Att resa gravid

Det smids lite lite lite småplaner. Som jag kanske inte kommer återkomma till alls, det beror på. Lagom kryptiskt va ;-).

Men iallafall så har jag ännu en gång googlat och sökt om vad som gäller när man reser gravid. En vanlig myt är ju att man inte får/ska/bör flyga så särskilt sent i graviditeten, men faktum är att det är flygbolaget som sätter riktlinjerna – och de flesta har inga problem att kvinnor flyger rätt länge.
Det som ställer till det har däremot med ens försäkring att göra. Reseförsäkringen som man har i sin hemförsäkring täcker inte om man (själv eller bebis) behöver vård utomlands efter vecka 28 (vanligen). Så föder man tidigt, får problem relaterade till graviditeten, eller tvingas få hjälp på ett plan/transport hem/nödlandning av dylika skäl så kan det bli ordentligt dyrt.

När vi var i USA när jag väntade Stella så åkte jag hem vecka 32. Jag jobbade ju där, så då täckte min tjänstereseförsäkring.

Nu har jag åter spanat, och nu finns det något som heter Reseförsäkring Smart hos Europeiska. Så nu kan man faktiskt – om man vill och ”vågar” – åka något senare och ändå ha en ordentlig försäkring. Helt fantastiskt ju!

Så det är ett litet tips, i den djungel som reseförsäkring av gravida är. Här kan ni läsa om försäkringen.

  1. Jag flög ju till och från Berlin i v 34-35 och inom EU täcker EU-plastkortet (fd E111-blanketten) vård för mamman och barnet på samma villkor som invånarna i landet man befinner sig i. Det täcker dock inte ambulanstransport hem. Men er eventuella resa kanske inte går till något land inom EU…?

    1. Ja, inte inom EU isåfall…
      Men jag visste inte det där heller faktiskt, där jag läst har det inte alls framkommit – kanske för att det varit hos försäkringsbolagen..?
      Så ett jättebra tips iaf!

  2. usch vad jag är negativ nu men med mitt jobb och det jag ser där skulle jag nog faktiskt avstå att resa, om det inte var helt nödvändigt, efter vecka 28-30 någonting. händer det något och man tvingas föda/inta sängläge, ja då är det inte kul att vara hemifrån. det kan bli många, många veckor utomlands om man har otur. men man gör precis som man vill och jag vet ju hur flexibel och trygg du är med saker och ting :-). stor kram

    1. Ja, med din erfarenhet av det förstår jag verkligen det

      När vi var i NY förra gången så tänkte vi mkt på det, men valde att ändå chansa. Men visst ska man vara beredd på hur det verkligen skulle kännas om man behövde gå igenom något sånt på bortaplan. Och inte bara hela vården där, utan kommer de tidigt kan det ju dröja lääänge innan de får flyga hem – så det måste man ha i åtanke. Absolut.

      Det är ju också värre när man redan har ett barn också, för då handlar det inte bara om en själv och en ”ovetande” bebis. Det tänker jag också på nu, och skulle faktiskt inte välja att resa över-atlanten-långt efter v.30 kanske. Så jag är inte HUR flexibel och orädd som helst. 😉

      Men den här gången är det inte alls så, utan skulle vara för att det diffar med två dagar (!!) från v. 28… Jag återkommer kanske om det ja. 🙂

  3. Pingback: Två inplanerade resor… « Stella * By * Stardust

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *