Aussie-kväll

2001 var jag i Melbourne i Australien och pluggade. Det var en härlig tid, Australien är fantasiskt, och Melbourne är en grym stad.
Vännerna J&M har precis varit där och jobbat i drygt ett år, och flyttade hem igen i somras. Så när M var den som var ansvarig för kvällens vin- och matklubbskväll, och skulle välja tema, så var det inte en jättestor överraskning när vi kom hem till dem och möttes av M i ett Aussie-förkläde. Kvällen gick alltså – till min (/vår) stora förtjusning – helt i Australiens tecken.

Kvällens värd Mats i sitt schyssta förkläde.


Till förrätt serverades Victorias (dvs den delstat som Melbourne ligger i) goda öl, Victoria Bitter, i folkmun kallad VB. Maten var minipizzor med lökröra och chevre, hembakt bröd av pitavariant med goda röror – en med grillad paprika, och en med massa spenat, turkisk yoghurt, pinjenötter mm. Dessutom en Aussie-typisk inbakad kryddig korvgrej. Hur gott som helst!

I Australien kör man ofta förrätten i vardagsrummet, lite "enkelt" sådär fast ändå med riktigt goda och rätt avancerade snittar. Så på det sättet gjorde vi igår också. Stella var med på ett hörn. Hon somnade strax före 8, före varmrätten. Vältajmat och bra. 🙂

Varmrätten bestod av lamm, både i filéform och som korv. Till det en god rödvinssås, hel vitlök bakad i ugnen, ugnsbakade jordärtskockor, citron/persilje/vitlöksblaning och färsk timjan. Till det drack vi ett gott kraftigt shiraz, Lindemans  Bin 50 Shiraz.

Till efterrätt serverades Pavlova, som är en väldigt typisk efterätt i Australien och som består av en marängbotten på vilken man har vaniljvisp eller liknande och en massa frukt. Sött och fräscht på samma gång. Vi fick ett gott dessertvin till det, Plantagenet Chenin Blanc Off the rack, som är beställningsvara på systembolaget.

Efter den helt fantastiska middagen sopade vi tjejer banan med killarna i Alias. De hävdar att det var för att vi pratar så galet mycket, och det kan möjligtvis stämma, men vi vill också hävda att vi är aningens mer snabbtänkta än dem. Kul spel!

En riktigt härlig och sen kväll blev det, och nästa gång är det jag som står för arrangemanget. Nervöst! Mats inledde med riktigt hög kvalitet och en väldigt genomtänkt kväll, och jag vill såklart inte vara sämre. Om två månader är det dags för mig. Det ser jag fram emot, med skräckblandad förtjusning!