Äkta sleep-over och grymmaste fisksoppan

Vilket dygn vi haft, jag och barnen (och Henke på sitt håll). Igår på eftermiddagen följde de med mig på innebandy och visade tydligt att de är ett år äldre än förra året då de skötte sig hur bra som helst och bara var gulliga i paus när de gick loss på planen. Mysigt! För övrigt en grymt rolig match trots torsk mot riktigt duktiga motståndare – länge sedan jag blev så trött på en innebandyplan.

20131027-215858.jpg
På plan i pauserna, fullt sysselsatta med andra spelarkids, lördagsgodis och att rita/ leka med bilar / spela iPad under perioderna.

Vi kom hem samtidigt som våra gäster, min kompis J med sina två jämnåriga barn. En av dem dottern M, som Stella fortfarande pratar om och saknar dagligen och har gjort sedan de flyttade från vårt hus för snart två år sedan. Det var mäkta populärt, och inte bara lekdejt väntade utan övernattning och hela kittet. Alla tjejerna (mammor och döttrar) var väldigt glada över detta och småbröderna hängde med och verkade tycka att det var en rolig lördagkväll de med.

Barn lekte i glatt kaos och jag och J gick loss på stora mängder kalixlöjrom (och rosa bubbel) och när alla somnat (M i ”kojan” under Stellas säng, mysigt) käkade vi världens godaste fisksoppa och snackade bort timmar. Vid 23 konstaterade vi glatt att klockan ju bara var 23, och helt plötsligt konstaterade vi att klockorna ställdes tillbaka en timme… Det blev rätt sent, med andra ord. Värt varenda minut trots viss trötthet idag.

20131027-215910.jpg

Fisksoppan måste jag tipsa om, det var när jag letade recept/inspiration till middagen i fredags jag sprang på ett för mig lite nytt recept på sådan hos Emmy (t.ex sambal oelek har jag inte haft i tidigare). Jag tror faktiskt att detta var det ultimata fisksoppsreceptet – äntligen! Det har jag letat efter i 15 år eller nåt. Tack Emmy!

20131027-215930.jpg

Sydfransk fisksoppa ( 4 pers)

400 g vit fisk 200 g lax, i kuber om 2×2 cm (som numera också kan köpas i färdiga förpackningar, smidigt)
1 gul lök, finhackad
2 morötter, slantade
ev 1 liten fänkål (ej i originalrecet men jag älskar det så hade i – blev toppen)
4 msk olivolja
1-2 vitlöksklyfta, krossad
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 pkt saffran (eller lite gurkmeja om man inte gillar saffran)
1 tsk torkad timjan
1 burk krossade tomater, 400 g
2 dl vitt vin
1/2 liter fiskbuljong
1 lagerblad
1-2 dl vispgrädde 250 g räkor
1 dl finhackad dill eller persilja

1. Fräs lök, fänkål och morötter i olivolja, utan att de tar färg, tillsammans med vitlök, tomatpuré, sambal oelek, saffran (eller gurkmeja) och timjan.

2. Häll i krossade tomater, vin, buljong och lagerblad.

3. Låt sjuda under lock 20-25 minuter eller tills grönsakerna känns lagom mjuka

4. Tillsätt fisken och grädden, låt sjuda ytterligare 1 1/2 minut. Smaka av med salt och vitpeppar från kvarn.

5. Toppa med räkor och dill eller persilja just före servering.

Servera med bröd och gärna lite aioli!