Det pratas ofta om bästa sätten för att hitta billiga flygbiljetter, och det är såklart ett åtråvärt mål för många. Men, jag vill ändå slå ett slag för att tänka om lite och istället prata om prisvärda flygbiljetter. Vad är egentligen en prisvärd flygbiljett, och hur skiljer det sig från en billig?
Jag menar att när man bestämt sig för en destination ska man göra det man kan för att hitta bra flygbiljetter, men att priset inte är allt. När jag börjar söka efter flygbiljetter använder jag en sökmotor som söker igenom massor med flygbolag och resebyråer för att förstå prisnivåerna från billigast till dyrast, som till exempel prisjämförelsemotorn Flygstolar.se. Där använder jag Bäst-sorteringen på sökresultatsidan för att få lite hjälp att hitta den mest prisvärda biljetten baserat på flygtid och biljettpris. Baserat på detta, och några fler parametrar, tar jag sedan ett beslut kring mitt biljettinköp. Dessa områden är viktigast för mig, och såhär tänker jag;
1. Flygtider
När jag reser med barnen är det extra viktigt med bra flygtider. Vad ”bra” flygtider är skiljer sig förstås från resa till resa, men med mindre barn flyger jag utan tvekan helst på natten. Dessutom är det viktigt att tänka på mellanlandningarna – för långa mellanlandningar går bort, vissa sträckor undviker jag dem så gott det bara går och ibland kan de istället, om de ligger vid rätt tidpunkt, vara välkomna för mer rejäla bensträckare för små med myror i brallan. Tänk dig in i situationen som kommer att komma ordentligt, och föreställ dig flygkombinationen mot ditt barns dygnsrytm. När vi åker till Bali nu så valde jag lite mellan pest och kolera då det är många mellanlandningar, men landade i att jag hellre har en lång paus i Frankfurt (6 timmar) en seneftermiddag för att kunna köra den långa flygningen – från Europa till Singapore – nattetid. De 2,5 timmarna på kvällen mellan Singapore och Bali låter kort i teorin, men kan säkert bli jobbigast med 1-åriga Meja… Har du däremot väldigt lång tid på dig för en resa kan ett par dygn någonstans på vägen göra att du har betydligt större flexibilitet, och komma ner rejält i pris.
Till New York senare i vår tänker jag helt annorlunda – dit är det direkt snabbaste vägen som gäller, och under tider som gör att jag allra mest kan maxa tiden på plats såväl som hantera jetlagen.
2. Flygbolag
Vissa flygolag undviker jag – så är det bara, och vissa har jag bättre erfarenhet utav och betalar gärna lite extra för. Det är självklart att ett högre pris ofta innebär bättre service, och med de billigaste bolagen kan många extra kostnader tillkomma. Läs det finstilta så du får en förståelse för kostnader som kan tänkas tillkomma, vad gäller allt från incheckat bagage till serverade mat eller rimligt benutrymme. Har komfort en prislapp för dig? Glöm då inte det när du bokar…
3. Flygplanstyp
För den riktigt engagerade kan kanske även flygplanstyp (och årsmodell) vara något som är värt en extra slant. Ett nyare/bättre plan betyder bättre underhållningssystem och komfort, och vissa flygplansmodeller kan till och med vara en upplevelse som ger en extra dimension på resan. Jag hade ingen koll på detta när vi bokade det jag med punkterna ovan i åtanke kände att var riktigt prisvärda flygbiljetter till Bali, men Henke upplyste mig snabbt efter bokning att vi har en alldeles ny upplevelse framför oss. Vi ska flyga nya A380 mellan Frankfurt och Singapore – bjässen som är två våningar hög, har 80 meters vingspann och vill du har mer info från en riktig flygplansnörd så läs en underhållande A380-recension hos Dryden här. Han recenserar på samma gång Lufthansa, och jag som hade en otroligt dålig upplevelse med dem till Indien för ett par år sedan vågar kanske hoppas på bättre service den här gången.

Vad är viktigt för dig, och hur skulle du beskriva prisvärda flygbiljetter? Berätta gärna!
______________________________________________________________
Inlägg i samarbete med flygstolar.se