Res och hjälp!

Tänk vilken lyx vi har i Sverige. Många av oss kan välja att åka bort till något åtråvärt, och sedan åker vi hem igen och tycker att ”borta är bra men hemma bäst”. En stor del av världens befolkning har det inte så. De åker inte till något, utan de flyr något. 

Stannar ni någon gång upp och tänker på det? Jag gör det ofta. På många sätt är resandet en lyx, något få förunnat om man ser till ett större perspektiv. För egen del finns ett uns av dåligt samvete inkluderat i mitt resande. För de som inte kan, för miljöpåverkan, för ja – mycket. 

I mitt fall vinner förstås njutningen, och även det jag tar med mig hem på olika plan. Hur min kulturella förståelse ökar, liksom ödmjukheten inför världens storhet och allt som kanske varit eller är ”okänt”. Det gör mig förstående för andra situationer och jag försöker sprida den anti-rasistiska inställningen aktivt i ett Sverige som ofta skrämmer mig.

Många svenskar åker till Kos i år – denna grekiska pärla. För att njuta lata och härliga semesterdagar innan man åker hem igen. 

För andra är Kos bort, dit man motvilligt flyr. 

Tanken svindlar. 

I mitt Facebook-flöde dök detta initiativ upp. Så enkelt och ändå genialt. Passa på att hjälpa! Under så hemska omständigheter och med en bismak i munnen som kanske hänger sig kvar trots att man just smakat på resans ljuva sötma, så är det iallafall ett sätt att göra något enkelt som hjälper någon annan. Var medveten, agera!

  
All cred till Ving för detta. Hoppas att fler bolag följer efter, och att de svenskar som har lyxen att resa till och inte från något tar chansen.