Ekstedt – mat i sin bästa form

Vi fick en spontan barnvaktsmöjlighet igår kväll, då mina föräldrar kom med den eminenta iden att komma ner över helgen. Vi var inte sena att ta den chansen! Att få ett bord på en bra restaurang med så kort varsel var stört omöjligt. Men – tänka sig att ett samtal till Ekstedt på fredagseftermiddagen gjorde att vi fick en återbudsplats där – enorm tur då det vanligtvis är veckors kö för att få bord där. Ekstedt är en rätt ny restaurang (tidig vår 2012 trot jag) som fått enormt bra recensioner och absolut är en av de absolut mest omtalade och hyllade krogarna i Stockholm för tillfället. Det som skiljer ut dem från andra är att all mat tillagas med hjälp av öppen eld. Måste ju gilla konceptet.

Vi hade rätt höga förväntningar när vi gav oss iväg. Hyllade som sagt, full pott i de flesta recensioner.

20121103-220559.jpg

Och maten då. Ah, maten!
Vi gick på deras 5-rättersmeny, för att få den mest kompletta upplevelsen. Det är liksom mer en sån restaurang snarare än en där man beställer varmrätt från menyn. Såhär såg upplägget ut. Med något mellanstick också, som surdegspizza med tryffel mm.

20121103-223325.jpg

Maten var verkligen bara såååå bra. Allt smakade fantastiskt. Banne mig magiskt. Den läckra rökta smaken var påtaglig i alla rätter på en exakt perfekt nivå. Fantastiskt.
Om vissa restauranger är matnörderi på hög nivå, som nästan slår över från gott till experimentiellt (som Gastrologik, Lux, Nimb m fl) så var detta snarare avancerat men bara fantastiska smaker. Finedining som ger en helhetsupplevelser men där man också kommer drömma sig tillbaka till rätterna i efterhand. En sån känsla hade jag efter besök på Dahlgrens Matbaren också.

20121103-220633.jpg
Vackert för ögat men ännu mer välsmakande i gommen.

Till drack vi vinpaketet. Genomgående goda viner med beskrivningar som ”görs av två gubbar i ett garage i Frankrike, har ett uns av chili i sig och är starkare än vanligt”. Ni vet, det lilla extra och speciella som passar helt perfekt till maten. Drycken gör så mycket för helhetsupplevelsen så ska man kosta på sig en sån här middag kan man lika gärna gör det helt för att få helheten. En riktigt god rätt kan aldrig bli en fullpoängare utan rätt vin till. 9/10 på skalan, ja, men igår fick det bli upp till 10-an – bästa maten med bästa drycken till.

Servicen var givetvis topp. Kompetent, trevlig, avslappnad och lagom.

Inredningen var nice, varma trätoner, öppet tak med bara rostiga stänger som markerar hur tak separeras från rör mm, öppen bardisk mot restaurangen, inte så många bord, lugn men avslappnad atmosfär. Trivsamt och snyggt!

20121103-220642.jpg

Jag hör att jag låter vääääldigt nöjd och ja – det var jag också. Det är nu man vill avsluta med att vi absolut kommer tillbaks fler gånger och det gör vi säkert – men det är ju en lyxmiddag utöver det vanliga så det lär dröja.

Efter middagen träffade vi upp ett par vänner och drack drinkar på Miss Voon och East. En riktig helkväll, först hur mysigt som helst bara vi två och sedan supertrevligt med fina vänner – bättre blir det inte!

20121103-220653.jpg

Lite slitet idag får man ta… Att vi (jag och mina föräldrar, H har dragit ut i skärgården på grabb-jobbar-helg) ändå var på Junibacken vid öppning kl 10 var imponerande men mysigt. Det där halsonda och värken i kroppen hoppas jag bara är sviter från gårdagens lättja och träningsvärk från lunchens tunga pass. Träningsvärk har jag rejält, men inte brukar den sitta i nacken på sånt där infektion-på-g-sätt.? Dags att sova bort alla symptom med andra ord. G’natt!