Pest eller kolera

Jag inleder med att säga att min utgångspunkt är att barn ska sova på natten. 11-12 timmar. Det kan de lära sig och ska ges möjlighet att lära sig. Punkt.
(Med en veckas sjukdom på Max här hemma och många uppvak för feber/hosta/snor/osv så vet jag hur trasig man blir av sömnlösa nätter)

De senaste nätterna har jag fått frisedel från barnuppvak. Vi är färdiga med nattmål, Max kan och vaknar han är H upp och ger nappen (som han inte sover med hela natten men kommer till ro av om han vaknar till).

Det har gått bra, men nu har vi istället problemet att Max vaknar på tok för tidigt, runt 6 är inte ovanligt, och imorse tom 05.30. Trött är han såklart, han verkar inte helt färdigsoven. Fast runt 11 timmar har han i kroppen då, han är dyngtrött om kvällarna och somnar sällan efter 7.
Hungrig verkar han, lite iallafall, men han kan lätt klara sig utan i ett par timmar så det är inte panik direkt.

Med mat direkt tror jag han kan somna om (även om det kan ta tid, han kan snacka så högt så Stella vaknar eller det kan föranleda bajsblöja och därmed strul). Men han borde ju klara 12 timmar utan mat (och gör egentligen det ju, uppenbarligen). När, pest eller kolera! In med mat igen vid 5-snåret (som lätt blir ”mat när jag vaknar på natten när det än är” och vips är man tillbaks i dåliga vanor igen) och morgon vid 7 eller hela nätter och morgon vid 6… Det är frågan.

Max är så gullig, han gillar verkligen att leka på sitt rum. Jag kan lätt lämna honom där och göra något i köket. Eller sitta bredvid i fåtöljen med paddan. Sköna stunder!