Tacksamheten september-oktober

Wow ändå, vilken höst vi haft och har. Så mycket jag haft att vara tacksam för. Så, jag tackar för månaderna med att fokusera på det, i smått och stort.

Jag är tacksam för:

* September som sommarmånad

Tänk att september kan vara en sommarmånad? Jag skulle lätt kunna välja det exakt så, hur mycket jag än kan tänka på hösten som min favoritårstid. Hela ”omfamna hösten” och att innerligt älska stickade tröjor, tända ljus, rödvinet framför den öppna brasan och sådant är nog helt enkelt en del överlednadsstrategi. Jag menar, Sverige är ett rätt tufft land att bo i klimatmässigt, och hade man inte fångat hösten dag ett om den så infinner sig i mitten av augusti så blir det mentalt rätt kämpigt. När så sommaren fortsätter vecka efter vecka och september råkar bli en varm och ljuvlig sommarmånad så vet man ju. Sommar länge, ja tack! Det är besvikelserna som är svåra att hantera, och inte en svenskkollektiv vilja att sommaren ska ta slut innan augusti ens tackat för sig. Wow, årets september.

* Mallorca med barndomsvänner

September möttes för övrigt på Mallorca, dit jag åkte med barndomsvänner. Vi hade länge en vana om att åka på resor tillsammans snäppet oftare än varannat år och har tillsammans hängt i Marbella, Palma, New York, Barcelona och diverse – men för mig var det många år sedan sist och jag njöt verkligen av vår långhelg med kvalitetshäng på Mallorcas östkust. Mer läsning: Mallorca; tips till Cala d’or, Portopetro och Mondrago Natural Park.

* Skolstart med och förändringar med balans

De blir så stora! En som tagit klivet in i gymnasievärlden, en i åttan och en i trean. Livets största och viktigaste är det att skoltiden funkar och flyter, min tacksamhet är enorm för sammanhangen.

* Jobbkänsla

För egen del är jobb en stor del av vardagen. Mina senaste år har varit intensiva och tuffa på olika sätt. Lärorika samtidigt, förstås. Mitt egenkonsultande närmar sig 6 år och jag är åter i ett nytt uppdrag och jag uppriktigt älskar miljön och det som ska åstadkommas. Den typen av jobb jag arbetar med svajar alltid och är svårt på riktigt med utmaningar och flow om vartannat, men jag är pepp. Det är kul!
När jag avslutade mitt förra uppdrag satte jag några väl valda inriktningsmål för mig själv – förtydligade mina egna ledord. När de håller i ett uppdrag – vilket jag tänker mig att aldrig tumma på igen – så funkar jag bäst och kan prestera bra. Eller, helt ärligt tror jag inte ens på helhetens förmåga om de inte finns på plats. Jag håller exakta formuleringar för mig själv men förtroende, tillsammans och fira är ord som finns med, förutsättningar och utrymme principer att applicera, men mer exakt vad som ligger bakom och tolkningarna vet bara jag själv. Jag vände dem många varv där i april (lite mer här) under mina skapade 6 lediga veckor (mer här).

* Öronhål gånger två

Det var inget större fel på den öronhåltagning som Meja så modigt gjorde när hon fyllde 7 år efter att ha längtat länge – men när de tyvärr växte igen av lite otur var jag bestämd. När (eller om) hon vill ta om så blir det hos en riktig piercare! Och så blev det, och jag passade på att ta ett till i varje öra jag också. Meja var fantastisk och den som stabilt andades igenom det hela och sedan coachade mig till samma sak. Heja oss! Och så kul och fint det var att göra detta ihop.

* Fantastiska fjäll i höstskrud

Det fanns knappt helger eller minsta utrymme kvar, men jag vet vad fjäll i höstskrud gör med mig. Jag skapade plats, och fick med mig tre vänner för en helg i Jämtland som innefattade en fantastisk vandring till charmiga fjällstugan STF Lunndörren, spontana kallbad (ja, flera) i tjärnar, en massa god mat och dryck och förstås långa, oavbrutna samtal. Värt? Så värt!

* Att säga Ja och möta inspiratörer

Otroligt häftigt är det, att inbjudas till och ta chansen att få hänga med människor man inte känner sedan tidigare – som var och en bär på egen historia, erfarenheter och perspektiv och delar med sig av detta. Den här gången var Lina Skandevall navet som bjöd in och sammanförde. Kvällarna jag njöt av var en kväll på fina villa Dagmar med så duktiga och coola väskmakerskan Susan Zsatmary (läs i Vouge här) och en hel drös ytterligare entrepenörskvinnor, och en kväll på charmiga restaurang Oxenstiernan med mat på tema Sörmland. Mat och miljö värmde, liksom roliga samtal med färgstarka inredaren Lena Nyholm, geniet bakom fantastiska outdoormärket Astrid Wild; Maria och mina resevänner Annika/Resfredag och Towe/Comeflywithme. Energin! Tack Lina för inbjudan *2!

Men sen sa jag också nej till en del grejer när förkylning påverkade hälsa och energi, och missade tyvärr inspirerande kväll med fokus på tjeckiska viner liksom att i förväg uppleva årets halloween på Gröna lund. Jag får ta igen båda ”privat” vid tillfälle.

* The switch…

Apropå hälsa så ja – dessa månader har innefattat ett par veckor förkylning -ish, med låg energi och så toppat av en hederlig magsjuka som avslutning och krona på verket, ”hurra”. Det är jag förstås inte tacksam för, men jag är tacksam för mina barns sätt att hantera det, när Henke samtidigt var på längre jobbresa. Inte minst var skillnaden påtaglig hos Meja, nu snart 9 år. Hon pysslade om, servade juice och piggelinglass visade så stor omtanke, ansvar och mognad. Vi är i en annan fas nu, och jag är så tacksam över de år som ligger bakom oss – småbarnsåren jag älskade och som är förbi, på riktigt – och är samtidigt så glad över att nu vara i en ny period. Livet <3.

* En liten elbil

Finns det någon som har testat att köra elbil en längre period men sedan gått tillbaka till vanlig bil? Låt mig tvivla. För mig är det absolut inte ett alternativ. Bara tanken på att åka till en bensinmack och tanka, för pengar, känns typ… absurd? Konstigt, men så är det. Och så allt annat på det; känslan i att köra, allt det smidiga, distansuppvärmningen och det digitala. Jag älskar digitalt! Min sorg var så stor när jag behövde lämna tillbaka ”min lilla sportbil” (pga används till sport, framför allt padel, och är en allmän frihetsmöjliggörare) BMW i3. Efter några jobbiga veckor – en bil funkar inte i denna aktiva familj på 5 personer – har vi nu precis lyckas få en ny liten elbil på uppfarten. Hej Peugot e-208! Det finns några nackdelar jämfört med i3:an men även andra fördelar så well – jag är så tacksam!

Ja, vår stora familjebil är också el, och jag skulle aldrig gå tillbaka på den fronten heller även om jag absolut kan (och vill) gå till annat märke och modell i elbilssegmentet.

* Villa Dahlia & Att resa-podden

Kul med hotellnyheter, och en av Stockholms intressantaste i den vägen är Villa Dahlia. Fint, trevligt med mysig restaurang men inte blown-away är min korta recension. En längre hittar du hos Annika på Resfredag här.

Två avsnitt podd spelades in också – ni har väl inte missat de senaste avsnitten om att Att resa på drömresan (äventyr) och Att resa till Paris?

* Piemonte med fokus på barolo, nebbiolo och livsnjutet

Och så var det ljuvliga dagar i Piemonte, en resa jag så länge drömt om att få göra. Om dag för dag i Piemonte kan du läsa här, och guide kommer inom kort.

* Vardagstillfällena, hemmet, sensommarblommorna, träningen och lagtillhörigheten

Dignande äppelträd hemma, sensommarblommor i bukett efter bukett, den älskvärda vardagen. Och träningen? Jag kan inte med ord beskriva hur rolig padeln är och vad den betyder för mig, och vardagsmånader betyder liknande känslor och sammanhang för mina barn. Tack livet för dagarna!