Traditionella vs alternativa julfiranden

Jag har tänkt en del på det där med julen, och när man pratar om hur julen varit så slås jag av att det verkar vara många som har alternativa upplägg numera. Är det samtiden generellt som är sådan – att vi nu tänker mer på vad vi vill själva och hur vi vill ha det och mindre på måsten och tradition? För att vi lärt oss att vi mår bäst av det i livet i stort, och att vi till exempel i en barnfamilj där båda föräldrarna arbetar heltid vet att man måste skala bort sådant som inte riktigt fyller någon funktion? Att vi väljer och prioriterar för att hinna med, orka med och må bra?

Jag tror det. Ingen har vanligtvis tid att lägga extra tid på sådant man  inte brinner för eller som är ett måste, och då genomsyrar det även julfiranden.
Vi åker utomlands ungefär vartannat år och det i sig har luckrat upp julens måsten ganska mycket. De år då vi är med min släkt är det mer traditionsenligt vad gäller vad vi gör och vilka vi firar med, samtidigt som det är kravlöst som i att vara ute och åka skridskor på dagen och äta korvlunch i det fria.

20131223-220230.jpg

Jul i Dubai kan betyda tomtar i ett akvarium med hajar och rockor på Dubai Aquarium.

En kompis till mig berättade att julbord i Stockholm inte bara är mysigt innan jul utan också kan vara ett koncept för en jullunch på själva julafton. Stockholm är mysigt vintertid och bidrar till en bra julkänsla, och på ett julbord får man ju allt serverat utan att behöva fixa något själv och med det är också hela julkänslan fixad. Julaftonskvällen kan sedan spenderas precis som man vill, med vilken mat man vill och med familj/släkt och brädspel. Något sådant skulle jag verkligen kunna tänka mig för en Stockholmsjul.

Nästa år får vi se. Mina drömmar säger fjäll. Skidåkning, fjällstuga och julbord som någon annan fixar (dvs ute) och mys inne.
Eller Thailand förstås. Alltid rätt med Thailandsjular också, palmer med kulörta lampor går utmärkt som stand-in till en barrande gran – varannat år i alla fall. Jag siar alternativ jul i spåkulan men det är  aningen för tidigt att säga något mer om det. 🙂

Var din jul traditionell eller alternativ? Vad föredrar du? Har du några tips?