Reseinspo: Dubrovnik, Kroatien och Good food festivals

Dubrovnik var faktiskt en av mina allra första destinationer för utlandsresa. Rättare sagt så var jag med mina föräldrar i Jugoslavien och Budva, som numera ligger i Montenegro – men vi besökte Dubrovnik som alltså ligger i Kroatien, och jag minns än idag hur utflyktsbussen stannade på en höjd ovanför Dubrovnik och vi fick vackraste utsikten och kunde fota. Jag tyckte det var så vackert, och tog ett helt gäng foton med min lilla knallrosa kompaktkamera jag fått i present strax innan. Jag var runt 10 år, och vill även minnas att jag gillade att gå i gränderna i vackra Dubrovnik – men kanske inte lika mycket som mina föräldrar. Det knallturkosa vattnet kommer jag dock aldrig glömma – jag var så fascinerad!

Kroatien är verkligen en trendande destination vilket jag pratat om redan tidigare (läs gärna mer om Kroatien, maten och de olika områdena i landet här), och förutom alla vackra badorter ökar även Dubrovnik i popularitet – med all rätt. Staden har väldigt lång historia, enorm charm och vacker inramning, och numera kan man även flyga direkt dit. Vi borde haft Dubrovnik som en weekenddestination i ”nyfiken”-kategorin i vårt weekend-avsnitt av Att resa-podden!

Förutom att vara en allmänt härlig stad som alltid är värd ett besök så satsar man mycket på mat. Ett sätt att uppmärksamma det snabbt växande utbudet av och fokuset på lokal och traditionell mat i modern tappning är den matfestival som anordnas i oktober varje år; Good food festivals. Där samlas odlare, matproducenter, familjer, kockar, restauranger och förstås Good Food lovers – matälskare som jag och många andra – och njuter mat och dofter i tre dagar. Så inspirerande!

Festivalen går i oktober månad, och jag som inte har några höstresor inbokade börjar genast att tänka… Vill! Borde? Kanske?!

Häromdagen var jag på ett event där vi fick testa mat från regionen och höra mer om Dubrovnik och maten. Vi åt ljuvlig kallskuren skinka med grymma ostar och annan traditionell mat som torsk, långkokt kött med smak av kanel och nejlika, apelsinkaka, kanderade mandlar mm. Riktigt kul att testa lokal mat återskapad (så gott det går) av en svensk kock med dito råvaror. Jag tror på en än bättre smakexplosion på plats! 
food Dubrovnik
food Dubrovnik
food Dubrovnik
Bilden från min gamla kompaktkamera på sent 80-tal gör sig inte på bild, så omslagsbilden – tillika bilden i mitt minne – är lånad av Kroatiska turistrådet, vilka också anordnade lunchen.