Den stora bajsfesten

Alla känsliga läsare ombeds sluta läsa NU.

Herregud. Jag kan inte fatta hur det kan rymmas så mycket bajs i en så liten kropp (jag talar alltså om Max). Han är i en helt crazy period gällande det där alltså. Milt sagt.

Inte kan väl blodpuddingen häromdagen fortfarande göra sig påmind? Det har jag svårt att tro. Intressant att höra från flera att just blodpudding satt fart på barnens magar. Googling igår (för att se om det kan hänga kvar länge) gav istället ”blodpudding kan vara förstoppande, så ge gärna lite katrinplommon samtidigt”. Herregud, tänk hur det sett ut här då! 🙂
Men det verkar ju helt klart vara erfarenheten att blodpudding sätter fart på magen. Varför, järnet?

Senaste dagarna har Max bajsat typ 7 gånger om dan, rejält. Och det är ju inte amningsbajs direkt. Ändå har det tom läckt.
I förrgår märkte vi att han bajsat typ i sömnen, så vi fick göra ett byte på en sovande kille vid 23. Sen vaknade han av jättelass vid 06. Inatt vaknade han av bamselass runt 03, och igen vid 06. Helt galet. Nattetid liksom?! Det händer ju inte..!

Så, några teorier?!

Förra veckan tyckte vi han verkade ha lite ont i magen. Min teori var att det var för mycket fibrer som orsakade det. Nu när han alltid vill ha samma mat som oss blir det lite mer kolhydrattungt och fiberrikt, köpeburkar är ju mer utspädda. Vi köpte magdroppar, och jag vet inte om det var tack vare dem eller om han helt enkelt vant sig (eller en kombination) men ont har han inte längre. Magen har dock verkligen satt fart. På ett sätt postivit såklart.

Så, vad ska jag göra nu? Byta ut ett mål mot gröt/välling som kanske är snällare? Finns det något jag ska undvika, t.ex äter han ganska mycket majs nu (bra plockmat när jag gör iordning maten osv)? Vårt ganska grova bröd?
Jag tror nog själv – utan att vara särskilt bra på barn-teorier egentligen – att det är just för mycket fibrer som är grejen. Men hur undvika?

Såhär ser Max dag ut:
06.00 – vaknar (tyvärr, han vill nog sova längre, men han bajsar ju då)
06.30 – ammas
08 – frukost (välling eller gröt, samt lite macka)
10 – ev. mellis (amning/bröd/frukt, lite varierande)
10 – somnar
11 – vaknar
11.30 – lunch en portion
13.15 – ev. mellis (amning/bröd/frukt)
13.30 – somnar
15 – vaknar
15.15 – mellis (amning/bröd/frukt)
17 – middag en portion
18.45 – välling
19 – somnar

(obs, mellisarna är alltså helt beroende på hur han ätit innan, och det blir aldrig mer än 1 fruktburk per dag, och oftast bara en amning)

  1. En fundering bara; han är inte förkyld? Har en liten 8 månaders kille här som det bara ”rinner ur” när han är förkyld (tyvärr ganska ofta då storasyster kommer med sina dagisbassilusker). Majs är stoppande så fortsätt ge honom det. Majsvälling e oxå bra tycker jag 🙂 Lycka till!

    1. Jaså, är majs stoppande?! Bra att veta, då kör jag på med det!!!

      Hm, näe, han har inte verkat förkyld men intressant att det kan finnas samband, ska jag vara uppmärksam på!

  2. det känns som han äter ganska mycket på en dag om han äter vid alla mellanmål? Nu på bvc sa min sköterska att han borde äta välling/gröt på morgonen, lunch, mellis, middag och gröt/välling på kvällen

    Men testa ge annat bröd och annan pasta. Ge majsvälling också det brukar lugna lite. Kan ju vara för mycket nytt för magen också. Eller så har han fått ngn magbacill?

    1. Det var lite mindre än vad som verkar behövas här.. Fast nej, han äter inte alla mellis-mål utan det beror lite på hur mkt han fått i sig vid målet innan och om han verkar hungrig rent allmänt.
      Oftast ”bara” amning-frukost–lunch-amning-middag-välling.

  3. Små barn ska inte äta grovt bröd och dylikt så köp vitt bröd till honom och se om det blir någon bättring. Ät vanlig pasta och inte fullkorn eftersom det är toppen för oss vuxna men absolut inte för små barn. Annars har jag inga råd, hoppas hans mage blir bättre snart!

  4. Skrev inte du att han höll på att få tänder nu också? I samband med sånt sprutade det här också i perioder, sen är det såklart stor omställning för magen att börja äta riktig mat.
    Personligen skulle jag ha lite tålamod, kanske dra ner på mörkt bröd och om ni som skrivet äter fullkornspasta, men jag skulle inte öka på mängden välling/gröt eftersom det ändå börjar bli dags att dra ner på det sen.

    1. Jo och i slutet av veckan ytterligare två, båda i överkäken, så det är många på en gång och jag hoppas det är därför!!

      Tack för input, uppskattas!

  5. Jadu, Minna har vaknat och bajsat kl 5:20 hela sitt första år typ 😀 Nu har hon TACK OCH LOV slutat med det. Men vaknar gör hon ändå vid den tiden. Vad det beror på har jag ingen aning om.

    Men troligtvis är det väl något han ätit (blodpudding) eller tänderna som spökar. Jag skulle prova att ge ”snäll” mat ett par dagar och se om det blir bättre.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *