Några av kommentarerna från H de senaste dagarna har varit,"Jag trodde jag kände dig efter 8 år ihop" (när jag gjorde hembakt till dagens fikagäster), "Oj, den här doften har aldrig mött mig innan när jag kommit hem!" (när han kom hem från en löpartur och det doftade nybakat bröd" eller "Om det är Jenny som inspirerat dig till det här så tycker jag att du kan hänga ännu mer med henne" (apropå all god mat jag lagat i veckan).
Men jag säger ju det, jag är inne i ett stim! Värsta hemmafrun!
Han har också frågat om jag kommer hålla detta, men det tror jag ju såklart inte. Däremot tror jag på en graf, typ att om jag hamnar superhögt nu ett tag så kommer jag när jag sedan sjunker hamna betydligt högre än vad ursprungsläget var. Och det är ju inte så illa det!
Så lite utlåtanden då. Recepten finns fortfarande i veckomeny-inlägget, och tidigare recension finns här.
Äggmuffinsen var toppengoda! Det är ju såklart inte så superspeciella, utan som en vanlig omelett ungefär. Något jag faktiskt för övrigt gör ganska ofta och är rätt bra på, med många kreativa blandningar. Men det är ju en praktisk "form" på dessa, så det blir smidigt när man vill ha en bra frukost eller mellis.
När vi hade J&J hemma på middag i torsdags gjorde vi Sandras kycklingfajitas. Det var vågat att testa nytt recept när vi hade gäster, men det lät ju så gott. Och helt riktigt – de var verkligen urgoda! Just att det var lime och koriander gjorde smakerna lite extra spännande. Vi drack förresten ett fantastiskt gott vin till som jag måste tipsa om – Corvina Veronese. Vi fick det hos J&F till en kryddig Chili Con Carne – passade toppen, och tänkte att det ju då borde funka till kryddig fajitas också. Helt riktigt! Hur gott som helst.
Från nyttiga äggmuffins till normalnyttiga fajitas till vin, jo…. så nästa grej jag får tipsa om blir Leilas kladdkakemuffins som jag gjorde idag. Typiskt Laila är ju extra allt, och detta var inget undantag. Hur mastiga som helst men grymt goda. Ska det va så ska det.
Brödet jag gjorde i förmiddags var ett grovt med kross. Jag fick receptet av Jenni (som också är sådär superduktig och alltid kommer med goda recept).
Enkelt, gott och nyttigt. Jag gjorde i långpanna, smidigare än att göra massa småbullar.
Bröd med Kross
2-dl 4-kornskross
4 dl vatten
5 dl mjöl eller filmjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk olja eller flytande margarin
12-13 dl rågsikt
1½ dl linfrö
1 dl dinkelgryn
- Koka 2 dl 4-kornskross med 4 dl vatten, i ca 10 min. Rör då och då.
- Efter halva tiden blandar du i 1 dl vatten och 1 dl linfrö och låter koka med.
häll "gröten" i en bunke. Med ca 1 min kvar – lägg till 1 dl dinkelgryn - Blanda i mjölk eller fil. Kontrollera att temperaturen är 37 grader (Fingervarmt). Smula ner jästen och rör om så att den löser sig.
- Tillsätt salt och olja eller flytande margarin, 1½ dl linfrö och ca 11-12 dl rågsikt. Arbeta ihop till en smidig deg.
- Jäs den övertäckt ca 30 min.
- Knåda degen lätt på mjölat (ca 1 dl) bakbord.
- Forma 2 bröd eller 16 -32 småbröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Jäs under bakduk ca 30 min.
- Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader cirka 30 min.
- Låt kallna på galler under bakduk.