Gastrologik är Stockholms nyaste tillskott i kategorin Fine Dining / Lyx. Krogen har blivit hur rosad som helst, i princip bara femmor och många spår att de får sin första – eller till och med i plural, sina första – Michelin-stjärnor redan i år trots att de öppnat för bara ett halvår sedan.
I lördags besökte vi Gastrologik, och här kommer en liten redogörelse för vår kväll där.
Inredningsmässigt är Gastrologik enkelt och snyggt. Sobert och enkelt, tidlöst och snyggt. För alla fönsterväggar hänger skira gardiner, så här är varken insyn eller utsyn. Det mesta är vitt, men snygga inslag av koppar känns modernt.
Vy mot det öppna köket, som går i turkost och koppar och där man kan se kok-konsten kockarna sysslar med. En avställningsbänk där gott bröd hanteras passar in på ett snygg sätt.
Vi fick ett väldigt trevligt hörnbord. Kanske har vår bekantskap med en av ägarna något med det att göra.
Menyn då – jo men den är helt enkelt ingen meny. Den innehåller inget. På Gastrologik vill man att gästerna ska anpassa sig efter de för tillfället bästa råvarorna och inte tvärtom. Det tycker de är logiskt. Och jo, visst är det just det. Det är rätt häftigt att luta sig tillbaks och inte ha en aning om vad som ska serveras härnäst. Ja, förutom att vi såg vad de vid bordet före fick hela tiden – de låg just före oss i menyn – det var lite synd för överraskningsmomentet.
Det som står i menyn är det som finns att välja på – 3 rätter för 695:- eller 6 rätter för 995:-. Vi tog det senare, och det visade sig vara 14 rätter, av varierad storlek och snitt. Ni ska få se… även om minnet kommer svika mig gällande detaljerna.
Vi inledde såklart med champagne. En helt fantastisk sådan, fast jag kan inte berätta i efterhand vad det var. Gammal och intensiv men len och ljuvlig.
Någon form av småfriterat surdegsbröd med färskt smör. Så enkelt, så gott.
Årets första svenska rädisor med majonäs med fiskfjäll. Intressant kombination, fisken smakade verkligen rökt fisk.
Glass med smak av ramslök (liknande gräslök), med salta smulor och en maräng på tupplever.
Slånmossa i surdegstempura serverades på varma stenar.
Sån här mat blir ju ofta mer experiment än ordentlig mat – och jag tycker det är superhäftigt, det blir en hel upplevelse. Hur kul och spännande som helst med lagom intervall om ett år eller två (senast var Nimb i Köpenhamn).
Riktigt gott bröd, flera olika surdegsvarianter. Knäckebrödet var gjort på samma deg som det vita surdegsbrödet.
Ett ostron var huvudgrejen i den här kompositionen, som det också bland annat var syrad gurka och saltskum till.
”Platträkor” från västkusten är kanske vår egna typ av gambas, och serverades med en buljong och vitlök mm.
Dags för kötträtterna – först med en blandning av nässlor, gårdsgris mm. Intensiv och god!
Kalvbräss, murklor, dillskum och lökkompott i en härlig blandning.
Kalvryggen var grym, och serverades med en puré på bränd potatis mm.
Var det i den här kompositionen det var smaker av douglasgran? Kanske, vid den här punkten tappade jag det där med dokumenterandet lite, undra varför. Ja alltså apropå det så finns inga satta vinpaket till på Gastrologik utan de rekommenderar lite olika beroende på vilken mat som serveras. Föreslå du så testar vi, var devisen vi körde på.
Douglasgran eller ej, men rostade nötter och en tunt skivad rödbetsgrej var det iallafall är jag säker på. Tror jag.
Nej just det, detta var ju douglasgranen. Sorbet!
Efterrätt med fermenterad vitlök, citronkräm och vattenkrasse i en sötsyrlig, fräsch kombination.
Lite mer klassisk smak i en efterrätt med typ pistage och någon form av choklad, på en spegel av äppelmust. Yum.
Och så sista munsbitarna, lakrits och chokladsmaker och allt möjligt, och lite kaffe för att få upp energin lite efter en lång kväll – 4 timmar till bords! – med mycket otroligt god mat. Och mycket intressant, experimentiell mat.
Vi är otroligt nöjda med besöket på Gastrologik, som förtjänar sin uppmärksamhet.
Sen tog vi en taxi till söder och avrundade på Och Himlen Därtill. En riktig helkväll och en sådan kväll kan man ju knappt ha utan att fira något ordentligt så vi bestämde oss för att fira lite av varje – att allt på resan gick så bra och att vi kom hem lika lyckliga som familj som innan, att vi haft 4-årig bröllopsdag (då vi låg däckade i influensa) och att allt är så jäkla bra faktiskt och också får vara det och då är det läge att njuta.
Life is good.