badrum norrvange light grey tapwell

Vårt badrum – Norrvange och Tapwell

Coronatider och hemmaliv betyder renovering… eller? Vår badrumsrenovering sammanföll visserligen med pandemins start, men det var bara ett sammanträffande.

Det har gått några månader nu sedan vår badrumsrenovering blev kvar – och det känns som att vi haft det såhär länge och samtidigt är jag tacksam för vårt nya badrum precis varenda dag. Å ena sidan har jag väl velat förtränga både det vi hade innan och den period som renoveringen pågick, men framför allt så är jag bara så nöjd och kan inte sluta uppskatta att det är så fint. Skön känsla – för jäklar resan för att bli klar, alltså.

Det var en söndagkväll i februari, närmare bestämt i vecka 7 och samma kväll som vi kom hem ifrån en resa till italienska alperna, som vi packade ner och rensade ur den gamla 90-talsmardrömmen i ljusrosa-beige med bård och runt 3 månader senare vi nästan blev klara. Några månader till och jag kunde mitt i senhösten konstatera att vi blivit helt klara, och visst har fix pågått sedan dess för att mysa till det (vilket märks av bilderna då saker flyttas runt, och vi har såklart mattor och så nu), men ja. Igenom en badrumsrenovering, klara. Hurra!

Badrummet är inte så stort, kanske 2 * 3 meter, och hade tidigare både badkar och en duschkabin. Vi ville ha luftigare, och hur mycket jag än gillar badkar så kändes det bara för trångt och inte värt att få in. Så, badkaret fick prioriteras bort men nu har vi ett luftigt badrum.

Att planera utformningen i badrummet var lite knepigt. Vi har ett dubbelfönster högt på badrummets kortsida och ett fönster i normalstorlek på ena långsidan – men efter mycket konsultation från diverse experthåll så satte vi ändå duschen mot det högre liggande fönstret. Fönstren är bytta till varianter i PVC (får helt enkelt vara så just i detta badrum för hållbarhet) och då hela badrummet gjordes om inklusive alla rördragningar och annat under, och tätskikt upp mot fönster och i hela alltet (phew det jobbet från flera olika hantverkar-yrkesgrupper!) så blev det ändå bästa lösningen i detta funkishus i 100% sten.

Kakel – Bricmate Norrvange Light Grey

Vi valde kaklet Norrvange Light Grey, som är en granitkeramik från Bricmate i ljusgrå färg som slår lite åt beige, och där själva känslan ligger mot gotländsk kalksten. Jag älskar skiftningarna i den! Vi valde plattor i den allra största storleken på både golv och väggar; 60*120 cm. Kräver sina duktiga plattsättare men blir så snyggt!
I duschen ligger plattor i lite mindre storlek för att få rejälare fall, och vi har en golvbrunn “Unidrain” klädd med samma sten, och som går längs hela väggen i duschen.

Tips:
Det går att lägga detta kakel omlott, vilket vanligtvis inte är det sätt man gör men som med just detta blir väldigt snyggt. Vissa plattor har text på sidan – där gäller det att vända rätt eller att slipa ner kanten något.

Silikon: Kiilto grå.

Nedfällt handfat från Duravit och bänkskiva Norrvange

Vi valde samma sten som bänkskiva till kommoden, men i en lite tjockare variant som är gjord just som bänkskiva. Handfatet är nedfällt från Duravit.

Det där med kommod var ett kapitel för sig. Jag tyckte att ett vanligt lite basic kändes pluttigt och lite ditplacerat mitt i rummet, och kände samtidigt behov av mer förvaring än enbart genom kommoden. Det blev till slut en kommod “Bright” från Ballingslöv och jag gjorde ett utkast på en tillhörande del som arkitekten på Ballingslöv (samma som gjorde vårt kök) sedan fixade en variant med skåp i specialstorlek och en platsbyggd hylla gjord av bänkskiva till. Jag ville ha in lite trä för att mjuka upp något. Bänkskivan ovan löper således över hela kommoden. Det lilla skåpet rymmer också eluttag.

Denna kommod är inte gjord för att ha ett nedfällt handfat. Det var inte heller planen från början, men jag hittade inget handfat jag gillade och tänkte om från “halvt nedsänkt” eller ovanliggande som var den ursprungliga, betydligt enklare planen. Det fick bli passlist och nätt höjning av hela kommoden och återigen duktiga och envisa hantverkare som hackade helheten och fick till allt. Och två till tresiffrigt antal timmar googlandes efter handfat med rätt mått. Jag har inte räknat på vad min envisa övertygelse i kommod och allt kostade och tänker inte göra det heller.

Blandare från Tapwell – i färgen Bronze

Inte för hårt, var det – och att ha enbart svarta detaljer kändes just det, så vi blev glada när Tapwell ungefär precis samtidigt som vi kom till det skedet i renoveringen släppte nyhet med blandare i Bronze, som till skillnad från mässing är beständig i färgen. Jag älskar den mörkbruna lite borstade färgen, och tycker den gör sig så fint mot alla badrummets färger och det inslag av läder vi har både i badrummet och runt om i huset.

Oval spegel Haven med belysning

Och ja – även spegeln är kompis med Bricmate och Tapwell (som alltså tillhör samma koncern) och är en oval variant med belysning bakom. Lystrar till namnet “Haven”. Vidare hade jag gärna haft läderhandtag men det kändes för opraktiskt och dessutom är dessa breda lådor tunga med mycket i, så det landade till slut på svarta från Beslagdesign. Handdukstorken är från Nordhem.

Kommande bastu och Jotun tidlös mot Bricmate Norrvange light grey

Utanför badrummet har vi en yta som tidigare hade en kortsida med inbyggda garderober och således fungerade som en sorts walk in closet, och när vi påbörjade renoveringen trodde vi att det fortsatt skulle vara användningsområdet. Men, så skedde en allmän rockad i huset och vips stod ytan öppen… så vi renoverade även den delen med samma golv och längs kortsidan kommer det när vi orkar ta oss an ytterligare ett renoveringsrace bli en bastu. Nu är det så länge ett skåp där (ett hackat Ivar med rottingdörrar) och några enkla tavlor. Golvet är detsamma, och väggarna är målade med Jotun Tidlös, en ljust greige färg.

En barn door i valnöt till badrummet

Ett stort bryderi var vilken typ av dörr vi skulle ha mellan denna del och badrummet. När bastun är på plats (plus att det stora fönstret i denna del ska bytas mot altandörr för att gå ut till en balkong utanför) kommer det att bli mer som ett helt badrum men i två helt olika delar. Jag hade tidigt siktet inställt på en sk “barn door” – dvs en utanpåliggande skjutdörr. Jag ville även här få in trä och mjukhet till den grå stenen och det industriella som går så bra i vårt funkishus. Vi fick en massiv dörr i valnöt tillverkad av ett snickeri och köpte ett upphängningskit. Jag är enormt nöjd med detta – dörren hänger som ett stort smycke och är så jäkla vacker från båda håll. Jag ska dit med ett handtag utifrån – det lutar åt Buster and Punch. Vilket år som helst.
Det kan hända att jag även här var hyfsat envis. Men, det är uppenbarligen bra att ha den sidan ibland.

Här är förresten ett urklipp av lite pinterest-inspiration jag jobbade med innan. Älska Pinterest!

Är det något jag är missnöjd med? Nej, det känns inte så? Kanske att jag fotade en bild ovan så att det speglades en lättklädd person? Hehe. Men skämt åsido. Det är inget stort jag skulle göra om, men tveklöst så är varje sådan här renovering en stor lärdom. Vi hade behov att fixa badrummet från dag 1 men är samtidigt glad att vi väntade i 6 år för som mer juniora husägare vet jag inte om vi klarat det.

Nu skulle jag kunna lägga till en sista sektion här med några före- och under-bilder, men ärligt talat – jag har som sagt förträngt det. Snart nästan så mycket så att jag är redo att gå på det där bastu- och balkongprojektet. Hur jobbigt kan det vara?

Följ mig!

Mer läsning...
kök köksrenovering ballingslöv grå industri funkis
Vårt kök – före och efter köksrenovering