En dag i genuint vackra Borgå/Porvoo

Redan imorse insåg vi att dagen skulle bli precis hur fin som helst. Dimman låg fuktig och tät men var på gång att lätta och dunsta upp mot en molnfri himmel. Septembermorgnar alltså… De är nog mina absoluta favoriter. 

  

Lagom till samling vid ån i Borgå hade den blå himlen tagit över och dagen var alldeles enormt vacker. 

  
  
Morgonens dimmoln låg dock kvar som fukt i de nyspunna spindelnäten på brons staket, och gav en extra dimension till gamla stans charmiga siluett. 

  
De röda stugorna längs vattnet är den bild av Borgå som nog är allra mest känd.

  

Vi strosade länge omkring i gamla stan i Porvoo – kvarter efter kvarter med vackra gamla byggnader och trånga kullerstensgränder, kantade med charmiga trähus och med grönskande innergårdar. Tack vare en kunnig guide fick vi dessutom veta allt om Borgås långa historia – det är Finlands näst äldsta stad (efter Helsingfors) så det finns mycket att berätta. 

   
  
Efter god lunch i Konsthallen Vitriini och lek i den nybyggda Mumin-lekparken åkte vi ut på ån i en sightseeingbåt och såg den charmiga stadssilhuetten och de karaktäristiska röda hamnhusen från vattnet. 

   
 

Vi hann sedan med både välbehövlig vila och ett av barnen enormt uppskattat bad i simhallen innan vi avslutade dagen med pizzabuffé på en restaurang i stan. 

Så kan en riktig heldag i Borgå se ut!