Från världen till min trädgård och “några” hemmaprojekt

I början när Coronan slog till växlade mina tankar snabbt mellan olika ytterligheter. Det började med hur resebranschen påverkades, då den som bransch tog de allra första smällarna och jag genom mitt hobbyyrke bloggandet liksom med många vänner som jobbar med resor direkt landade i många sådana diskussioner. Oroliga sådana, förstås. Därifrån gick tankarna inom reseområdet vidare till det något mer privata området, där jag insåg hur mycket resor och resande jag genom mina sociala flöden matas med. Majoriteten av mina Facebookgrupper och de många Instagramkonton jag följer har helt enkelt det gemensamt. Men, jag blev ganska snabbt både oerhört trött på de never ending frågorna kring allt från “när kan man resa igen?”, “hur påverkas min planerade resa av restriktionerna?” till “vilken resa drömmer du mest om nu när vi inte får resa?” och så vidare. För – ganska snabbt landade jag betydligt mer någon annanstans än i segmentet resor.

Jag landade helt enkelt hemma. I här och nu. Det mesta andra blev ganska snabbt att kännas irrelevant.

Från resor i världen till mitt hem och min trädgård

Ett par veckor in i karusellen bytte jag flöde. Jag pausade alla resegrupper i 30 dagar – en funktion jag tackar Facebook för, och har sedan dess förlängt pausen igen och igen. Och, jag gick ganska snart istället med i grupper som “Trädgårdsvänner” och “Trädgårdskompisar”. Hade inte sett den komma.

Det är fascinerande, det ovan. Mitt inflöde ändrades så markant, och med det också mitt humör av den information jag matas med. Jag älskar världen, men när läget är som det är så älskar jag ännu mer – och behöver bara – mitt närmaste. Fokus på hem och trädgård är lite som en blommig, mysig filt att krypa in under, och där utvecklingen har sin gång helt beroende på årstid och väder – om omvänt; helt oberoende av läget i världen.

Det är mycket fokus på trädgården hemma. När badrumsrenoveringen närmade sig klar tog arbete utomhus vid, och vi bygger om vår altan som var sliten och icke-optimal. Jag kan inte säga att jag gör så mycket av grovarbetet själv, men gräver, bär och inte minst – fixar planteringar i krukor och rabatter. Jag, som alltid älskat funktionskläder för resor och naturupplevelser, ser också steget över till att måna om bra arbetskläder komma lika naturligt som fokuset gick från världen till trädgården en stund. Jag skulle verkligen behöva byta från att använda träningskläder till något mer slitstarkt och ändamålsenligt som jag inte är fullt lika rädd om.

I webbshoppen engelbert strauss finns massor av fina arbetskläder som passar perfekt för den typen av aktiviteter jag numera sysslar med – och som även har funktionella kläder som arbetsshorts inte bara för företag och andra utan även som är speciellt anpassade för tjejer, funkar i alla väder och är slittåliga. När vi flyttade till hus såg Henke direkt det här behovet komma för mig och gav ett löfte om arbetsbyxor i mors dags-present. Det infriades dock aldrig, men det börjar bli dags nu när trädgårdsarbetet och hemmafixet utomhus får så stort utrymme i livet allmänt.

Just nu kör jag oftast utejobbet i mina löparskor, som inte direkt blir mindre slitna av det och vars ändamål är ett helt annat, och några bättre skor vore inte så dumt. Och att använda min Houdini till även detta… är inget vidare. Och då ska vi inte tala om när jag drar igång att måla, vilket faller på min lott hemma. Hade varit rätt praktiskt att ha arbetskläder som det är okej att fläcka ner…
Jaja. Vilken dag som helst ska jag kita upp mig och botanisera lite extra på engelbert strauss sajt – för det här med trädgårds- och renoveringsträsket verkar jag ha fastnat i för om inte all så iallafall en lång tid framöver. Phew.

Mina trädgårdsprojekt

Så, vad händer i trädgården i allmänhet? Jo, men det här.

En ny altan

Altanen var en av de grejer jag föll för allra mest med huset. Den ligger på baksidan av huset och är helt insynsskyddad. Vi har enbart altan på den sidan av huset och trädgården med gräsplätt, odlingar, fruktträd och annat på de andra sidorna. Jag gillar det upplägget. Men, den har varit sliten länge och vi har misstänkt att underlaget inte varit något vidare utan gjort på riktigt hemmabyggesätt. Dessutom så har den inte varit optimerad mot poolen, utan haft staket och pergola som avgränsat den stora altandelen ned mot poolen. Nu flyttar vi (och gör en ny) pergola till närmare grannen (som gett sitt godkännande) och ramar in hela altanen bättre. Mot poolen öppnar vi upp och platsbygger bänkar, så att vi kan få ett flöde ner mot den i platåer som följer husets sutteräng. Vi platsbygger även sittplatser åt fler håll runt altanen för bättre umgängesytor och har höjt den en aning för att få en helhet hela vägen in mot husväggen.

Massor av blomlådor på altanen…

En så stor altan kräver dock att större planteringar får avgränsa mellan olika delar, så att man får en känsla av rum i rummet. För detta vill jag vara redo när altanen väl är klar och då inte behöva lägga tid på en massa vändor till mina favoriter Blomsterlandet och Plantagen utan redan ha drivit upp plantorna för grönska och rumsavdelning. Jag gillar mest saker som går att äta så har i krukor satt blåbärsbuskar (favorit, tips!), hallon och rabarber. Jag behöver dock något mer klängigt också, och tänker mig kanske pipranka i en av de stora krukorna och med nät ovan att klättra på höjden mot. Och så blir det någon plantering med träd för kruka också, och eftersom vi redan har massor av syrén runt hela tomten så har jag tänkt mig variation genom en vintergrön lagerhägg på stam. Kan så mycket om växter nu! Att köpa iallafall. Ta hand om löpande är det värre med.

“Ska du iväg till Blomsterlandet IGEN” suckar Henke, och har inte förstått att det är många vändor dit kvar…
Och… jag gör det så gärna. Är entusiastisk på gränsen till besatt.

En ny planteringsberså

För några år sedan gjorde jag ett område med pallkragar på en häll med stenar, men det blev väl ärligt talat… sådär. Underlaget lite för lutande och genom den lagda markduken kom enorma mängder växter på nolltid. Nu tänker jag mig att göra om det, och gräva upp de gamla stenarna som ligger under och ställa ner pallkragarna direkt i marken. Det har jag dragit mig lite för tidigare då sniglarna lite för lätt hittar dem… men jag tror ändå det blir bäst? Runt om får det bli ny markduk, och så grus runt om. Det bör skrämma iväg sniglarna också. Känns som att planteringsberså är en trend i trädgårdarna i år, jag har fått så mycket inspiration från mina sociala flöden.

Även i slänten ner ska jag gräva upp befintlig ölandssten och istället sätta perenner. Genom mina mysiga trädgårdsgrupper har jag landat tankar på backtimjan, stäppsalvia, hosta, nävor och lavendel.
I hörnet nedan – där ni ser vårt (läs: Henkes) starka jobb med att ta bort buskar blir det en läktarsektion, och i slänten ned mot stenarna tänker jag backtimjan och vit vintergröna.

Japp, så långt har min trädgårdsfascination på riktigt sträckt sig – jag har koll på sånt och Pinterest-boards långt bortom drömmiga resmål. Livet..?!

Så nog har jag lite projekt. Det är tur att hemma-tiden är lite större än vanligt, för dessa projekt hade inte varit genomförbara under vanliga förutsättningar. Go with the flow… osv.

Följ mig!

Mer läsning...
5 fredagstankar om podd, höstlov, Halloween, Åre-ranten och renovering-inredning