Bästa vägen Stockholm – Vemdalen och matstopp på Ljusdals hembygdsgård

Efter att ha varit i Vemdalen för andra gången (första gången var för 5 år sedan när Stella var drygt 1,5 och stod på skidor för första gången) är jag ännu mer övertygad om det ställets förträfflighet. Åkningen går inte att jämföra med Sälen, vars backar känns betydligt färre, kortare och tråkigare i jämförelse. Åker man då så långt som från Stockholm så känns det väldigt mycket mer värt att lägga på en halvtimme (ja, det är ungefär det som skiljer) och åka till Vemdalet istället. Dessutom är vägen mycket bättre. Allra bäst har jag förstått det som att det är att åka över Hudiksvall och sedan rakt in i landet. På så vis får man toppenväg med E4-an ända fram till Hudik, med motorväg eller omväxlande dubbla körfält. Vägen från Hudik och upp till Vemdalen är förstås tråkig såväl som betydligt sämre, men det blir ändå klart mest effektivt.

IMG_9949.PNG

Vi är inte så mycket för att stanna länge längs vägen, utan vill oftast fram så fort som möjligt. Lite av en diagnos, det där. På uppvägen hade vi lunch med oss i bilen men idag var det läge för ett lunchstopp. Jag avskyr vägkrogar som oftast mest har ofräsch mat och är ocharmiga, men det är också svårt att hitta alternativ på ställen man har noll koll på. Idag googlade jag lite och hittade restaurang Hembygdsgården i Ljusdal. Det verkade helt okej och när det dessutom stod påsklunch för 130:- på dagens meny kändes saken biff.

Hembygdsgården var väl generellt av enklare slag, med viss klassisk charm.

Påskbuffén innehöll de klassiska saker man vill ha på den, men var av det stabbigare slaget. Bäst får anses vara att vi nu iallafall fick lite påskmat och kan släppa det under resten av helgen och äta sådant vi tycker mer om istället. Med det sagt plockar vi nog i helgen fram grillen för säsongen.

Hembygdsgården har lunch varje dag för ca 80:- och helgbuffé för 130:- (eller 10 kr per år för barn) varje helg, så det kan vara ett tips oavsett när man passerar på väg mot Härjedalsfjällen, även om det inte var någon toppenupplevelse direkt. Funkade snäppet bättre än vägkrog.

Vi lämnade Vemdalen i förmiddags och kom hem till Nacka igen 6 timmar senare vilket ju får ses klart bra med tanke på stoppet ovan. Nu ligger alla vinterkläder i tvätten eller nedpackade och kommer inte tas fram igen förrän om många månader igen.

____________________________________________________________________________
Blogg100 – 33/100

Följ mig!

Mer läsning...
Att “ta en för laget”, familje-edition