Reseinspo: Inspiration till resor och Vings semesterrapport 2014

I veckan var jag på en pressfrukost hos Ving gällande resetrender, som presenteras i deras Semesterrapport 2014.

20140516-170003.jpg
Man fokuserar starkt på valfrihet, för något som tilltalar alla resenärer och semesterfirare är att ha väldigt stor valfrihet. En större palett av godsaker att välja på boostar reslusten, men för att det inte ska slå över i ångest vill man också vill ha hjälp att välja rätt. Här kan jag inte annat än att starkt hålla med. I dagens samhälle finns flygresor i alla prisklasser till alla världens hörn, man kan redan hemifrån boka allt ifrån de stora resebolagens flagskepp till hotell med all service inkluderat till minsta lilla b&b eller spartanska bungalow på landsbygden någonstans. Så hur väljer man? Och hur får man inspiration till nya resmål?

20140516-170206.jpg

Man kanske vill veta saker som om det finns kameler på gatorna, om det går att få tag i McDonalds och sånt.

För många är det nog fortfarande hos de stora arrangörerna man söker informationen. Med hjälp av duktiga medarbetare där, genom deras kataloger (även om dessa numera snarare ligger digitalt och är mer av inspirationsmagasin snarare än kataloger) och resereportage.

Själv inspireras jag faktiskt allra mest av välskrivna reportage blandat med personliga bloggar. Ofta snappar jag upp ett resmål någonstans – i digitala medier, i en tidning, något som nämns i förbifarten, och sedan läser jag vidare om det stället och då oftast i ett reportage som presenterar russinen ur kakan och som ger en målande bild av stället och får mig att börja drömma om det. För att sedan verkligen få en äkta känsla är det bloggar jag letar vidare efter. Gärna någon som skrivit varje dag från ett ställe när de är där, så att jag kan bläddra från inlägg till inlägg och känna att jag är med på resan. Ofta ger det information både om fallgropar och smultronställen och jag kan riktigt visulisera mig på ett ställe och identifiera vad jag vill se och uppleva när jag sedan besöker platsen. Sedan går sökandet vidare till att djupdyka bland de där pärlorna, få ännu större förståelse och bli ännu mer förberedd. Här kommer det där med kultur och historia också in, och hur jag lär mig saker genom mina resor. Min upplevelse blir större om jag inte heller på den fronten är nollställd när jag kommer till ett resmål.

20140516-170308.jpg

Ving visade med ett hjärta hur en resa går till. För mig finns en stor del där inuti hjärtat som är planering. Att mellan bokning och avgång drömma om resan och läsa in mig är en jättestor del av det härliga med en resa och ett resmål för mig!

Så apropå att leta inspiration i bloggar så välkomnar jag med öppna armar det nätverk för svenska resebloggar som nyligen startats upp bland annat av min bloggkompis Towe vars sällskap jag alltid uppskattar och som gillar resor på samma sätt som jag. Kolla in och leta inspiration, vettja!

Angående rapporten och spaningarna som presenterades på pressfrukosten så lär jag återkomma till det ämnet. Under tiden kan ni läsa mer hos Resfredag-Annika som sammanfattat det hela alldeles utmärkt!
På frukosten pratade jag för övrigt mycket med Rosita (reser) som är en stor inspirationskälla för att resa med barn inte minst, och det var jättekul att ses live. Så. Lite länkkärlek på köpet. 🙂

Följ mig!

Mer läsning...
Tyskland och jag – om långvarig relation och snar Dresden-resa