Den senaste tiden har jag läst frågor om att resa till Bali med barn på många ställen, och jag förstår funderingarna – Bali som resmål är en riktig klassiker men ändå inte det ställe som för oss svenska resenärer med barn är allra mest välbesökt, och funderingarna kan vara många. Jag var på Bali med min familj – man och tre barn i åldrarna 12 månader, 6 år och 8 år i närmare fyra veckor i december 2016 och vill gärna berätta mer om hur det är att resa till Bali med barn, samtidigt som det allra mesta i denna Baliguide är applicerbart även för resenärer utan barn. Så här är den – en guide till Bali med allt från ställen till aktiviteter och saker att tänka på.
Guiden är omfattande, men den blir ändå inte helt komplett utan podcastavsnittet Att resa till Bali. I Att resa-poddens avsnitt om Bali djupdyker vi i känslorna kring Bali, allt bra och mindre bra och analyserar resmålet utan och innan och tipsar.
Lyssna på det här:
Varför Bali?
Vi valde Bali för att vi sedan länge älskar Asien, men ändå ville se något nytt. Själv har jag drömt om Bali sedan många år tillbaka, och gång på gång nästan varit arg på mig själv att jag inte tagit mig dit någon gång. Med andra ord var det en dröm sedan länge, och mina drömmar handlade om långt mer än sol och bad – för att det på närmare avstånd finns vackrare stränder än det gör på Bali är ingen hemlighet. Jag drömde om spirituella tempel och en stark kultur, vänliga människor, om riktigt mäktiga risterrasser och grönska och ja – något lite starkare än klassiker som Thailand, och något nytt jämfört med till exempel Sri Lanka som vi också varit på och tyckt om.
Med andra ord – Bali är för den som är nyfiken på mer, och förstår att mer inte behöver betyda lättare eller ens vackrare. Fast, all potential till kärlek finns. Och för mig blev kärleken till Bali stark.
Resa till Bali
Det är rätt bökigt att ta sig till Bali, och flera mellanlandningar behövs. Vi åkte med Lufthansa / Singapore airlines, med mellanlandning i Frankfurt och Singapore, och var inte nöjda. Resan tog runt ett dygn och vi hade en del problem – men snarare av ovanlig sort än att jag ska säga något mer om det. Ett tips kan vara att stanna någon eller några dagar på en mellanlandningshub. På det viset blir man mindre beroende av bra tider och avgångar, och kan komma ner i pris. Vi flög dagtid till Frankfurt och nattflyg den långa flygningen till Singapore – ett tips när man reser med små barn.
Att resa i högsäsong (sommar) eller lågsäsong / regnperiod (vinter)
Vi reste i december vilket är regnperiod, men klarade oss riktigt bra ifrån regn. Jag tror våra fyra veckor bjöd på några dagar med regn, och knappt ihållande. Det blir oftast ett omslag runt nyår, förklarade många för oss på plats, och kanske är det mer osäkert något senare på vintern. Vi hade däremot väldigt varmt, och var verkligen nöjda med vädret som förstås är en chansning om man åker till Bali under regnperioden. Tunna slöjmoln såväl som tjockare är inget som stör när det är varmt och man har små barn med i sällskapet. Det tar udden av hettan såväl som de starka strålarna på känslig barnhy.
Sämst med att åka under regnperioden är att det är skräpigt på stränderna, vilka då inte alls blir lika trevliga som annars. Jag tycker mest synd om Bali som får ta emot så mycket plast från våra skräpiga hav – det är ju inte deras fel egentligen.. men oavsett så är det allt annat än trevligt med stränder fulla med skräp. Ryktet är, tyvärr, ingen underdrift, även om det slår mer på vissa ställen än andra. Det städas friskt vilket betyder att stränderna är okej under vissa delar av dygnet, men man ska vara beredd på att stränderna är långt ifrån de som de är under sommaren.
Balis stränder
Jag har tidigare skrivit ett långt inlägg om alla stränder vi besökte på Bali – Sanur, Amed, ön Gili air, Canggu och Seminyak såväl som andra stränder – en guide. Du hittar inlägget om Balis stränder här.
Sanur – barnvänligt, charmigt, lugnt.
Amed – dyk- och snorklingsmecka, svart lavasand, balinesiskt villaliv och väldigt lite turister
Gili air (ö tillhörande Lombok) – vackert vita korallstränder, avslappnat och njutningsbart häng dag som kväll, dykning och snorkling med havssköldpaddor
Canggu – surfställe med många internationella expats, en uppsjö av snygga ställen från caféer till yogaställen. Läs min guide om Canggu här.
Seminyak – barnvänligt, turistigt, skräpigt under regnperioden, barn-surf och bodyboardvänligt, oslagbara solnedgångar
Kuta – intensivt med mycket turism och nattliv
Nusa Dua – fin strand omgiven av lyxhotell
Uluwatu /Padang padang – dramatiska klippor och paradisstränder
Lovina – lavastrand i norr med delfiner utanför kusten
…och många, många fler.
Att se och göra
Ubud
Ubud är det kulturella och konstnärliga centrum som ligger mitt på ön en bit söderut, och en riktig klassiker på Bali – det är som hela Balis själ samlad på liten yta. Man besöker inte Ubud utan att tycka mycket om det, och med det menar jag att man antingen faller hårt för stället och inte får nog av den magiska känslan och allt fint och roligt runt omkring, eller vill åka därifrån så snabbt som möjligt och lämna turistmassor och trafikkaos bakom sig. I Ubud finns allt från museum, häftiga platser och tempel till vattenfall och risterasser, och det fungerar som en destination i sig lika mycket som det är ett ställe att utgå ifrån när man ska utforska Balis inre delar (och det ska man).
Monkey forest
Våra barn hävdar än idag att deras bästa dag i livet någonsin var den i Monkey forest. Det är en stor park där apor i massor lever fritt, och den Indiana Jones-liknande inramningen fascinerar många nästan lika mycket som aporna – men bara nästan. Aporna springer omkring fritt, och håller du en banan i handen kan du räkna med besök på axeln. De är ju dock vilda djur – följ de förhållningsregler som finns. Här finns mer info och bilder från Monkey forest.
Risterasser
Tegallagang är en av de mest kända risterasserna på Bali, och utan tvekan mäktiga – även om jag tyckte att det var överdrivet mycket kommers runt stället. Ett tips är att göra vandringar för att komma längre in bland terasserna, eller att ta en cykeltur. Det finns många arrangörer att välja på.
Man ska ju dock inte heller glömma att risterasserna ses väldigt bra även från bilen när man tar sig från ett ställe till ett annat. Som mellan Sanur och Amed – den kanske vackraste vägen av dem alla.
Ubud marknad
På Ubud marknad finns allt, inte minst konst, och det är både roligt och charmigt att gå runt och botanisera bland det enorma utbudet. Pruta!
Matlagningskurs och maten på Bali
Är du mer nyfiken på Balis matkultur kan jag rekommendera att ta en matlagningskurs för att lära dig mer om vad som egentligen gömmer sig i de välsmakande – och inte sällan starka – rätterna. Jordnötssås är bas i det mesta, och tillbehöret till den allra vanligaste rätten ”satay” (spett), som är tätt följd av nasi goreng (indonesisk ”fried rice”).
Vattenfall och äventyr
Bali bjuder på många fantastiska vattenfall. Sekumpul waterfalls på norra Bali kräver en brant och rätt tuff vandring för att nå, och kanske är det också därför vattenfallet anses vara det allra mest värda att besöka? Nära Ubud ligger välkända Tegenungan waterfalls, som besökt av väldigt många turister konstant, och har du sett bilder från folk badandes i platåer i vattenfall är det säkert härifrån – även om man inte alltid får bada i fallen beroende på vattenstånd och annat. Andra vattenfall som kan vara värda besök är Nungnung, Melanting och Gitgit. Här kan du läsa om dessa – och vilka som rekommenderas mest – på TripAdvisor.
Vill du har mer action på Bali så har jag hört gott om rafting och givetvis lär det vara grymt att bestiga vulkanen Mt Batur.
Tempel
Balis vackra tempel förtjänar en egen rubrik. De finns överallt och sprider liksom alla offergåvor överallt själ och känsla över ön. De svarta, spetsiga templen är de mest karaktäristiska, och man ser dem överallt. Mest kända och spektakulära är vattentemplet Ulun Dalu mitt på ön, Tanah lot som sticker upp i havet strax norr om Canggu, Taman Ayun som är med på Unescos världsarvslista och har en fantastisk trädgård och många, många fler. Missa inte heller Taman Tirta Gangga /Holy springs mellan Padang Bai och Amed – ett oerhört fascinerande ställe.
Ulun Dalu
Taman Ayun
Holy Springs
Yoga
Att yoga är en klassiker på Bali är vida känt, och jag tänker att det har med den spirituella känslan att göra men undrar lite om yogan kom till Bali för att det passar med den holistiska känslan, eller om den fanns från början. Allra mest känt är Yoga barn i Ubud, och jag tog mig dit en tidig morgon – och sprang längs öde gator i Ubud som vaknade till liv för att sedan möta morgonen med solhälsningar på Yoga barn. Det är ett av mina mest magiska minnen från Bali.
Jag körde även yoga på fler ställen – till exempel bodde vi på ett Yoga och surfretreat i Canggu, the Chillhouse, och på Gili air besökte jag flera gånger Mandala blue yoga som med sin lilla enkla byggnad av tre bambuväggar just vid havskanten var så långt ifrån Yoga barn man kan komma.
Prisläge på Bali
Prisläget på Bali är som i Asien i stort, det vill säga betydligt billigare än hemma – men på Bali med en del höga toppar. Jag har inte gjort någon full uträkning, och tycker kanske att pengarna rann iväg lite lättare än jag trott (men så var vi ju också fem) – men några jämförelsesiffror kan jag bjuda på.
Boende – Vårt dyraste boende var i Ubud där vi bodde oerhört lyxigt och bra på snygga Mathis retreat, och då betalde vi 2000 kronor natten för en egen enorm bungalow med en dubbelsäng och två riktiga enkelsängar till extrasängar + spjälsäng. Billigast var Gili air där vi för 600 kronor natten fick klämma ihop oss i ett litet rum av enklare slag, men dock med pool, och på ett ställe som med Gili-mått nog hamnar i övre klass; Villa Karang.
Givetvis finns betydligt billigare ställen, och för enklaste bungalow mitt på stranden på Gili air kommer man säkert undan på en hundring eller två för en liten familj.
Smoothies, mat etc: För en riktigt fin smoothie på ett schysstare ställe (med västerländska inslag) i Canggu betalade vi kanske 30 kronor, och en finsmoothie på ett vanligt ställe på Gili gick på runt tjugan. Våra middagsnotor för två vuxna, två barn och en bebis landade på från 150 kronor till 400 kronor, inklusive dryck som några öl och läsk.
Massage: Man hittar massage och behandlingar precis överallt, och priserna startar runt 50 kronor på enklare ställen på stranden till 150 kronor på lyxiga hotell. De förstnämnda är, förstås, ofta precis lika bra.
Resor: Vi använde en och samma chaufför under i princip hela resan – vi fick kontakt med honom via hotellet i Sanur och då han var bra sparade vi numret och kontaktade honom för alla transporter. För långa transporter, från en sida av ön till en annan kostar det runt 3-400 kronor, och sträckor som kortare Sanur till Ubud landar runt 150 kronor (per bil). Båt till Gili från Padang bai uppfattade vi som dyrt, då vår express boat landade runt 300 kronor per person (även barnen). Allt varierar förstås, samt är förhandlingsbart, så ta det mer som riktvärden än hela sanningar.
Att resa till Bali med barn
Packning: För packning så stämmer resonemanget i mina vanliga mest lästa ”guide till att resa med bebis” och ”resa med barn packningslista”-inlägg, där allt står, men poängteras kan att vi aldrig såg någon barnflytväst (för t.ex båt till Gili, på dykbåtarna för snorkling etc), att vi hade bra användning för vår sack’n’seat barnstol då det sällan fanns och att bärselen som vanligt var oumbärlig. Badskor till barnen är ett måste (framför allt på Gili), och då snorklingsmöjligheterna är många kan eget snorklingsset vara kul. Det är mycket mygg så jag rekommenderar nät till vagnen samt myggmedel hemifrån, men det finns även en del bra varianter på plats.
Barnvänligheten: Barn och bebisar älskas på Bali – punkt. Vi kunde inte gå många steg utan att folk flinade Hello baby! mot vår lilla Meja, och behandlade henne som en stjärna. Stränder med strömmar och vågor kan vara jobbiga, men överallt finns förstås ställen med pool och många stränder är lugnare.
Trafik: Trafiken är lika galen som på många ställen i Asien, men vissa delar av ön upplevde jag det riktigt lugnt på – jag tycker att vissa delar av Thailand och inte minst Sri lanka är värre. Jag tror detta kan vara en fråga om årstid såväl som var man är, för jag har hört om motsatta åsikter.
Sjukdomar och annat: Jag säger bara denguefeber. Det är väldigt mycket dengue på Bali, och inte minst på Gili air, så det är viktigt att vara medveten om såväl innan som på plats. Bali belly är väldigt vanligt, dvs att någon matrelaterad magåkomma är snarare regel än undantag, och ingen av oss klarade oss undan. Stella, jag och Henke var alla riktigt dåliga några dagar, och Mejas bebismage var instabil i flera veckor efter vår resa.
Varför inte Bali – några negativa sidor
- Nej, stränderna är inte rakt igenom paradisiska. Den som verkligen vill ha turkost vatten, vit, finkornig strand och vykortsliknande förhållanden överallt bör nog åka till Filippinerna istället.
- Det är skitigt på vissa ställen, det är det. Bali är välbefolkat och intensivt, och sophållningen är som i resten av Sydostasien. Gilla läget eller avsky det.
- Vissa delar, destinationer och stränder är överexploaterade och det är mycket turister. Vissa delar är intensivare än andra, och du bör ha rätt förväntningar såväl som göra din research hyfsat väl för att komma till de ställen du vill ha. Det är mycket australiensare och nya zeeländare, men Bali attraherar förstås turister från precis hela världen.
- Runt Kuta och Ubud råder intensiv trafik.
Alla mina inlägg från Bali hittar du under taggen Bali.
Vad tycker du om Bali? Berätta gärna dina upplevelser och tipsa nedan!
Och missa inte att lyssna på Att resa-podden; Att resa till Bali, där många av resonemangen utvecklas ytterligare.