jag och Henke jobbar – men jag tar nog lite kortare dagar för att få ihop allt med höstlovsbarnen – och det känns så skönt! Tror att jag kommer att anamma ett höstlovslugn men jobbandes och hemma. Lugn, liksom. Dessutom har vi en helg hemma helt själva tack vare Dalarna och Skövde – hur speciellt blir inte det? Det tror jag inte vi haft sedan vi fick barn. Eller inte sedan vi fick Meja iallafall. Tänker sova, kolla Nyhetsmorgon utan störning, dricka kaffe med flera påtår och kanske ta en promenad. (Lär även vara på stan men ni fattar)

Apropå det så kolla in bilderna på vår gata. Den ena bilden är tagen igår, den 24 oktober. Den andra den 14 oktober. Det går fort från färg till grått på hösten… och värre ska det bli. Lite deppigt ändå. På den övre bilden har vårt hus kommit fram, och snart syns det helt och kommer göra så tills i maj.

# Hemmafix, Pinterest-knarkande och inredning

Ni som hänger med mig regelbundet vet att vi i våras gjorde en rejäl köksrenovering. Jag har inte lagt upp resultatet här ännu, då vi inte blivit klara helt – några stolar har varit restade och dröjt månader. Nu väntar de dock på oss på utlämningsställen, så snart! Jag älskar vårt kök numera, och hela vårt mellanplan. Med de planer vi har framåt så ser jag verkligen ett lyft för huset. Tänk att när vi flyttade in för 5 år sedan så var det i ett helt färdigt hus (förutom behov av en badrumsrenovering). När planerna vi har nu är klara har vi rört cirka allt. Ooops.

Äh va sjutton. Ni får några dagsfärska mobilbilder där det fortfarande saknas två stolar. Det finns ingen gul känsla i verkligheten utan det står mobilen för – väggar och tak är nymålat kritvita och bara lamporna bjuder på värme.

Här är lite bilder på vårt kök från början, och här är inspirationsbilderna / mood board inför renoveringen.

En badrumsrenovering, den som behövdes från början men som vi inte kunnat bestämma oss kring, är på gång men före dess på grund av en läcka även ett lyft av hall och gästrum. Tråkiga omständigheter såklart, men när nu läget är som det är så blir det bra med lyften även där. Jag är totalt hängiven Pinterest nuförtiden, och det känns så mycket enklare att med inspirationen få huset att följa en röd tråd. Vi har funkis där huset i original är från 1939-41 så det är strama linjer, vit puts och inslag av ek och jag och Henke har mer modern stil än traditionell så vi kompletterar med raka linjer och modern funkis som möter industri. Vitt, grått, sten, mörkt trä, varmt trä. Vill ni se några boards? Såklart ni vill.

Badrums-inspo

Min anslagstavla för badrummet har 42 pins. Hehe. Grå stora plattor, en duschvägg i industri, friliggande handfat (ett eller två) på en stenskiva likt den i keramik vi har i köket. Grått, lite trä, svart, vitt, mässing.

Gästrums-inspo

Här blir det mörkt trägolv i breda plankor, samma som vi nu har på hela mellanplanet. Väggarna ska målas varmt grå, inte för ljust, och längs en hel kortsida ska jag sätta trähängare. Toppa med en tavelvägg ovan och ha en lång bänk under baserat på IKEAs Nordli i vitt tänker jag mig. Så lång så den rymmer allt (extratäcken, lakan, föräldrarnas prylar osv) och kan pyntas med bordslampa och växt likväl som rymmas gästernas väskor så de slipper ligga på golvet. Runt 3 meter lång byrå och lika lång list. Tror vi på riktigt kommer få fram hotellkänsla. Välkommen till gästrum 2.0 förhoppningsvis hyfsat snart, vänner!

Och hallen då?

Hallen (som är stor pga utgör ett gammalt garage) däremot är knepig. Vi behöver riva garderoberna men ska vi sätta dit liknande igen – fast vita? Eller grå? Eller ska vi lämna garderoben närmast ytterdörren öppen? Ursäkta taskiga bilder igen, jag knäppte några i farten imorse för att skicka till mamma för inredningshjälp. Hon är duktig på sånt, min mamma.

Garderoben längs hela långa väggen blir kvar, men vi byter färg tror jag. Vitt eller grått? Eller blir det kallt?

Närmare dörren har vi en öppen del och del som är stängd med garderober (som ni ser ovan längst till höger). Den öppna delen blir mycket skor och familjens kläder. Rörigt ibland – ni ser ju dagsläget – men jaja. Vi lever här, vi fem.

Men på sidan mitt emot däremot, där funderar jag om vi när vi nu ska ta ner garderoberna till förmån för mer lådor och en vuxen hängare för gäster. Typ enligt inspon på bilden nedan. Frågan är bara om det blir för knepigt med att få till ett snyggt bygge, och med en del rör och annat som går där och gör att det är lite svårare med upplägget. Och tiden det tar att fixa saker perfekt? Det är tid jag inte har, eller inte vill prioritera. Det är en av mina inte så många principer sedan jag fick barn. De ska inte behöva växa upp som hänga-på-byggvaruhus och bo-i-renovering-barn. Våra helger ska bygga på umgänge och aktiviteter.

# Poddavsnitt och en massa intervjuer

Jag måste lägga in en punkt om poddpepp också. Den går i vågor, kan erkännas. För första gången någonsin har vi ett helt gäng inspelade program framåt som väntar på att klippas och släppas i lagom takt.
– Wilderness Stories; Coola Linda som till fots, cykel och kajak tog sig genom alla Sveriges landskap under tre månader i somras har berättat om sin fantastiska resa
– Ta Tåget! Per J Andersson – Sveriges kanske främsta reseexpert och grundare av tidningen Vagabond har skrivit en bok om att Ta Tåget! i hela världen och han har berättat inspirerande om tågresor i hela världen för oss.
– Att resa till många länder; I ett kommande avsnitt snackar vi lite om reseräknarhets och får också höra klokheter från fantastiska Jimmy Nelson (som ställer ut ett tag till på Fotografiska, missa inte!) som del av det.
– Österrike; Skidsäsong närmar sig och vi tänker bjuda på mer detaljerad inspiration till Österrike. Förhoppningsvis får vi med lite inspiration och kunskap från en kul gäst, men den inspelningen återstår.
– Nyheter; Men först ut är nyheter och branschspan, för nästa avsnitt är nummer 90. Kanske inte lika coolt som många ovan men vi måste ju snacka om oroligheterna som varit i Ecuador, om Thomas Cook-kollapsen och en massa mer. Snart!

Med det tar jag helg! Ha en fin en!

 1. jag läste ditt inlägg om Åre och funderade på att skriva men njae. det går liksom inte. det är enkelt att tycka och tänka från utsidan. och från insidan med förstås. men fan vad svårt det blir när man tänker på vem som ska göra vad och varför. toksvårt. 🙂

  1. Jag är på riktigt verkligen alltid av åsikten att “någon har verkligen tänkt på det, och beslutat x pga något”. Det gör mig både ödmjuk inför grejer, och förändringsbenägen. Alltså, typ i jobb kan det bli någon ändring som kan göra ont men med inställningen ovan så kan jag snabbare gå till acceptansfas och “såklart har någon tänkt på argumenten, let’s do it”. Liksom.
   Så tankarna i inlägget innan är inte egentligen “någon borde!!!” utan mest sådant som utgör irritationsmoment för mig. Som jag liksom inte kan fatta. Men samtidigt så förstår jag att det finns många sidor av myntet, och jag är MER än införstådd med att jag är en besökare, turist, med mitt perspektiv.
   Så ja. Det är svårt. Allt som är politik och pengar och påverkan är det.

   Sen kring överklaganden osv så är det en så viktig demokratisk rättighet. Och kring alla beslut som ska tas anser jag att miljö och hållbart på sikt väger tyngst. (Men i de där grupperna jag läste var det sjukt subjektivt kan jag säga)

   Ska bli politiker någon dag. Har bara lite för många skelett i garderoben och många åsikter offentligt på nätet. Haha!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
dalarna Dalälven borlänge
Förra veckan reste jag