En liten dos Doha

Det känns ju helt rätt i tiden att skriva om Qatar och Doha just idag, när FIFA bemött det där med att det kanske är en något tvivelaktig idé med fotbolls-VM här, där det kan vara upp emot 50 grader varmt på sommaren. Kanske spelar vi i december-januari sa någon av dem och upprör mest hela fotbollsvärlden. Men visst är temperaturen lägre – ynka 21 grader idag. Vi frös inte trots att all vår packning skickades till Stockholm direkt utan att vi var med på det (få frågan vi incheckningen kanske? Förstå att det är en usel idé för en barnfamilj som har ett dygn i Doha kanske?). Kanske optimal temperatur för fotboll för övrigt. Imponerande stadion finns redan, men det lär byggas friskt de 8 år som återstår innan 2022 års VM.

20140108-193452.jpg

Vi började med att åka till en galleria, Vellagio. Snygg och rolig hade jag läst mig till en kort surfning på flygplatsen. Det var långt dit och Henke tyckte de var en av de mest tacky han varit på och själv kände jag igen mig från LAS Vegas Bellagio och Venetian. Målad himmel, små färgade hus och en kanal med gondoler utgjorde grunden för de massa lyxbutiker och kedjor som fanns där. Det första jag såg var HM och det blev också enda handlingen – nu slipper barnen resa hem i shorts och själv kan jag byta underkläder. Nice.
Annars var jag på shoppinghumör (har blivit noll av dem varan hittills) men barnen var så sjukt speedade så det fanns inte på kartan.

20140108-190742.jpg

Vi såg en till västerländsk familj där, i övrigt var det bara shejker och kvinnor i burka.

20140108-190748.jpg

Vi åkte sedan vidare till city center. Området med skrapor av Dubai-snitt var dock mest bara intressant för affärsfolk kände vi som iallafall inte hittade något nice med hjälp av taxichaufförerna (och inte ville vi ha mer galleria heller) så vi rullade vidare hyfsat snabbt.

20140108-190801.jpg

20140108-190835.jpg

Mesta ”måste” i Doha sägs annars vara Souk Waqif, stadens äldsta souk dvs typ marknad/bazar eller vad man nu säger. Vi är tämligen ointresserade av sånt, hemma igen efter resor är inköpen sällan intressanta och så fick vi stor dos av sådant i Istanbul och Dubai också.
Däremot var det häftigt att få en större dos Doha. Det är rejält mycket Mellanöstern och arabvärld här. Rakt igenom burka på kvinnorna, vissa områden där man inte ser dem ute på vägarna alls, män med genomgående beduin/shejk-klädsel osv. Mer allt än Dubai, mer storstad/posh (på något vis) än Jordanien. Kort souk-besök men lite sådär tappa-andan-av-vad-man-ser-häftigt.

20140108-190847.jpg

20140108-190910.jpg

En lite annan typ av solnedgång, kan man också säga.

20140108-190917.jpg

Vi landade på vårt fina hotell K108 fram emot kvällen och var lite taggade för mat på hotellets uttalat bra och exklusiva restaurang med grym utsikt – men trötta barn och föräldrar som inte kände sig varken fräscha eller snygga (jag går knappt någonsin utan smink ens vanligtvis…) gjorde att roomservice och hyfsat tidig kväll enligt lokal tid (=att vi ställt om 2 av de 5,5 timmar vi har att jobba med gentemot Sverige) kändes bättre. Snart gör vi barnen sällskap i sängen som kan vara det bredaste jag sett, säkert 3 meter. Klockan ringer imorgon samma tid som imorse, 05.45 och då är det flyg mot Stockholm som gäller. Home sweet home – 4 personer längtar nu.

20140108-193445.jpg