Att resa genom Nya Zeeland till fots (!) – Helena och Te Araroa

Det finns fler sätt att resa än de som för de allra flesta känns som de “normala”. För, där den absoluta majoriteten väljer att ta en husbil och uppleva det fantastiska landet Nya Zeeland längs vägar och stopp under en lämplig tid på kanske en månad, så finns de som väljer att gå ungefär samma sträcka under ungefär fyra gånger så lång tid. För ja – det är faktiskt så – att det finns en vandringsled som går genom hela Nya Zeeland, från norra spetsen av nordön till den sydligaste på södra. Vi pratar 3007 kilometer “Te Araroa” och den första svenska kvinna som genomfört leden är Helena Olmås, som för ungefär två månader sedan gick i mål gråtandes; med en utmattad kropp, skrapsår och trasiga fötter – med fyra månader av otroliga upplevelser i packningen (utöver sin 25 kilo tunga ryggsäck).

Under sin långa vandring mötte Helena utmaningar i form av mörker, utsatthet men framför allt naturens krafter, lärde sig saker om sig själv och sitt psyke som få andra kommer att göra under en hel livstid och inte minst så såg hon på allra mest överväldigande sätt det fantastiska landet Nya Zeeland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFoto: Helena Olmås

I det rykande färska avsnittet av Att resa-podden (<– länk) så har vi nämnda Helena som gäst, och pratar om allt det ovan – och mycket mer. Under intervjun satt jag och Annika helt mållösa och konstant leendes, och lyssnade intensivt på Helenas fantastiska berättelse – från första stund då tanken om vandringen kom till henne fram till målgång via alla upplevelserna.

Missa inte det här avsnittet – det är verkligen otroligt intressant såväl som inspirerande lyssning! Målmedvetenheten, utmaningarna, kämpandet, insikterna!

te araroa Foto: Helena Olmås

Vi är så otroligt glada att vi fått ha fina Helena som gäst. Vi pratade om henne i det allra första avsnittet av Att resa-podden, och har med stort intresse följt hennes vandring via sociala medier. Givetvis har vi båda också skänkt pengar till Helenas insamling till Cancerfonden. Gör så du också – du hittar den här “Nya Zeeland till fots“.

Så här lyssnar du:

 

Om vår resa med barn till Nya zeeland – i husbil – kan du förresten läsa under den här taggen (det är lite dåligt sorterat – klicka in på ett inlägg från 2011 och bläddra dig fram)

__________________________________________________
Omslagsbilden är Helena vid Helena bay – som hon pratar om i podden. Foto: Helena Olmås

Följ mig!

Mer läsning...
Bland Unesco-städer och natur i Harz, Sachsen Anhalt – en resa till en dold pärla i Tyskland