Atlas Together (dvs det svenska paret Micke & Marlene) har en väldigt fin och informativ hemsida (här) som jag lusläst inför vår resa – min och Annikas, för Att resa-podden – för att känna mig förberedd mentalt och packningsmässigt redo, men ändå gick detta inte att föreställa sig. Vår resa till Marocko; till ursprungsbefolkningen berber och till mäktiga Atlasbergen går inte att fullt förbereda sig för. Vilka dagar, vilka upplevelser! ”Jag saknar ord” upprepar jag gång på gång i de stories och reels vi publicerade löpande på Instagram (se här, kolla in Höjdpunkter) och ungefär så är det. Det går inte att förbereda sig fullt i förväg, och det går knappt att i efterhand sammanfatta upplevelserna. Vi upplever en helt fantastisk resa med unika upplevelser och minnen som kommer att stanna lika länge som mina reflektioner från den; för alltid.
Vi är i Ait Chribou, en liten bergsby 1100 möh på den marockanska landsbygden mitt i mellan-Atlas några kilometer från staden Ouaouizeght, där tiden stått stilla på många sätt men där utvecklingen är konstant om än långsam på andra. Här bor och lever berber, Marockos ursprungsbefolkning, och vi flyttar in i ecobyn och dess fina eco-domes och får vara nära människorna och den storslagna miljön. En resa med Atlas Together hit handlar om just det.
Atlas together erbjuder en unik resa där endast 200 gäster per år ges möjlighet att besöka denna ekoby och Atlasbergen – platser dit turister sällan når. Tillsammans får en liten grupp per vecka uppleva hur berberfolket verkligen lever sina liv i Atlasbergen och med det en unik inblick i en kultur rik på traditioner och gemenskap.
För att närmare förklara kring resan och de olika delar av den som den innebär och som grep tag i mig så enormt, så är denna reseguide om att resa till Atlasbergen ett sammanhållande inlägg som innehåller mer information om att resa med Micke och Marlene på Atlas Together. Det kommer senare att peka mot fler detaljerade inlägg, Podcast om Marocko kommer förstås också snart!
Atlas Together – här är deras egna hemsida (med aktuella veckoprogram, priser mm).
Människorna – Berberna i Atlasbergen och vår fina by
Berber är namnet på Marockos ursprungsbefolkning. Av landets runt 35 milioner invånare är ungefär 10 miljoner berber, och dess seder och traditioner är lika starka som deras stolthet är stor. Under vår resa möter vi berberna på sin ursprungsmark; i små byar i Atlandsbergen, i typiska hus och gårdar längs bergssidorna. Gästvänligheten är stor och vi ges tillfälle att besöka hemma hos, prata och fråga och det skapas möten; innerliga, äkta och så fina. Mina perspektiv och min kunskap vidgas enormt, och jag kommer att minnas detta så länge jag lever.
Människorna – Berberna i Atlasbergen och vår fina by
Naturen och miljön – vandra i Atlasbergen
Vi befinner oss mitt i Atlasbergen, den bergskedja som löper genom Marocko och har många toppar på runt 4000 meter över havet. Att vandra här är en dröm! Miljön är unik med terrakottafärgade kalkstensklippor som störtar högt upp i skyn på ett i det närmaste vertikalt sätt, och mäktiga uttorkade raviner numera övervuxna av kaktushav. Vi vandrar på närbelägna vandringsleder i närheten av vår by, besöker vattenfallet Cascades d’Ouzoud och tar oss upp på häftiga berget Imsfrane Cathedrale (1868 möh).
En blandning av öken och berg – det kittlar.
Naturen och miljön – vandra i Atlasbergen
Ecobyn och eco-domes – vårt fina boende
Vi bor i unika små hus – eco-domes – I den eco-village som Micke och Marlene skapat. Som små hobbit-hus är de, de konformade små byggnaderna som byggts av lera och smälter fantastiskt väl in i miljön med kulliga berg och den rostfärgade kasbahn (fästning). Hela byn består av 6 hus (som var och ett består av 3 små sammanbyggda domes), en restaurang och gemensamhetsbyggnad inramat av växter och murar för avskildhet och samvaro i en perfekt kombination.
Ecobyn och eco-domes – vårt fina boende
Marknaden och kulturen, Hamam, olivpressningen och mer
Det finns gott om utrymme att ta det lugnt på en resa som denna, om man väljer aktivt från allt som erbjuds i ett veckoprogram. Jag rekommenderar absolut att besöka den lokala marknaden som är långt ifrån en liknande i mer turisttäta och arabiska Marrakesh. Att plocka och kolla in olivoljepressning är också ett charmigt inslag men en ännu större upplevelse är att besöka ett lokalt, marockanskt hamam. Det är dock inte för den pryde.
Marknaden och kulturen, Hamam, olivpressningen och mer
En resa som bidrar till platsen och människorna
Boken Resenärens makt (se mer om poddavsnitt om Att resa med makt att påverka här) pratar om resande på ett sätt som bidrar till en plats och dess människor, och här med Atlas Together gör vi precis det. Micke och Marlene har tänkt på allt det där, har låtit det växa fram och bygger något så unikt. På ett försiktigt och långsamt skyndande sätt växer byggnader och verksamhet fram med hjälp av människor från platsen. Arbetstillfällen skapas för lokalbor som i många fall aldrig någonsin jobbat tidigare. Det skapas sysselsättning. De pengar vi spenderar på plats (som ärligt talat är lite för få givet icke-turismen och priserna) går direkt till lokalbefolkningen. Vi är nära och den nära och ytterst begränsade turismen som omsorgsfullt och eftertänksamt skapas på platsen bidrar. Det är så påtagligt. Den här typen av turism behövs, gör gott.
För vem passar en sådan här resa?
Den här typen av resa är ett unikt koncept. Det finns 6 eco-domes i dagsläget, och kan bli ett fåtal ytterligare. Två personer kan bo i varje eco-dome så det betyder 12 gäster i veckan som max, några månader per år. Den här upplevelsen kan med andra ord ges till ett par hundra resenärer om året. Det är unikt. Vi ges deep Marocko, och det är något annat.
Det passar den som vill leva nära en ursprungsbefolkning, som har ett intresse för kultur. Hur människor lever och vill förstå mer. Som är redo att själv känna in och efter, reflektera, öppna upp för förståelse – och samtidigt i det komma närmare sig själv. Att resa i en liten grupp som de som skapas genom Atlas togehter koncept, i en kontext som den som ges, betyder också att vara en del av och bidra i gruppen. Det är mer som händer än plats och människor på den – det är en personlig utveckling och en innerlighet i samvaron. Detta bör man vara mogen, och öppen, för.
Jag älskade varje minut.
Resan till Marocko var en pressresa för Att resa-podden med Atlas Together. Åsikter, bilder och känslor är 100% mina egna.