jenni lisa moet champagne

Jag vill inte vara någon annanstans – men jag ska fira (såhär)

När jag på riktigt förstod att min april skulle kunna bli helt ledig om jag bestämde mig för det, så började förstås tankarna spinna – hur ska jag bäst förvalta tiden? Jag lever passa på i det mesta jag gör, och tempot är högt. Kommer så en period av ledighet så ska den således såklart fångas och omfamnas. Carpe diem, och sånt där. Eller inte ens fånga en dag, utan snarare varje minut. Så funkar jag… oftast.

I samband med publicering för drygt ett kvartal sedan läste min man detta inlägg ett flertal gånger och begrundade; Att åter igen prioritera sig själv. ”Du behöver ju åka långt”, sa han. ”Och länge”. Han poängterade att chansen nu finns, och jag har förstås känt det själv – stort behov, stor lust. Med trötthet efter mycket och intensivt arbete tänkte jag i banor som retreat på Bali eller i Indien. Tänk, Bali själv – denna drömdestination som med barn var fantastisk (läs här: Bali med barn) men förstås inte allt det som den kan vara och finns som i mina drömmar. Eller Indien – Kerala backwaters på en husbåt och yoga och tid för eftertanke. Att fullt checka ut en period och checka in i mig själv och tänka tankar klart. Fokusera på reflektion och omhändertagandet av mig själv.

Men jag väljer inte så, och jag hoppas att jag när jag längre fram kommer att vara i samma ekorrhjul igen kommer att veta att jag valde hemma aktivt. Jag vill verkligen just nu inte vara någon annanstans än här. Det är tufft i Sverige denna period när längtan efter färg, värme och ljus är så stor men värme alltid dröjer och naturen ännu inte exploderat i livskraft och färg utan är ett ärligt talat rätt så fult jag. Jag njuter ändå. Jag känner lugnet, och stor tillfredsställelse i att inte rusa någonstans. Jag hinner mycket, men också att göra noll och ingenting. Det är så välgörande!

Min reflektion ägnar jag mig åt. Kanske inte i fullt så stor dos som jag borde och först tänkt mig, men jag är inte klar än. Jag har identifierat mina viktiga värdeord för ett nästa uppdrag och steg i arbetslivet, och kan konstatera att de är desamma som de alltid varit – men att jag nu formulerar dem tydligare för mig själv. Och jag vet också varför de är viktiga för mig, och vad motsatsen kan vara i praktiken.

Reflektionen och egentiden är en viktig del under min ledighet nu, men jag vill inte heller låta prestationen jag gjort i sig – som jag gjort den! – gå obemärkt förbi. Delmål och mål är viktiga för mig, och jag tycker de ska firas! Så, det tänker jag göra. Jag är dålig att fira, kanske också för att jag alltid är väldigt duktig att fånga tillfällen mitt i vanliga livets lunk så att det är svårt att tydliggöra vad som är speciellt med något – men just därför har jag kommit på hur firande nu ska göras. Mitt firande ska göras med ett antal aktiviteter och situationer, som jag ska skapa just för att jag lovar mig själv det som firande. Och när de görs så ska jag också uppmärksamma dem som det; kvitton på min fina presentation och mitt kämpande för att nå mål.

Nu är ni nyfikna på min fira-lista för denna målgång, eller hur? Här är den;

  1. En snygg ring som påminner mig om min uthållighet, som jag ska tänka att symboliserar de värden som är mina grundläggande. Att det skulle vara en knut kom tidigt till mig, och japp, den sitter redan på mitt finger.
  2. En avslutningsmiddag på ett ställe jag vill till, med ett gäng vänner som firar med mig (eftersom jag är egenföretagare) och där vi lyfter upp och grottar i ett antal ämnen jag på förhand formulerat att vi ska reflektera och dela med oss tankar och erfarenheter kring.
  3. Ett långpass i Hellas, med matsäck. Springa och gå över stock och sten, längs stigar som jag älskar men så sällan tar mig tid för. På finaste utsiktsplatsen ska jag sedan stanna upp och ta fram kaffe i termos och tilltugg och sitta precis så länge jag känner för och titta ut över en av mina finaste vidder.
    (Läs en tidigare reflektion som bidrar till denna punkt i min lista: Grundad i Nackareservatet)
  4. En flaska champagne i en bar med riktigt härlig känsla och gärna utsikt, som jag avnjuter lite sådär dekadent och förstås ihop med ett härligt sällskap – kanske helst någon som delade den senaste tidens resa med mig.
  5. En dag på spa.

Att sedan lediga dagar ger mig mer tid till allt är förstås njutning i sig, utan att vara de aktiviteter jag ska skapa mig och tänka extra kring unnet och firandet. Jag vill göra någon extra kvalitetsmässig grej med varje barn nu när tid och energi finns, jag vill gå långa promenader och spela massor av padel, jag vill vara närvarande hemma i alla dimensioner och pyssla både inne och ute och ha det allmänt skönt. Jag är så tacksam för den här tiden!

Sånt här har ledighet innefattat hittills; Solsken i blick after padel med padelväska på armen och jord i famnen, vitsippor på rad bredvid stigen jag går, planterade blommor i massor, museum (paradox) med ett barn… och mycket mer.