Gulddraken – Stockholms bästa krogar

Ikväll var jag inbjuden på DNs Gulddraken. Det är Stockholms mest prestigefyllda restaurangpris som delas ut till vinnare i kategorierna Bar, Café och Restaurang Budget / Mellan / Lyx.

På galan bjöds på en diger dessertbuffé signerad proffset Daniel Roos. Antalet sorter var många och smakerna helt fantastiska…

IMG_8104

…så man borde ju haft smaklökar som uppskattar att smaka betydligt fler sorter än 2-3 men där blir jag mer än nöjd hur fantastiska smakerna än är. Och det var de, smakerna alltså. Lika fantastiska som bakverken såg ut.
IMG_8107Förutom det bjöds både fin-drinkar, champagne från ett enormt häftigt champagnetorn och kaffe från olika proffs i klassen, som Johan & Nyström m fl. Svårt kaffenörderi vilket jag idag uppskattade då jag var mer för kaffe än drinkar efter helgen i Sälen.
I cafekategorin vann för övrigt Café Pascal i konkurrens av Brioche, Haga tårtcompani, nämnda Johan & Nyström och Kafé Esaias. Det senare har jag flera gånger ätit frukost på, och det är hur trevligt som helst.

IMG_8103

Jag gillar krogar i mellanklass allra bäst, och testar gärna nytt och håller mig uppdaterad i gengren så ofta tillfälle ges. På lördag ska jag äntligen testa en av Stockholms mesta snackisar just nu – Farang. De var dock inte nominerade idag, utan det var Fotografiskas restaurang, Lilla Ego, Nook och Oaxen slip. Här kan du läsa på vårt besök på Oaxen slip när de var nyöppnade för snart två år sedan. Vann gjorde Fotografiska, och jag bara måste boka in ett besök där. Miljön kan inte bli snyggare heller, med utsikt över Stockholms inlopp. Lilla Ego hölls mina tummar för, jag tycker Tom Sjöstedt verkar så otroligt duktig och dedikerad och jag har enbart hört gott om den restaurangen – men den är konstant uppbokad. Där kanske vi får satsa på en spontanare i de fria platserna i baren om vi ska få till ett besök.

I lyxklassen höll jag givetvis tummarna för Gastrologik som vi njöt av på ett besök 2012, och nominerade Ekstedt var verkligen magiskt bra när vi var där halvåret senare . Av de övriga nominerade – Esperanto, Mattias Dahlgren Matbaren och Oaxen krog har vi bara testat Matbaren (som var helt fantastisk!) och vinnare blev Oaxen krog.

IMG_8105

Många lyckliga vinnare på scenen ikväll, vilken stämning!

Budgetställena (Forno Auto, Kalf & Hansen, Phil’s burger, Snack bar och vinnaren Katarina Ölkafé) är jag dåligt bevandrad i men lägger dem förstås på minnet för första bästa besök och lika dålig är jag tydligen på barerna (vinnaren Pharmarium, Shibumi, Erlands, Tweed, Metropol Palais) men någon ska vi kanske lyckas besöka på lördag tänker jag?

Festen var i full gång när jag och min vapendragare Towis avvek efter ett väldigt trevligt event och det var inte så lite inbjudande där inne.

IMG_8102Fast, det verkliga firandet lämnade vi åt de som förtjänade det på riktigt. De hårt jobbande människorna som gör att vi har så otroligt många ställen med klass att njuta av, vi som är livsnjutare och älskar god mat och dryck. Sådana som jag och Towe, vill säga.

IMG_8109

Tack alla duktiga krögare som förgyller Stockholms krogliv och tack DN för ikväll från oss!