Jordanien från perspektivet Ett krigande mellanöstern

Jag har ju skrivit en del om Jordanien på slutet, och det känns helt naturligt för mig då det är ett av de ställen jag besökt som berört mig mest. Jag tycker bara att det var så sjukt bra.
På ytan har jag ju också berört politiskt läge och hur det kan påverka ens tankegångar kring en resa dit, men jag har verkligen bara berört det på ytan här tidigare. Egentligen tänker jag en massa mer.

Skulle jag utan omsvep åka till Jordanien idag?
Vi åkte ju ändå för ett år sedan när kriget i Syrien rasade som allra mest och länderna runt Jordanien kändes hur instabila som helst. Idag är läget samma men annorlunda. UD rekommenderar fortfarande inte att resa till varken Egypten, Israel, Libanon eller Syrien men säger inget om Jordanien.
Inrikespolitiskt har jag förstått det som att Jordanien är lugnt. Invånarna vi pratade med uttalade tydlig tacksamhet över det, och visade också enormt stort hjärta för de länder som lider och inte minst Syrien med alla sina flyktingar i de norra delarna av landet.

En stor anledning att Jordanien känns lugnt i regionen är att de, vad jag förstått, är ’kompisar’ med USA. Det innebär viss trygghet och säkrande av gränser och det ihop med att det inrikespolitiska läget varit lugnt gör att läget är annorlunda för dem än för de andra länderna. Det innebär att jag förra året inte tvekade, för spillande över gränserna kändes lika osannolikt eller sannolikt som terrordåd var som helst i världen.

Idag härjar ISIS i Syrien, och läget ritas helt klart om. USA är, som resten av världen, uttalat emot och också ett land med makt att agera. Så vad innebär det för Jordanien? Jag vet inte. Jag har inte en aning. Jag är inte expert på mellanösterns politik (rätta mig gärna vid eventuella sakfel) men jag inser förstås att USA är ett hot och alla som är emot ISIS är ett hot. Vart man då kan tänkas reagera mot USA, deras vänner och alla andra? Jag vet inte. I vilket land som helst, kanske. Kanske i Jordanien. Kanske i USA. Kanske i Sverige.

Ungefär så. Fast visst är världen och Mellanöstern en än skakigare och läskigare plats idag än för ett år sedan, och visst påverkar det mina tankegångar.

Hur tänker du?

IMG_3721