Hur var sommaren 2024? En lista, helt enkelt.

Vädret? Jag har, som vissa kanske noterat, varit rätt trött på det svenska sommarvädret de senaste åren. Jag har liksom uppgivet förlikat mig med att det är rätt kass och jag har sänkt förväntningarna på något sätt? Men, jag måste säga att denna sommar varit riktigt härlig. Inte wow-varm och solig med ihållande högtryck, men de många veckor vi spenderade hemma i Nacka eller runt om Stockholm har varit riktigt bra. Varmt till och med i skuggan, soliga dagar och regn huvudsakligen på natten och ja – allmänt njutsamt. Mjukt, behagligt, vänligt. Tack sommarmånaderna 2024, hang in there sista biten av augusti nu!

Familjehänget? Att mest vara hemma är egentligen inte ett önskemål eller beslut av oss föräldrar, men som tonårsförälder får man vara följsam. Inte heller kan vi förvänta oss att vi ska ha familjetid alla 5 för det finns det för spridda intresseområden för numera. Men ändå; så bra, och när vi är iväg och checkar ut från vardagsmiljön är dröm. Värt att investera i, gång på gång så länge vi kan och får alla med oss. Det är min mesta Carpe i resväg. Passa på! Vad är det värsta som kan hända? Att vi lagt för mycket ekonomi på resor, när vi summerar om något år. Och ÅH SÅ VÄRT DET de då varit, de där investeringarna!

Hemma? Nej men wow. Får man vara så nöjd med sitt hemma som jag är? Det går alltid att göra mer, det finns mer och större och mer perfekt men vårt hem som vi skapat det. I år i sin utemiljö ännu mer och den har njutits. Mer semestertid hemma hela familjen är verkligen inte fel, även om det för vår familjs del kräver att barn såväl som vuxna har umgänge att hänga med. Med det sagt behöver vi nästa sommar lämna hemmet en vecka tidigare än i år note to self.

Nära hemma? Stockholm och mitt Nacka som gränsar till skärgården, behöver man ta sig så mycket längre? Och lite Dalarna på det, förstås. Planerad västkust frös inne på grund av sommarjobb, familjeplaner, väder och diverse, men det kändes som en aktiv prioritering ändå.

Längre bort från hemma? Frankrike och dess så kända – och välbesökta – riviera levererade kvalitet och beyond – tackar! Det stora inlägget med tips till franska rivieran – Menton och Antibes – hittar ni här.

Vad saknade jag i destination? Jag är visserligen ett fan av att prioritera både och före antingen eller, men i praktiken så går det ju dessvärre inte. Aktivt bortval av sommarfjäll och västkust – ja så kan det vara, och i år var det rätt. Nästa år vill jag ha same same bit different med sydeuropeisk destination men annan och på annat sätt pga ombyte förnöjer. En hel Sverigesommar har jag gjort för troligen sista gången (såvida jag kan styra över det), sorry not sorry.

Träningen? Jag satte en utmaning för mig själv inför sommaren; att träna varje dag från midsommardagen den 23 juni till jobbstart den 5 augusti. Boom! Minus en dag tack vare mänsklig (så nöjd ändå att kunna ha den inställningen). 6*7=42. I rad. Sen avslutade jag med glädje, allt annat är ju bara maniskt och varför? Finns det inte längre ett därför ska man inte. Är så nöjd ändå med hur jag fångade semesterdagarnas tid och skapade rörelse. Bäst? En massa padel förstås, den härliga bonusen med hemester, och upplevelseträning.

Umgänget utanför familjen? Vänner stora och små, barndomsvänner och nyaste vänner, storfamilj och släkt. Sommarsemesterns bästa, är det, och det levererade väl i år – fram till sista hemmaveckan. Vem är hemma i Nackatrakten vecka 29? Ingen. Jag lovar, ingen.

Det jag fick för mycket av? Träning? Lagom är bäst, ändå. Kanske även för mycket hemma-hemma.

Det jag fick lagom av? Utland i relation till Sverige, vänner i relation till familjetid, föräldraansvar i relation till egentid. Sommarens mix var bra. Lagom.

Det jag fick för lite av? Golf, i år liksom ungefär alla tidigare år. Eller så ska jag se det som att två rundor en sommar är en fördubbling och att jag är på väg uppåt. Vi säger så! Lite mer ungdomsidrott i form av cuper finns det också helt klart utrymme till. Platsmässigt så var Dalarna i underkant och så var det ju det där med västkusten. Lär behöva 7 veckors semester nästa år? Det blev till slut bara knappa 4 denna sommar. Jag föredrar mer, men är å andra sidan både bra att sprida ut ledigheten under året och har fina batterinivåer efter min ledighet i april.

Läsningen? Det tog några år men till slut läste jag Jag for ner till bror (bra), och ett par lättsmälta semesterpockets fick det också plats till. Det är fortsatt för lite tid, eller prioritering, till böcker för mig men någon dag? Nästa på listan är Färskt vatten till blommorna, och när jag åker på någon av alla mina härliga höstresor jag har framför mig så kommer jag njuta av några charmiga uppföljare i den mysigare gengren; Au revoir, Agneta och Snöfall över Paris.

Någon speciell spaning i flödena? Hets och avsky från lokalbefolkning till turister, otaliga roadtrips, färre taktält än förra året och allmänt inte så mycket fjäll? Väldigt mycket utlandsresor, en hel del konserter och well – jag och Annika summerar spaningarna och våra upplevelser i detta senaste avsnitt av Att resa-podden. Del 1 fokuserar på Sverige och del 2 Europa och vidare.

Gjordes höst (eller efter sommar-planer)? (Eller finns de redan?) Absolut! Det fanns ett rätt stort antal och efter sommaren finns ännu fler. Jag har mycket att se fram emot!
Tack sommarsemestern 2024 – du var ljuvlig!