Stockholms bästa takbarer - sommar utomhus Pelago sommar

Stockholms bästa takbarer – sommar utomhus (och lite inomhus)

Ett av de absolut bästa ställena att möta stockholms sommarnätter är på en takbar. Med världens vackraste stads – ja den är faktiskt det! – siluett, med sommarljuset som inte i något annat land blir så magiskt som just i vårt ljusa, midnattssoliga land. Underbart är det således att antalet skybar takbar rooftop takterass (kärt barn många namn osv) i Stockholm de senaste åren poppat upp som svampar på våra hustak. Så, hur veta var man ska bege sig? Jag hjälper gärna till, för kommer en ny takbar är jag där inom kort och de gamla favoriterna besöks om och om igen. Här är den alltså; listan över Stockholms bästa takbarer. Allra mest fokus är det på att vara utomhus, för det är framför allt sommardagar, kvällar och nätter som bör njutas på detta allra bästa sätt.

1. Pelago – ny takbar vid Slussen, Söder

Försommaren 2024 öppnade takbaren Pelago på Slussen, Södermalm. Takbaren spänner sig över ett flertal hus och ytan är således ovanligt stor – men ännu större är intrycket från den. Här har du fantastisk utsikt över Stockholm city och Kungsholmen med sina tinnar och torn, och stadshuset som perfekt krona på verket – i kombination med Katarinahissen som i det närmaste tycks sväva i luften. Tack vare väderstrecket ligger solen kvar på takbaren tills den försvinner ned för kvällen (jag menar natten) och här färgas hela stockholmsnatten glödande orange, intensivt rosa, dovt lila. Det är otroligt!
2024 är denna rooftop bar helt ny, och hypen stor – förvänta dig inte att vara själv. Oh well, lite trängsel och ståplats i all ära – det är värt det!

Hitta hit: Åk till Slussen. Ta Katarinahissen upp, eller gå över Katarina gångbro från från Mosebacke torg.
Bäst med denna takbar: Utsikten. Den är bara bäst. Ytan är stor och kvällen kan bjuda på mingel som övergår i spontana dansmoves.
Sämst med denna takbar: Hypen kan nog ändå få lägga sig lite anser denna 45+ åring, tack.
Mat och sånt: Kolgrill med olika kebabvarianter – det är enkelt men också gott.
Inomhus då? Jodå, en mindre restaurangdel finns inomhus – vilket ännu inte lockat mig men troligen tids nog. Det är dock absolut sommartid och utomhus som Pelago kommer till sin rätt.
Klientel: Blandat – innerstadsfolk och turister, unga inne och gäng med äldre kollegor eller flera generationer. Välkomna alla!

2. Freyja + Söder

Precis som Pelago ligger Freyja + Söder vid Södermalms Slussen, vilket ger en liknande utsikt och sol i ögonen ända tills den sent om sommarnatten tackar för sig bakom stockholmssiluettens allra finaste linje. Det går inte att göra annat än att älska utsikten över Riddarfjärden, Stadshuset, alla kyrkor och takåsarna på Söder, Kungsholmen, Djurgården och vidare.. Storleken på denna takbar är mindre än många av de andra på denna lista. Här ryms runt 400 bargäster, och det ger en trångare yta men på allra charmigaste sätt. På Freyja står man tight nära takväggar, trappor, takfönster och takåsar, inringad av dem, och bara om man har tur lyckas man hänga vid och ställa ifrån sig sin drink vid runt ståbord eller det som löper längs hela baren mot dess väggar. Klarar man den ofta lite trånga känslan är njutning av skön stämning stor. Och som jag älskar de svävande glödlampsslingorna!

Hitta hit: Åk till Slussen. Freyja ligger på Hornsgatan 18 – välkommen in i porten, ta hissen upp.
Bäst med denna takbar: Utsikten och känslan – avslappnat och urbant.
Sämst med denna takbar: Det är trångt (vilket är lite härligt ändå?) och i princip obefintligt med mat på takbaren.
Mat och sånt: Ute, nej – men så finns en restaurang också…
Inomhus då? Absolut! Restaurangen inomhus är otroligt ambitiös (jag har dock ännu inte testat den), både till mat och inredning. Hit kan du med andra ord absolut gå året runt. Missa inte att göra ett toalettbesök! Stockholms bästa toa-utsikt?
Klientel: Blandat, här är alla lika rätt. Men, man bör föredra vibe före lugn (utomhus).

3. TAK Stockholm

Mitt i stan, närmare bestämt 52 meter ovanför Brunkebergs torg, hittar du TAK Stockholm – eller rättare sagt dess utomhus-takbar TAK Bar & Terrass. Denna takbar kändes som ett unikum när den öppnade 2017 (då skrev jag såhär om TAK), och står sig fortfarande väldigt väl i den numera betydligt högre konkurrensen. ”Oslagbar utsikt” säger de själva, men det är den inte längre med de nyare utmanarna på min plats 1 och 2, men nog är utsikten ljuvlig även söderut (och i nästan 360 grader), vilket TAK bjuder på. Stockholm. <3 Cocktailsen leker liksom restaurangen inomhus med nordisk-japanska smaker.

Hitta hit: Brunkebergs torg är ett stenkast ifrån Sergels torg (t-centralen). Ta sikte på Hobo hotell (med samma ägare) och ta hissen upp från dörren bredvid.
Bäst med denna takbar: Det centrala läget och den festliga känslan.
Sämst med denna takbar: Hörrni – ni kan inte alltid leva på att ni var tidigt bäst, utan ställe och service behöver konstant kärlek. Det har tidvis svajat.
Mat och sånt: Utomhus är fokus dryck, men inomhus är maten riktigt bra och det är väldigt snyggt med japansk känsla.
Inomhus då? Hit kan man absolut lika gärna bege sig när väder är sämre eller årstiden svalare.
Klientel: Innerstadsfolk och turister, you never know.

4. Stockholm under stjärnorna

Granne med TAK – så pass mycket granne så att du åker upp med samma hiss men tar den lilla bron över till hustaket bredvid – hittar du Stockholm Under Stjärnorna (SuS). Är det samma eller två olika ställen, kan man fråga sig – men SuS känns i jämförelsen lite enklare, lite festligare och med mer fokus på aktiviteter och underhållning. Händer händer ofta något – en DJ, bio (”bio under stjärnorna”) eller bra storbildsskärm för att visa idrottsevenemang.

Hitta hit: Det har du läst redan. Brunkebergs torg, hiss upp, bron över – och hotellvännen här är At Six.
Bäst med denna takbar: Atmosfären.
Sämst med denna takbar: När är det öppet och vibrerar och när är det stängt eller öppet och dött? Jag har inte förstått det. Problemet är nog kanske dock snarare mitt eget.
Mat och sånt: Här finns utomhus god och för att vara innerstan helt okej prisvärd mat med inspiration från världens streetfood; burgare, ceasarsallad, falafel, kycklingvingar osv. Nice!
Inomhus då? Hm. Njäe? Det finns större tak och regn är inget större problem, men inomhus kan vi inte direkt tala om.
Klientel: Ofta lite yngre eller kanske bara hippare, och lite stimmigare. Låt dig inte skrämmas bort, alla är välkomna och blandningen stor.

5. Urban Deli takbar / takpark

Urban deli takbar/takpark bjuder på parkmiljö på första parkett på citys Sveavägen. Känslan av park kommer genom att det finns flera barer och sittytor vilka är sammanbundna med ett träbelagt promenadstråk och är inramat av en mängd lummiga växter. Denna takbar är inte högst i Stockholm, men ligger med en luftig känsla och ger i det närmaste 360-vy över Stockholm.

Hitta hit: Mitt I city, Sveavägen 44. Gå in på Urban deli (som är restaurang, deli och hotell) och ta hissen upp till rooftopen.
Bäst med denna takbar: Parkkänslan.
Sämst med denna takbar: Utsikten är härlig men inte bäst i klassen längre. Dock – synd att klaga, den är lika fin som charmen är hög.
Mat och sånt: Avnjutes med fördel inomhus på markplan.
Inomhus då? Takparken har även en inglasad takbar, som absolut lockar oavsett väder och årstid.
Klientel: Hit går kollegorna för AW.

6. Capital (Scandic Continental)

Capital på Scandic Continental mitt emot centralstationen är något mindre och enklare, men avslappnat härligt loungig. I jämförelsen med vissa av de ovan nämnda takbarerna är våning 8 inte mycket att skryta med, men utsikten mot Stadshuset och söder är härlig. Ofta lugn känsla (iallafall tidigare på kvällen), en bra vinlista och trevliga cocktails uppskattar jag extra, och jag gillar inredningen inomhus och tar gärna en AW här om jag vill kunna prata bra med mitt sällskap och inte störas av för hög musik eller buzz.

Hitta hit: Med sitt läge mitt emot centralstationen är det snabbt och enkelt att ta sig till Continental och Capital.
Bäst med denna takbar: Loungehänget.
Sämst med denna takbar: Ibland kanske lite väl lugn, och visst skulle det kunna finnas fler härliga möbler utomhus?
Mat och sånt: Barmeny kan tyckas lite trist, men jag tycker det räcker gott och väl för ställen som dessa vid de sammanhang då jag söker mig hit. Burgare, steak minute, Skagen, enkla smårätter – det goda och bra i det välkända, jag tackar.
Inomhus då? Trevligt och ombonat, som att hotellbaren från entreplan flyttat upp och förfinats. Jag gillar hotellbarer.
Klientel: Från AW-kollegor i gäng till turister på språng.

7. Mosebacke/Mosebacketerrassen (och Södra teatern!)

Är Mosebacke alls något att ha längre, när så många nykomlingar kommit och tagit över tronen framför allt kring utsikt? Ja – men inte längre för en utsikt bäst i klassen, det är det tyvärr för många hus framför för att kunna stoltsera med. Men däremot är den klassiska trädgårdskänslan härlig, som en tysk biergarten (om än med plastglas). Konserter och andra happenings adderar extra bonus till denna Söderklassiker.

Själv älskar jag också att ge mig upp till Södra teatern som har DEN utsikten. Hit hittar ofta få, och lugnet råder.

Hitta hit: Slussen (det är det det händer), knata upp genom sikte på Mosebacke torg.
Bäst med denna takbar: Trädgårdshänget, den klassiska känslan – Mosebacke har lockat sedan alla tider och att det är så avslappnat. Och konserterna förstås – ah, miljön för dem!
Sämst med denna takbar: Det är bara att omfamna att dricka öl i plastglas, stå i kö till barkiosker för att handla och att kanske inte få plats att sitta på de träbänkar som finns.
Mat och sånt: Det är inte den man ska hit för, men det går att bli mätt genom några rätt få sorters napoletansk pizza, hamburgare och sallader som beställs digitalt.
Inomhus då? Vid regn kan man gå in på terrassens mysiga vardagsrum Mosebacke Etablissement som alltid är öppet om terrassen är det.
Klientel: Söderhippt eller allmänt ett klientel som är motsats till den på Pelago.

8. och så har vi några fler, och takbarerna utanför stan…

Listan börjar bli lång, och då har jag inte nämnt Söders klassiska Himlen (inomhus), restaurangen Basta på Åhlens, Downtown Campers spaavdelnings terass the Nest, Blique by Nobis takbar, Italienska Spesso med sina NY-vibbar, Bank hotells lilla cocktailbar Le Hibou eller fler – men de är inte heller mina favoriter. Så, jag går istället över till några utanför city som är värda att nämna.

  • The Winery hotell i Solna har en takbar med pool. Mysig, men inte alltid välbesökt.
  • 3Sixty är en ny takbar på Liljeholmskajen. Hit måste jag ta mig snart och testa!
  • Sjöstaden skybar ligger som namnet säger i Hammarby sjöstad. Utsikten är fin och jag får nog ta mig tillbaka igen, efter att vid mina första besök inte ha blivit blown away. Det var nyöppnat då, och kanske är man nu mer inarbetad? Note to self; gå hit i höst (pga mer inomhusfokus än utomhus)
  • Takbaren Slakthuset ligger bara på 3:e våningen, men i Slakthusområdet som inte har någon direkt högre bebyggelse som konkurrerar bort utsikten och känslan av takterass. Ett stort trädäck, en lång takbar och bra utbud av dryck lockar, i kombination med kolgrillade rätter. Men, mest lockar nog ändå atmosfären. Festligt, med fokus på musik. Jag vågar gissa att klientelet är yngre och mer festglatt, och troligen också mer lokalt än turistigt – men får bege mig dit och bilda mig en egen uppfattning.

Detta är ett inlägg som uppdateras regelbundet. Senast uppdaterat augusti 2024.