En kväll i Raw Food-ens tecken

Igår var det åter dags för Klubben, vår mat- och vinklubb som vi haft sedan 2009 ihop med några vänner. Matnörderi på hög nivå, galet kul och vi har bästa konceptet ever. Halv 8 hos mig – släng dig i väggen.
Igår var det jag som stod för värdskapet för första gången på 1,5 år ca (vi rullar runt så det går ganska länge mellan gångerna). Eftersom det blir så sällan man är ansvarig så är man ju enormt taggad, för temat man väljer, för maten man lagar, för inramningen.

Gårdagens klubb var nummer 14 i ordningen, och jag körde temat Hälsa, Raw Food och Superfoods. Därav också en redogörelse för rätter och recept nedan, för jag vet att det finns flera läsare som är väldigt inne på det området.
Jag inledde förresten med att träffa klubbmedlemmarna på SATS, och så körde jag ett riktigt hårt pass med dem, 100 reps som jag berättat om många gånger innan. De var helt slut (grymt!) och efteråt fick de ny energi av blåbärs- och avocadosmoothie med spirulina och bladspenat.

Men kvällens middag är ju desto intressantare! Det fick bli 6 mellanrätter.
(Jag skriver inte ut recepten då de finns i boken nedan, men länkar till de jag lyckas googla fram, hojta till om ni vill ha något av dem så fixar jag det)

Vi inledde med plockmat minglandes. Jag hade gjort mandel- och frökex, givetvis helt utan kolhydrater. Mandlar, linfrö, sesamfrö, ägg, kokosolja och salt samt rosmarin utgjorde ingredienser.
Till det serverades en getostbakelse, som man själv tog bitar av till kexen. På en rätt rejäl bit getostbrie östes en massa blandade, hackade nötter och så toppade jag med tranbär, ringlade på honung och gratinerade i ugnen i tio minuter. Grymt gott ihop med kexen!

20120826-123024.jpg

Första sittande rätten var fruktig quinoasallad med myntapesto. Salladen på quinoa, mango, blodgrape, avocado, pinjenötter, mynta, limesaft mm. Otroligt fräsch! Och gott med peston till, precis som det låter var det en pesto gjord på pinjenötter, mynta och olivolja.

20120826-123039.jpg

Sen fick det bli marinerade rödbetor med valnötter, groddar, fetaost och furikake. Rödbetorna kokades med skal på, skalades och lades i marinad på balsamvinäger, olivolja, honung, salt och peppar. Underst lite bladsallad “småblad”, toppades med övriga ingredienser.

20120826-123047.jpg

Sen fick den om-bloggade kokozpachon utgöra en liten mellanrätt i litet glas – Grön Kokozpacho med sting. Kul sätt att servera en sådan rätt, det blev lite mini-mellanrättskänsla av den – en smakneutraliserare samtidigt som den i sig smakade grymt gott och fräscht, med lite sting från grön chilli. Kokosvatten, koriander, persilja, citron, avocado, gurka, spenat, gräslök, färsk grön chilli – fräschare blir det inte. Toppat med furikake.

20120826-123056.jpg

Här någonstans tror jag någon av de manliga gästerna började fundera på om de skulle behöva gå iväg och köpa en grillad korv under kvällen eller inte, men nejdå. Nästa rätt gjorde jag lite mer av, så det var väl den som blev att kännas mest som huvudrätt. Och gott detta blev! Blomkålstabolueh, halloumispett och myntaguacumole. Blomkålstaboulehn med pressad citron, olivolja, mynta, persilja, paprika, cocktailtomater mm, halloumi i kuber blandat med basilikablad på spett och så guacomule med en hel kruka mynta i. Den här rätten kan jag verkligen rekommendera, supergoda smaker. Och så lite pinjenötter på, bara för att det är gott helt enkelt. Och en limeskiva, och lite myntablad – igår åt vi med ögat också, allt var otroligt fint och i härliga färger.

20120826-123102.jpg

Middagen avslutades med en avocado- och chokladmousse med hackade hasselnötter. Jag testgjorde denna häromdagen och tyckte då att den var helt ljuvlig, men i den igår blev det lite för mycket plommon (som jag hade iställlet för dadlar). Den smaken tog över lite, och påverkade också konsistensen som inte blev lika fluffig som med mindre plommon. Så, denna efterrätt är ett tips för den smakar supergott – men överdosera inte frukten. Innehåll alltså mixad avocado, raw cacaopowder, vaniljpulver, dadlar eller dylikt, vatten, honung. Nyttigaste efterrätten ever? Och smakar verkligen precis som vanlig chokladmousse, fast fräschare.

20120826-123108.jpg

All mat var inte helt enligt “raw”-konceptet, men iallafall antingen det eller super foods iallafall. Och vegetariskt, det var första gången i klubbens historia! Sen går väl inte direkt vin ihop med temat heller, men någon måtta får det vara, annars skulle jag nog inte få arrangera någon mer klubbmiddag. Vi körde ekologiska viner, och ölen var antingen Pripps Blå Pure som innehåller färre kolhydrater eller Pistonhead som är ekologisk. Good enough.

20120826-123114.jpg

Alla recept ovan (som jag modifierade lite) kom ifrån den här boken som verkligen är helt fantastisk och borde finnas hos alla som är det minsta intresserade av den här typen av mat – Ulrika Davidssons “Raw food med två detoxveckor”. Rekommenderas!

20120826-132812.jpg

En riktigt härlig helkväll, och nog mådde vi väldigt bra av så fräsch mat rakt igenom. Fast, det är inget jag någonsin kommer äta som en enda typ av kost… Men stor del, gärna!

Följ mig!

Mer läsning...
katalansk mat costa brava tastemotion incostabrava inpyrenees
Katalansk mat på michelinstjärnigt sätt