säfsen barnvänlig skidort i södra dalarna

Säfsen – en barnvänlig skidort i södra Dalarna

Säfsen – i södra Dalarna nära Värmland, Närke – och resten av mellan-Sverige

Jag och Meja har spenderat helgen i Säfsen – en barnvänlig skidort i södra Dalarna. Södra skriver jag, och ja – verkligen södra. Säfsen ligger inte allt för långt ifrån gränsen till Värmland i sydväst eller Närke i sydöst. Från Stockholm tar det drygt 3 timmar med bil vilket är snäppet mer än till Romme men över två timmar mindre än till Sälen om man kommer söderifrån. Som ytterligare jämförelse kan nämnas Karlstad som det tar knapp 1,5 timme från och från Örebro eller Karlskoga når man Säfsen på under 2 timmar. Med andra ord så är Säfsen en skidort med ett ”nära” läge – som nås med en lagom kort resa från många ställen mellan-Sverige.

Skidåkningen i Säfsen – en barnvänlig skidort med fokus på de mindre barnen

Fokus i Säfsen ligger på barn, och berget lämpar sig toppen för de mindre barnen eller familjerna som inte åkt så mycket tidigare. Till toppen – med en fallhöjd på 185 meter vilket är väldigt snarlikt Kungsberget i Gästrikland – tar man sig med en långsam men snäll 4-stolig sittlift eller med snabbare ankarliftar och därifrån finns backar från flackt och inkluderande grönt till tuffare svart ned. De 8 nedfarterna som går från toppen har en fördelning på två gröna, två blå, två röda och två svarta, och backarna förgrenar sig en bit ner och summeras till slut till 16 nedfarter och 6 liftar.

Alla nedfarter slutar på samma ställe, vilket är extra smidigt för en barnfamilj där tempo och vägval kanske kan skilja sig lite mellan de olika familjemedlemmarna. Jag hade glatt släppt våra låg- och mellanstadiebarn själva för att utforska området. För Meja, som just fyllt 4 år, passade Säfsen perfekt med långa och vänliga backar från toppen. Längsta nedfart är hela 2160 meter.

Längre ned i backen ligger det stora barnområdet. Familjebacken har en lång knapplift, en kortare knapplift ramar in barnbacke (”Barnens skidland”) och skidskoleområdet och de allra minsta kan åka rullband och testa sina första svängar – eller för den delen ta pulka ned.

Så kul för övrigt att faktiskt åka på en skidresa med min vän och poddkollega Annika. Som hon själv sa; ”jag hade aldrig trott att jag skulle befinna mig på en skidresa med Lisa”, syftandes till min entusiasm inför åkning och hennes motsats. Men i Säfsen funkade det så bra!

Meja och hennes kompisar denna pressrese-helg gick på skidskola med fantastiska skidlärare. Redan första dagen kunde Meja och Annikas Nelly åka upp med en lärare till toppen och leka sin väg ner i de för dem långa backarna. Meja tog helt klart ett ytterligare stort kliv för sin trygghet och glädje på skidor denna helg.

För min del däremot så passar backarna i större områden såklart bättre, och för vår familj i helhet med två skidfantaster till föräldrar och 9- och 11-åring som liksom Meja åkt sedan de var 2 så fortsätter vi åka till större berg – men för Meja passade Säfsen perfekt. Allt blir verkligen enklare på ett litet ställe. Friktionsfritt, enkelt, harmoniskt. Skidåkning med barn är inte lätt och en walk in the park – men närmare det än i Säfsen går nog knappt att få.

Känsla och miljö i Säfsen

Jag må älska mäktiga fjäll och högalpina miljöer, men samtidigt; Som jag älskar murrig dalaskog. Sådan som ligger som i lager över böljande kullar, tät men luftig på samma gång. Det är så vackert! Från barndom, rätt in i hjärtat.

Och ja – vi hoppas på att den här vintern kan ta sig snart så att alla skidorter kan öppna alla backar och bjuda på vintermagi. Så tufft det är för dem alla hittills i år! Säfsen brukar vara riktigt snösäkert med sitt läge i finnmarken – det är en av deras många starka sidor. I år återstår en stor del, och det var såklart synd att vi inte hade förutsättningar att utforska hela skidområdet. En extra anledning att komma tillbaka!

Favoriten Filurius – barnen kompis

Barnens kompis i Säfsen heter Filiurus och hänger både i backe och under barnaktiviteter runt om i Säfsen.

Säfsen – Sveriges billigaste liftkort

Förresten så läste jag att det gjorts en jämförelse av liftkortspriser på 14 skidorter i Sverige och Norge, och enligt den så är Säfsen allra billigast.

Säfsenmanifestet

Barnvänligt värre, ja. Jag tycker Säfsenmanifestet är genialiskt – läs det här.

Längdskidåkning och andra aktiviteter i Säfsen

Rosita, som ordnade denna resa (och som också är en vän och tidigare samarbetspartner) har varit i Säfsen sommartid och talat sig varm om dess fantastiska utbud inte minst för mountainbike (jag måste hit då!) och för längdskidåkning har de hela 115 kilometer längdspår.

Minidisco på Hyttan och After Ski på Wärdshuset

Ibland i Åre kan jag sakna en riktigt barnvänlig after ski, där barnen kan dansa loss om de känner för det samtidigt som de vuxna kan chilla lite efter en dag i backen. Där är det väl intensivt även på after skin. I Säfsen älskade Meja och hennes kompisar både eftermiddagen med disco ihop med Filurius på Hyttan (ett par kilometer från Säfsens backar) och den med after ski på Wärdshuset som ligger i direkt anslutning till backen.

Lekrum och spa på Hyttan

Hyttan var också stället där vi åt på kvällarna. De har ofta buffé av olika typ vilket passar barnen lika bra som de vuxna, och i anslutning till restaurangen finns både lekrum och en filmhörna.

Meja älskade verkligen detta ställe och längtade tillbaka kväll nummer två – vilket gjorde det möjligt för oss vuxna att en dag gå en stund på spa på Hyttan. Där finns bastu, jacuzzi utomhus (förbokas) och massage och behandlingar.

Spa på Hyttan

Middag på Hyttan

Under våra kvällar på Hyttan prickade vi in en kväll med Texmex-buffé och en med temat Säfsens smaker. Hörde även från andra i sällskapet att pizzan var helt magisk – det finns både pizza och a la carte på menyn om buffén inte tilltalar.

Hyttan Bar

Sista kvällen lyckades vi tajma in en musikquiz på Hyttan bar. Givetvis drog vi hem förstapriset!

Snowcamp

Några kilometer från backen finns Snowcamp – som ett Bounce eller Yoump inhyst i en gammal vacker lada. Barnen älskade att hoppa loss på Snowcamp, och ja – vi vuxna roade oss fint vi med.

Mat och dryck i Säfsen

Hyttan kök

Jag har redan nämnt Hyttan, som är det ställe i Säfsen som serverar bäst mat i i mitt tycke trevligast miljö. Lugnt, barnvänligt och trevligt.

Wärdshuset, Säfsen och våffelstugan

Vid backen i Säfsen ligger Wärdshuset som kombinerar café och restaurang, har en liten lekhörna och en rejäl solterass.

Strax bredvid finns en stor terrass med sittplatser och en liten våffelstuga. Jag valde en med hjortronsylt och grädde och barnen såklart Filurius våffla med extra allt. Som grädde, chokladsås och maränger…

Grillplatser

Bredvid våffelstuga och terrass – i direkt avslutning till backen, finns flera stora grillar.

Men allra härligast är grillplatsen på bergets topp. Älskar denna charmiga tipi!

Boende i Säfsen

Vi bodde enormt bra i nybyggda lägenheter precis bredvid barnbacken; ”Vargspåret”. Så skönt med riktig ski in ski out! Apropå friktionsfritt, som jag skriver om inledningsvis.

Runt Hyttan finns 6 stugområden med totalt 220 stugor.

Tack Säfsen <3

Ja – vi hade tveklöst en supermysig helg i Säfsen, jag och Meja och hennes småkompisar och mina stora. Annika och Nelly, Jessica och Elsa, Annika och Frans, Johan, John & Miriam – allt ordnat så fint av Rosita och den barnvänliga skidorten Säfsen i södra Dalarna. Fina dagar (trots väder) och kvalitetstid för oss två ihop med fullt fokus på aktiviteter för just barn i Mejas ålder. Det tackar vi för!