Djurönäset spa och hotell på Värmdö – nacka-guldkorn-11-2

Djurönäset spa och hotell på Värmdö – en skärgårdspärla

Det finns få ställen som är så omtalade som Stockholms skärgård – med över 24 000 öar Sveriges största skärgård. Att bo i Nacka betyder att bo där Stockholms skärgård börjar, och att lätt med bil kunna ta sig till yttre skärgård – den där lövskogsklädd inre skärgård övergått till mer karg natur och längre havsvidder. En nätt bilresa bort med andra ord – vilken ynnest att ha riktig skärgård så nära! Inte för att det är särskilt långt från Stockholm heller. Med bil når man Nacka på 10 minuter från centrala Stockholm, och efter ytterligare en kvart passerar man kommungränsen till Värmdö som med andra ord angränsar till Nacka i öst. En bit ut på Värmdö, ge det 10 minuter till, så kommer ön Djurö som sammanbinds med fastlandet genom en riktigt mäktig bro och precis efter bron hittar du Djurönäset spa och hotell. Mest känt är nog Djurönäset för de som har koll på konferensanläggningar, för det är ett väldigt populärt ställe för sådana. Men nog är Djurönäset precis hur härligt som helst även för privatpersoner. Undviker man mesta konferenshögsäsong är det lätt att hitta extra bra erbjudanden och att njuta av faciliteterna med sitt spa som främsta dragplåster. Ihop med skärgårdsvidderna, förstås. I den mellersta skärgården får Djurö placeras – med lövträd, barrskog och karga klippor i en ljuvlig mix.

Djurönäsets badtunnor och vedeldade bastu – för möhippan, till exempel

Vi åker ofta ut på Djurö/Vindö till våra vänners stuga i närheten av Aborrkroken, och passerar då Djurönäset. ”Där vill jag bo någon gång”, tänker jag ungefär varje gång, och tidigare har jag bara testat deras vedeldade bastu och badtunnor under en möhippa för ett gäng år sedan. Vedbastun och badtunnorna på Djurönäset ligger med fantastiskt läge och kan med andra ord bokas av både övernattande på hotellet och dagsgäster.

Så nej, Djurönäset har absolut inte varit okänt för mig sedan tidigare och så fick jag äntligen komma dit för en dryg vecka sedan, när jag och Henke tröttnade på hemmalivet och begav oss iväg på ett dygns Staycation – med lång marginal inom två timmar från Stockholm och Nacka. Runt 40 minuter från city, summerar resonemanget ovan (och bekräftas av google maps).

Vi har alla tänkbara bekvämligheter för både konferens- och privatgäster, från små sällskap till riktigt stora. 274 hotellrum, möteslokaler från två till 450 personer, Skärgårdsspa med varm infinitypool, bastulandskap och spa-behandlingar. I restaurangen finns Matsalen, barer, vinotek och Terrassen. Utomhus har vi Skärgårdskrogen Sjöboden, egen badstrand, vedbastu och gästhamn. Allt detta med utsikt över Kanholmsfjärdens blå vågor och vita gäss, bara 45 minuter med bil eller buss från Stockholm.

Djurönäset

Djurönäset spa och bastuland

Det var Djurönäset spa som lockade mig allra mest. Utanför spabyggnaden som bland annat rymmer en 25-metersbassäng ligger på en klippa en ljuvligt varm och rykande infinitypool, med bästa utsikt över havet. Och – den var precis lika ljuvlig som jag föreställt mig när jag sett på bilder.

Inomhus finns förutom nämnda pool och gym ett bastuland. Där finns flera olika bastur och upplevelseduschar liksom relaxytor, som vi tog oss tid till att sitta länge i. Lika avkopplande som ljuvligt med omväxling till hemmalivet. Och utsikten? Men åh! Skärgårdskänslan, alltså.

När jag var på Djurönäset fick jag kommentar på min Instagram om att de även har dagspa till riktigt bra pris. Och sköna miljöer att distansjobba i!

Skärgårdskänslan går verkligen igen i hela miljön runt byggnaderna och det som är utanför. Färgskalan med klipporna och tallskogen – och mötet med vattnet.

Motionsspår, naturstig och aktiviteter på Djurönäset

Runt Djurönäsets udde går ett motionsspår, som vi inledde på innan vi begav oss till spaavdelningen för efterlängtat chill. Den välpreparerade och elupplysta motionsslingan på 1,2 slingriga kilometer med fina gymstationer börjar precis vid Djurönäsets anläggning, och för en lite längre promenad eller traillöpning så fortsätter en naturstig i ytterligare 2 kilometer runt udden.

Sommartid erbjuder Djurönäsets Äventyrscenter kajak och SUP-turer och Fågelbro Golf & Country club ligger nära och har reducerad greenfee för gäster på Djurönäset.

Ännu är inte säsongen igång för Skärgårdskrogen Sjöboden, men nog kunde man föreställa sig hur det blir efter midsommar när den är i full gång… Eller, som Henke uttryckte det; ”Varför driver man inte ett sådant här ställe?”. Lunch, fika, middagar, grillbuffé (bordsbokning rekommenderas!) och kvällar med liveartister. Välkommen sommaren, vi är redo att snart ta emot dig!

Apropå det så är det även tillställningar på charmiga Folkparken regelbundet. Håll koll i kalendariet för att se liveartister och annat som är på gång på Djurönäset.

Middag och mat

Vi hade ett paket med 3-rättersmiddag på Djurönäset, och menyn varieras och tar inspiration från skärgården och följer årstiderna. I vår meny, i vad som kändes som en försommarkväll även om skärgården ligger lite efter och nog i mitten av maj får anses vara vår, så visade det sig tydligt i den läckra förrätten med fin, vit sparris. Jag tog en röding till varmrätt – riktigt bra! och till dessert fick det bli en klassisk crème brulee för mig och rabarber med kardemummaglass för Henke. Jag var nöjd med min meny och informationen talar om lokala leverantörer och stort fokus på närodlat och ekologiska råvaror vilket är plus. Vanan att laga för stora sällskap är garanterat riktigt stor, men det gick inte ut påtagligt negativt över vår meny som privatpersoner. Paket med 3-rättersmeny är klart värt.

Restaurangen är stor men ändå hur mysig som helst, med snygg skandinavisk känsla.

Vi avslutade kvällen med biljard en trappa ner. Har nästan glömt hur kul det är!

Hotellrummen och Djurönäset konferens

Djurönäsets anläggning består av ett antal byggnader, där varje hus – 9 till antalet – har en gemensamhetsdel med soffgrupper, öppen spis, mötesrum, kök med mera. Djurönäset är populära för konferenser och det förstår jag verkligen – att hyra ett helt eget hus måste vara optimalt för företag och större sällskap. Djurönäsets hus 7 är totalt nyrenoverat och väldigt läckert, med lounger med känsla av mysiga vardagsrum.

Nu adderar vi arkitektritad inredning där färgval följer den skandinaviska tonen, som är återkommande på andra platser på Djurönäset. Här tar vi det vidare ett snäpp och bygger olika nivåskillnader, bokhyllor som ger känslan av rum i rummet och till och med sätter mysig mossa på väggarna i konferenslokalen både för akustiken, bättre luftkvalitet och den gröna detaljens skull. Hjärtat av loungen är den öppna spisen som omges av sköna soffgrupper där våra gäster kan slå sig ner för samtal i lugn och ro.

Djurönäset konferens & hotell

Jag var aldrig in i något hotellrum i hus 7 så jag kan tyvärr inte bjuda på några bilder därifrån, och det rum vi hade i hus 4 var inte jätteroligt eller ombonat jämfört med de rumsupplevelser ställen kan bjuda på i dessa koncepthotells-tider – men fullt fräscht och med väldigt skön säng. Sov så skönt och uppskattade så omväxlingen från hemmet – den som känns så ovan i nuläget.

När jag numera är egenföretagare lär inte konferens på Djurönäset bli aktuellt på ett tag, tyvärr, men däremot spanade jag lite längtansfullt till den sjövilla som går under namnet Seregården som kan hyras för ett avskilt sällskap som då kan bo och vara helt själva i fantastisk miljö. Gemensamma utrymmen, boende, eget kök och brygga med bastu och badtunna – men ja tack! Jag tänker; dra ihop ett roligt gäng och ha en festlig helg med allt som erbjuds där och så krydda med tennis på tennisbanan just bredvid (som är gratis för gäster), träning utomhus och spa på det. Hur drömmigt? Ska föreslå för kompisar. Vi behöver att något händer när denna Corona-distansering är över. Fredsfest 2.0, liksom. Värt att kosta på.

Apropå Coronan så funkade det så bra på Djurönäset. Givetvis är det lugnare tryck nu, inte minst med konferensgäster, men överallt fanns påminnelser om avstånd och markeringar, stationer med handsprit och åtgärder i restaurang. Här kan ni läsa mer om Djurönäsets Covid-åtgärder.

Erbjudanden och priser

Det finns många olika typer av weekendpaket på Djurönäset, och just nu i Covid-tider kör man generösa avbeställningsvillkor. Jag kan lätt rekommendera en Staycation, Hemester eller ja vad man nu vill kalla det – en nära verklighetsflykt – på fina Djurönäset och är så nöjd med vår vistelse som gav den omväxling vi så intensivt längtade efter. Det tackar vi för!

Vistelsen på Djurönäset var till viss del pressbesök, men åsikter, känslor och bilder är som vanligt mina egna (och Henkes). (Inte bilderna. Om ni undrar varför jag är med så begränsat. Bilderna är aldrig hans) (Men sällskapet var ändå värt det <3).