En av de absolut vanligaste frågorna jag får är vilken period som är den allra bästa för skidor i Åre. Vi åker till Åre vinterns alla månader och högtider, och jag har mina favoriter liksom perioder som jag älskar mindre. Här nedan kommer min redogörelse för de olika tidpunkterna i Åre med sina olika för- och nackdelar, och också tips som kan vara bra att tänka på för att få ut det mesta av en skidresa till Åre.
Jul i Åre
Julen är min favorittid i Åre. Man kan tro att det Åre mycket folk i by och system, men det är det absolut inte. Den här perioden njuter vi!
Bäst: Känslan är underbar – mysig och familjär. Även i backen är känslan lugn och det är sällan köer. Stämningen är fantastisk. Läs mer om vad jag menar med stämning i detta inlägg om jul i Åre.
Sämst: Den här perioden hoppas man på mer snö, och det kan variera från massor till mindre vilket också betyder att delar av systemet inte öppnat än. Timmarna med dagsljus är begränsat och öppettiderna i systemet därefter.
Tips: Omfamna julkänslan i byn och den familjära stämningen i backen.
Nyår i Åre
Ett par dagar efter jul börjar antalet folk i backen öka och det går snabbt. Lika snabbt försvinner familjär och härlig stämning och övergår till betydligt hetsigare. Lika mycket som jag älskar jul suckar jag ofta över perioden runt nyår, men har själv förstås strategier för att ändå njuta – vi stannar helst kvar länge över jul, mellandagar, nyår och trettondagar i jul.
Bäst: Byn är levande, och vintern visar sig ofta vackert med halo och gnistrande snö.
Sämst: Det är intensivt och livligt på alla sätt och stämningen känns stundtals direkt hetsig. Nyår är peaksäsong och det är mycket folk och långa liftköer.
Tips: Liftar som absolut ska undvikas är VM8 och Sadelexpressen då det är här folkmassor samlas och kötider blir långa. Köläge kan följas i skistars app och på skärmar i backen – följ de röd-gul-gröna trafikljusen som visar var det är kö och undvik liftarna med röd markering. Dessutom är du om du åker i dessa en del av problemet (som kan undvikas). Bättre åkning och rimligare köer får du under morgonåkning (8 i 8:an) och kvällsåkning. Dessutom är om vädret är bra himlen helt otrolig.
Januari i Åre
När vi lämnat trettonhelgen bakom oss infinner sig några veckor av lugn i byn (förutom på sina håll hårt festande studenter). Veckorna med nummer 3 till 6 är öppettiderna korta men lugnet råder och myskänslan är hög. Även detta är för mig en favorittid i Åre.
Bäst: Folktomt med begränsade liftköer, mycket i systemet öppet och ofta nysnö – och ljuset är ljuvligt. Det är mörkt men som en konstant soluppgång eller solnedgång – så fint!
Sämst: Dagarna är korta och är det kallt så är det tufft och bitigt.
Tips: Njut denna underskattade period i Åre! Men, undvik med fördel studenterna som är skräniga (men som också har sina egna ställen och dygnsrytm).
Februari i Åre
Februari betyder stabil midvinter och by och berg går från lugna dagar vidare mot intensivare sportlov.
Bäst: Fina backar med mer öppet, stabil midvinter och åter längre öppettider
Sämst: Sportlovsköer, inte minst vecka 9 som ihop med nyårsveckan är absolut mest folktät med väldigt ofta långa liftköer inte minst i VM8, Sadelexpressen och Gondolen.
Tips:Anpassa åken efter lifternas köläge (som du ser i appen). Välj matsäck i värmestuga eller ute på grillar hellre än att köa till (lite till antalet för snålt tilltagna) restauranger.
Mars i Åre
Vårvintern är på intågande, med ljusare och varmare dagar – i kombination med att snö fallit i princip en hel säsong och gjort hela berget tillgänglig för bästa sortens skidnjut.
Bäst: Dagarna är långa, allt är öppet, snöläget är på topp och det är ofta alldeles lagom med folk.
Sämst: Finns något sämst med mars? Möjligen om förväntningarna är höga och väder ändå underlevererar.
Tips: Njut av fina mars.
April i Åre
Det är vårvinter och säsongens sista riktiga dagar – ljuvliga vårvintern, den femte årstiden.
Bäst: Att det helt enkelt är vårvinter med (de fina dagarna) ljus och värmande sol, hela berget är tillgängligt och denna period är uteserveringarna i sitt esse.
Sämst: Snön börjar, eftersom det är vårvinter, givetvis smälta – och på lågzon är det slush. Många älskar snön i sorbetkänsla men det betyder också mjuka, höga pucklar och tyngre snö. Och så är det vårvinter – inte vår som det är längre söderut. Ibland längtar jag mer efter just det, inte minst om vädret trots allt är nyckfullt (som står här; April, April i Åre)
Tips: Håll dig på högzon – långa sköna Långsvängen med sin fina utsikt, härliga 1000-meters, underbara Tväråvalvet och Stendalen med sina otroliga fjälllvyer. Fastna gärna på närmaste terrass i solen.
Hittade du någon trolig favorit av ovan, något som lockar mer? Berätta gärna!
Tips till skidor I Åre
Oavsett årstid så finns en del andra punkter som är gemensamma och tips att ta fasta på.
➡️ Väder är väder och kan vara utmanande oavsett årstid. Vem vet? Vädermässiga toppar och dalar finns i massor. Vind har stor påverkan på systemet och vilka liftar som är öppna och inte.
➡️ När liftar är stängda blir trycket högre – dvs köerna längre, och ofta i som av proppar.
➡️ Undvik 1) VM8 och 2) Sadelexpressen när trycket är högt – de är allra mesta flaskhalsar i systemet. Här är köerna alltid längst, och det är således alltid möjligt att hitta lugnare områden. Följ köer i app och på skärmar, anpassa efter vilken lift som är markerad som röd, gul eller grön.
➡️ Åk tidig morgon (8 i 8:an), kvällsåkning eller för den delen i fina Duved/Tegefjäll om köerna är för mycket (dvs de veckor då trycket är för högt – nyår och vecka 9 som är Stockholms sportlov)
➡️ Högzon är amazing… när sikten är ok. Systemet är stort, utforska och stanna ett tag i ett område när du hittar favoriter. Cruisa runt i Ullådalen, eller ta en heldag i Sadeln? Absolut, om läget är så.
➡️ Snödump? Ullådalen eller Tottbackarna har de mest lättillgängliga ytorna att söka i skogen bredvid.
➡️ Restauranger är för få under högsäsongsveckorna. Värmestugan vid Rödkullen är absolut bäst, framför allt om du åker med barn. Där finns enkel mat och mängder av mikrovågsugnar. Är det körigt med bord på backrestaurangerna så går även att ta sig till byn och äta. Vägen från Timmerstugan ner till Bergbanans basstation på torget är inte ett dugg jobbig att gå om skidorna lämnas kvar vid backen.
Mer läsning om Åre
Alla inlägg om Åre hittar du under den här länken.
Lite bilder från olika perioder i Åre
Såhär ungefär kan olika perioder i Åre se ut.
Jul




Januari



Februari


Vårvinter




