sri lanka eller thailand

Reseinspo: Thailand vs. Sri Lanka (en jämförelse)

Hej, vad kul att du hittat hit till detta inlägg – som är från vår resa till Sri lanka år 2013/2014, och var del av en långresa som innefattade Istanbul, Jordanien, Dubai, Sri Lanka och Doha. 
– Läs mer om hela långresan här
– Läs om varför du ska välja Sri lanka – eller varför inte – här
– Läs mer om Sri Lanka – inklusive jämförelse med Thailand mm här, där alla mina inlägg från Sri lanka är samlade

Övriga reseinlägg i denna reseblogg hittar du lättast via menyn ovan. 


Det finns en anledning till att jag ofta i min rapportering från Sri Lanka jämförde med Thailand. I min värld är Thailand – hur många resor jag än gjort – bara facit på hur ett fantastiskt resmål ska vara. Thailand är ultimat. När jag är på ”solsemester” slutar det således alltid med att jag jämför typ allt med Thailand och jag kan vara på fantastiska ställen men ändå avslutar jag en resa med att vara nöjd över resan och att ha sett något nytt men med ett sug att nästa gång åka till Thailand ändå. För Thailand är ju ändå – just det – ultimat. Så hur står det sig då, Thailand vs. Sri Lanka?

Thailand och Sri lanka – likheter

Sri Lanka och Thailand har många likheter. Det är buddhistiskt (vilket innebär väldigt vänligt), det är god mat (curries, frukt, kokosnötter, pannkakor, färsk fisk, ...), det är otroligt billigt, det har en påtaglig kultur (inte enbart Nueva Estocolmo förutom förstås vissa områden inte minst i Thailand), stränderna är av yttersta världsklass, det är grönt och frodigt, människorna är gästvänliga osv osv osv.

Thailand och Sri lanka – skillnader

Sen skiljer de sig från varandra på olika punkter, med olika saker till fördel för de olika ställena. Och det klart att vad man gillar och inte är ytterst individuellt. Till exempel saknade jag viss känsla av proffsighet i turismen i Sri Lanka som ändå förhöjer semestern. Som att massagen flyttat från ”spa-n” och tidsbokning ut till stranden i Thailand. Att man sällan känner sig snuvad tack vare att saker/utflykter kostar hyfsat lika överallt oavsett om man prutar eller inte. Dåliga exempel känner jag, men rent allmänt så är Thailand uppstyrt och enkelt att resa i. Stark kultur och äkta känsla men anpassat efter turisterna, liksom. Man vet att turisterna gillar att ligga på mattor i stranden och sippa mojitos i solnedgången, och äta med tårna i sanden så då ser man till att det funkar just så.

På Sri Lanka är det lite mer svårjobbat (men ändå lättjobbat, knepigt det där). Det är inte lika mycket turister och det är såklart härligt på sitt sätt. Allt är enklare (i tolkningen spartanskt) men därmed också charmigare. Visst fixar den där personliga ägaren av de där få bungalowsen allt du vill ha, men hen gör det genom att ringa några kompisar hen känner – inte genom ett stort nätverk av chaufförer eller liknande i en professionell verksamhet. Typ.

Mat, turism och trafik på Sri Lanka jämfört med i Thailand

Sen älskar jag thaimaten och tycker inte riktigt att maten i Sri Lanka är lika god men så är jag också galet förtjust i thai-curries. Egentligen bör man inte sakna något på den punkten, och jag känner på sätt och vis att jag missade lite av Sri Lankas kök – det där äkta med curries och rotis, vi höll oss mest till fantastisk färsk fisk och skaldjur. Turisterna består (än så länge) av ett väldigt varierat klientel med backpackers och surfare blandat med såväl familjer som äldre par och alla av olika nationaliteter. Förstås många svenskar också – svenskar är på alla ställen som är bra – men svenskar är bra turister jämfört med många andra så det stör definitivt inte mig. Trafiken är galen i båda länderna men faktiskt snäppet värre på Sri Lanka. Usch. Ska man till de sydvästra stränderna är det dock okej – när vi var iväg fanns superbra motorväg mellan Colombo och Galle och redan i början av 2014 står den klar ännu längre söderut – hela vägen till Matara.

Något annat jag älskar med Sri Lanka är att de enkla (och billiga) boendena fortfarande ligger kvar på stranden, men å andra sidan är det svårare att hitta ställen med pool.

Politk och säkerhet, Sri lanka vs Thailand

Politiskt och säkerhetsmässigt – ja, det där är ju ett kapitel för sig. Sri Lanka har en tuff historia och det var inbördeskrig så sent som 2009 och efter det finns fortfarande en grupp som strider internt och man jobbar hårt (har jag läst) för att motarbeta vansinnesdåd. Mindre kul. Det känns ju dock inte där – i paradiset känns allt som paradis – så det tänkte jag inte på en sekund väl där (men oj vad jag googlade innan vi åkte...), och de vi pratade närmare med tonade starkt ner allt vad oroligheter heter. Å andra sidan har ju Thailand minst sagt inrikespolitiska problem och att i princip alla turister blundar för det för att i meningen efter prata om andra ställen som osäkra (som Jordanien och Sri Lanka till exempel…) är ju också konstigt.
Jag lämnar den diskussionen vid det, för nu iallafall.

Summerat – Thailand eller Sri lanka favorit?

Så med andra ord så var verkligen Sri Lanka, tyckte vi, så bra som man bara kan önska sig. Thailand kanske håller förstaplaceringen ohotat ett tag till, men Sri Lanka känns roligare, nyare och mer spännande. Sanningen är den att jag idag kollade biljettpriser inför nästa jul… men för att få till det lär jag ändå få jobba rätt hårt på min man som tycker att det väl ändå kanske kan vara någon måtta. Ibland. Eller kanske inte.

🙂

Thailand vs. Sri Lanka - en jämförelse

Ska man prata om de två ställena som riktig back-packer med mycket tid, skral kassa och sug efter upplevelser finns MYCKET och säkerligen ganska oupptäckt Sri Lanka att upptäcka på kort tid. Jag hade inte tvekat en sekund om det var den tiden så att säga… och skulle gärna se mer av landet, från nordöst via inlandets platåer till sydöst- och sydvästkust. Men inte nu, inte med barnen – det förstod jag redan av vår Kandysväng och då inte minst med trafiken på vägarna utanför motorvägen. Usch!

 

Uppdatering 2018: Vår resa till Sri lanka gjordes i december 2014, som den del av en längre resa Istanbul – Jordanien – Dubai – Sri Lanka. Jag har förstått att det byggs mycket och snabbt, och man bör göra lite mer research för att veta exakt vilka stränder som är bäst och varför – och få lite mer uppdaterad information. Själva var vi bland annat på Mirissa och Unawatuna, och de kan du läsa mer om här. En lång lista om varför man ska välja Sri lanka – eller varför inte – hittar du här.

Läs gärna också alla inlägg från Sri lanka, med dag för dag-redogörelser – det hittar du här.