Det råder inget tvivel om att trenden med att äta mindre kött och mer grönt är något helt annat än en trend – det är snarare ett nytt nuläge, eller måste-läge om en vill dra det så långt, och jag är en av förmodligen väldigt många som vill öka mitt intag av vegetarisk mat. I många lägen är det ett beteende som behöver förändras, och i många andra handlar det om att lära sig nytt. Jag behöver verkligen ännu mer vegetarisk inspiration – och här kommer det i tre olika nivåer.
Vegetarisk inspiration på resturang Grow (på Holiday Club, Åre)
Jag erkänner – jag är otroligt dålig att äta vegetariskt på restaurang, så här pratar vi verkligen om ett beteende jag behöver ändra. Vegetarisk mat på restaurang är nuförtiden ofta allt annat än tråkig och inspirationslös, och när jag var i Åre senast fick jag verkligen ett bevis på det. Holiday Club, som vi bodde på, har byggt om sin restaurang helt och hållet och med det har en otroligt mycket snyggare och härligare restaurang – och helt nya rätter, vad gäller både former och smakkombinationer. Grönsakerna är i fokus, råvarorna de allra bästa och resultatet blir rätter som är näringsrika, fräscha och otroligt goda. Två av de tre kvällarna på Grow åt vi helt vegetariskt, och som jag skrev i inledningen – det testet gör att jag kommer att våga välja vegetariskt på (bra) restauranger framöver. Grow har verkligen hittat sin grej, men det jag tänker lite är dock om skidåkarna är helt redo för konceptet? Det är rätt i tiden och det är bra och välgjort, men många vill nog ändå ha sin sedvanliga hamburgare. Eller? Är vi redo? Jag är det, är jag övertygad om nu! Och, nu är inte det vegetariska allt på Grow, utan det finns alternativ. Sista kvällen åt jag en hälleflundra som var fantastisk, och det finns annat också. Det som är mer genomgående än det vegetariska fokuset är att maten serveras ”family style”, där tillbehören delas mellan alla i sällskapet. Det är min bästa på restauranger alltid, faktiskt. Så med andra ord kan man välja kött, fisk eller vegetarisk ”proteinkälla” (om man nu ska sätta en etikett på det) och så delar man på gemensamma fat och skålar med sallader, röror och allmänt härliga tillbehör – som är vegetariska. Men oavsett så är mitt tips att våga välja vegetariskt. Missa inte portobellomackan!
Vill du boka bord på restaurang Grow – som är stor och kanske sällan blir full? – så gör du det via receptionen på telefon +46 (0)647-120 00.
Vegetarisk inspiration i grymma bloggar
I Åre var flera matbloggare, och inte minst så hade flera just vegetarisk och/eller vegansk mat som sitt huvudfokus. Förutom att jag föll för flera av personerna bara för deras härliga inställning och personligheter, så har jag imponerats enormt av deras otroligt välgjorda bloggar. Så, vill du ha inspiration till att laga vegetariskt hemma så är det här tips på några alldeles extra härliga bloggar att hitta den på;
Vegokäk – Annie
Annie, denna fena på snowbike (hehe), har enligt mig grymmaste mottot, som genomsyrar hennes enormt snygga matblogg Vegokäk.
– Du ska bli rejält mätt och lycklig av det du käkar.
– Dieter är skit!
– Pasta, potatis och sås är livet.
Annie och Vegokäk – you had me att Hello!
Made By Mary
Maria är tjejen som fick en tankeställare – genom en stroke – och bytte stadsliv och karriär mot landsbygd och kökskärlek. Hos henne får slow living stor plats bland fantastiska recept -och inte minst inspirerande bilder på hennes fantastiska rätter. Dessutom har hon gett ut en kokbok med ”gröna frukostar” – som eventuellt är endast första delen i en kokboksserie.
Festkvällar byttes ut mot långkok och receptexperimenterande i köket, svampplockning, syltning och saftning, shopping byttes ut mot en minimalistisk livsstil med drömmar om landet, naturen, stjärnklara nätter och en tystnad där bara fåglarnas kvitter och skogens sus hörs.
Hildas
Mysiga Sofia driver bloggen Hildas och företaget Hildas by Sweden där hennes verksamhet relaterat grafisk formgivning och illustration tar plats (kolla in, så fina saker!) – och i bloggen dominerar tankar om ett enkelt liv – ihop med många vegetariska recept att inspireras av.
Jag är en digital lantis som försöker leva ett hållbart och enkelt liv, ser en sport i att återbruka/återvinna allt som går, är vegetarian, älskar second hand-klänningar, odlar grönsaker och bor tillsammans med min man och tre håriga katter, i ett rött hus med vita knutar ute på landet, i Sollebrunn, utanför Alingsås.
Vegetarisk genväg genom god färdigmat
Okej, från det bästa och lyxigaste med vegetarisk restauranginspiration – som förstås kan bli lite dyrt i längden via matlagningsinspiration till något som är det som kommer att göra skillnaden för min vardag; Färdigmat. Jag har tre barn i åldrarna 1-8 och det betyder att tid är en total bristvara och att mina smaklökar inte alltid får äga innehållet i kastrullerna. Jag behöver alternativ som är snabba, enkla – och uppskattas av alla. På mitt jobb äter jag ofta vegetariska biffar/burgare, och har i flera års tid letat som en dåre efter ett lika gott alternativ i frysdisken, och faktiskt så är antalet hemlagade vegobiffar jag försökt mig på många – men jag har inte hittat någon perfekt ännu. Men – plötsligt så händer det! Mina många inköp har gjort resultat, och jag har hittat min allra bästa. ”Ica grönsaksburgare”. Sedan jag upptäckte detta eminenta alternativ har jag ätit det till snabblunch hemma ungefär varannan dag.
Så, redo att kicka igång ett mer köttfritt 2017? Eller, låt oss iallafall börja idag, med en klassisk meatfree monday. Vad lagar du idag?