Restaurang Fyr i Halmstad – recension av klasskrog på Tylösand

Jag är konstant sugen på nya restaurangupplevelser. Prioriterar dem, och älskar när de väl händer. Restaurang Fyr på Tylösand i Halmstad öppnade våren 2024 och jag har velat besöka den sedan dess. Så – äntligen – fick jag uppleva Fyr i juli 2025.
Obs! Tips är att boka bord i god tid. Fyr blir fullbokat månader i förväg.

Här kan du läsa alla mina recensioner från olika restauranger och krogar

Krögaren bakom Fyr är Jacob Holmström. Innan han, tillsammans med sin fru Emelie, öppnade Fyr drev han krogen Gastrologik som lyckades med den imponerande bedriften att få 2 Michelinstjärnor. Han har även varit nobelkock samt fått utmärkelser som Kockarnas kock och Gulddraken. Med Fyr vill Jacob och Emelie skapa en av Sveriges bästa restauranger, som kan locka gäster inte bara från Halmstad utan från hela Sverige. Matambitionen är enormt hög, utan att för den delen gå från bekant och relevant till för mycket. Nordisk fine dining med modern tolkning som är inkluderande, är tankar som slår mig. Extra allt i kvalitet och fingertoppskänsla, men ändå lagom. Det är inte ett nytt Gastrolik man vill vara.
Stämningen man söker är en varm och livlig restaurang. Jacob sätter menyn och smakerna och Emilie står mer för hela det visuella uttrycket – från inredning till grafisk profil och med fingertoppskänsla i att skapa rätt atmosfär.

Så lyckas Jacob och Emilie? 100% ja. Maten är fantastisk och atmosfären lika ljuvlig som läget på första parkett mot sanddynerna och västkustens solnedgångar.

Tidigare låg restaurang Salt i dessa lokaler. Där var vi för ett antal år sedan och jag recenserade såhär – och kan konstatera att jag inte känner igen mig överhuvudtaget från den tiden. Allt är omgjort. Eller visst; ljuset som strömmar in och solnedången över Tylön är densamma, men det är också det enda.

Maten –smakupplevelse i toppklass

Menyn på restaurang Fyr är säsongsbetonad med fokus på Sverige och Västkusten. Vi började med ostron – vilka verkligen inte ska missas! Fyrs signaturostron serveras med gurka, jalapeno och koriander och är otroliga! Vårt sällskap om 6 hade sedan förrätter som lättrökt matjessill från Norröna med syrad grädde, nypotatis, primörer och brynt smör, råbiff på kött från Hagshult med ramslökskapris, tomat och krasse och ceviche med syrad makrill med lime, ingefära, soja och koriander. Varmrätter sträckte sig från fiskrätter som grillad rödingfilé med hollandaise, kantareller, örter och blommor och grillad kummelrygg med paprika, tomat, oliver och vitlök till den klassiska kötträtten Cote de Boeuf – grillad entrecote på ben med tomater och lökar samt hollandaise på grillat smör.
Rakt igenom perfektion.
Skulle jag tipsa närmare så får det ändå vara att ostronen och fiskrätterna är de som förtjänar att nämnas lite extra. Klassen är hög, och vi är ju ändå på Västkusten. Jag har förstått att det är grillad piggvar som är Fyrs absoluta signaturrätt – den får det kanske bli när jag kommer tillbaka.

Prisnivå är högre med förrätter runt 200 kronor och varmrätter runt 4-500 kronor (för kött och fiskrätter, vegetariskt något billigare). Vinerna är väl utvalda och har normala restaurangpriser.

Inredning och vibe

Inredningen inne i restaurangen är skandinavisk men med modern och platstypisk tolkning. Natursten, kakel i vitt som stranden och grönt som naturen, vaser med blommor och fina arrangemang och inte minst; enorma stora fönster som släpper in ljuset från havet. Är man på Fyr en varmare sommardag är glasdörrarna vidöppna och ger en känsla av att man är ute inne och tvärtom. Byggnaden svävar på sanddynerna, och ja – visst är vi direkt på stranden? Västkustljuset här är magiskt!
Atmosfären är avslappnad och välkomnande. I den ena delen av den stora restaurangen ligger en stor bar som bjuder in till häng på Fyr även om man inte är ute efter den fulla matupplevelsen. Varma sommardagar som den vi var där lockar visserligen den stora terrassen mer – men skön bar och sprakande brasa alla andra årstider lockar absolut.

Terrassen och utsikten

Terrassen är fullkomligt ljuvlig och förlänger restaurangbyggnaden ut mot stranden. Älskade! Även denna välkomnar den som bara vill ta ett glas. Sommartid serveras också en enklare meny på terrassens resturangdel.

Känslan och välkomnandet av alla

Jag följer förstås Fyr på Instagram och vet därmed att det ofta skapas ännu skönare vibe med hjälp av DJ. Det är också lika fint som ovanligt att med glädje välkomna barn till restauranger som denna – men jo. Det finns barnvänliga alternativ på menyn, temakvällar kring till exempel mors dag, alla bekvämligheter på toaletter och annat. Hela Fyr känns liksom inkluderande, trots att det är en finkrog med höga ambitioner.

Det är bara att gratulera Jacob och Emelie till den fina resturang de öppnat i Halmstad, och för halmstadsborna – och alla andra inresta – till den restaurangstjärna som Halmstad begåvats med.

Mer läsning om Halmstad hittar du i bloggen under denna länk (Halmstad).