Max 9 månader

Jag har inte missat att vår lilla solstråle passerat 9-månadersstrecket för några dagar sedan. Jag har bara inte hunnit skriva ner de där obligatoriska månads-raderna. Men nu så kommer några små meningar blandat hipp som happ.


Det roligaste jag tycker varit senaste månaden är såklart att Max börjat säga mamma ganska ordentligt. Från att ”memme” varit hans missnöjesläte så är det nu mer ”mammma” när han är missnöjd, vill tas upp, eller är trött och vill sitta i knä. Mamma likes. 🙂
Rent allmänt pratar han med mer ljud nu, mycket dada didi dääää peppe (pappa snart kanske? Eller som Stella sa idag, först glatt ”Han sa pappa!! Och han kan ju säga mamma” följt av ett ledset ”men han har aldrig sagt Stella”), osv.

Som person är han fortfarande enormt glad, med skratt så han nästan tappar andan flera gånger om dagen. Men han har också börjat visa på mer humör, och nu är han gnällig ibland också. Han har börjat bli mammig och kan bli väldigt gnällig om han inte är helt leksugen och jag har annat för mig (läs: inte kan ha honom på höften hela tiden). Han har inget emot att åka vagn länge och sitta och spana, men att sätta sig i den är ingen höjdare. Då kör han bågen, ett höftlyft som skulle göra vilken PT som helst imponerad.
Humör ja, men kort stubin har han verkligen inte. Lättroad och nöjd som få.

Max tar sig fortfarande fram genom snabb ålning, men han tar ibland 5-6 kryptag innan han hoppar ner på mage. Han står mot saker, väldigt vingligt, allra helst i sängen (framför allt när han ska sova på dan). Eller på knä mot första bästa ställe, gärna mot soffbordet där han gnager lite på kanten med sina 3 tänder i nederkäken. Han vill gärna upp till stående och gå svajjigt med vår hjälp.

Han äter det mesta, fast inte burkmat utan det ska vara samma som oss. Välling är också poppis, runt 150-200 ml varje kväll. Frukostgröten går i glatt. Ammas gör han också, en gång på morgonen och 1-3 gånger under dagen.

Han är inne i en period av lite sämre sömn. Eller alltså… det är lite att vi vill att han ska sova hela nätter men det händer inte. 🙂 Det kan bli käk en gång runt 05 och så somnar han om. Lite för tidiga morgnar ibland, något uppvak tidigare än 05 ibland. Nu verkar han också ha ont i magen ibland, kanske är det för mycket fibrer i vår mat? Magdroppar är inhandlade idag.

Han sover oftast två gånger om dagen, men det är inte ovanligt att det blir ytterligare en gång då han fortfarande sällan sover mer än en timme åt gången.

Lustigt är att han utvecklingsmässigt är extremt lika i tid som sin storasyster. Läs om henne 9 månader gammal här.