Vegetarisk inspiration – på restaurang Grow, i hemmaköket och färdiglagat

Det råder inget tvivel om att trenden med att äta mindre kött och mer grönt är något helt annat än en trend – det är snarare ett nytt nuläge, eller måste-läge om en vill dra det så långt, och jag är en av förmodligen väldigt många som vill öka mitt intag av vegetarisk mat. I många lägen är det ett beteende som behöver förändras, och i många andra handlar det om att lära sig nytt. Jag behöver verkligen ännu mer vegetarisk inspiration – och här kommer det i tre olika nivåer.

Vegetarisk inspiration på resturang Grow (på Holiday Club, Åre)

Jag erkänner – jag är otroligt dålig att äta vegetariskt på restaurang, så här pratar vi verkligen om ett beteende jag behöver ändra. Vegetarisk mat på restaurang är nuförtiden ofta allt annat än tråkig och inspirationslös, och när jag var i Åre senast fick jag verkligen ett bevis på det. Holiday Club, som vi bodde på, har byggt om sin restaurang helt och hållet och med det har en otroligt mycket snyggare och härligare restaurang – och helt nya rätter, vad gäller både former och smakkombinationer. Grönsakerna är i fokus, råvarorna de allra bästa och resultatet blir rätter som är näringsrika, fräscha och otroligt goda. Två av de tre kvällarna på Grow åt vi helt vegetariskt, och som jag skrev i inledningen – det testet gör att jag kommer att våga välja vegetariskt på (bra) restauranger framöver. Grow har verkligen hittat sin grej, men det jag tänker lite är dock om skidåkarna är helt redo för konceptet? Det är rätt i tiden och det är bra och välgjort, men många vill nog ändå ha sin sedvanliga hamburgare. Eller? Är vi redo? Jag är det, är jag övertygad om nu! Och, nu är inte det vegetariska allt på Grow, utan det finns alternativ. Sista kvällen åt jag en hälleflundra som var fantastisk, och det finns annat också. Det som är mer genomgående än det vegetariska fokuset är att maten serveras ”family style”, där tillbehören delas mellan alla i sällskapet. Det är min bästa på restauranger alltid, faktiskt. Så med andra ord kan man välja kött, fisk eller vegetarisk “proteinkälla” (om man nu ska sätta en etikett på det) och så delar man på gemensamma fat och skålar med sallader, röror och allmänt härliga tillbehör – som är vegetariska. Men oavsett så är mitt tips att våga välja vegetariskt. Missa inte portobellomackan!

Stekt blomkål fångad på bild av Rania / Rowantree.

Vill du boka bord på restaurang Grow – som är stor och kanske sällan blir full? – så gör du det via receptionen på telefon +46 (0)647-120 00.

Vegetarisk inspiration i grymma bloggar

I Åre var flera matbloggare, och inte minst så hade flera just vegetarisk och/eller vegansk mat som sitt huvudfokus. Förutom att jag föll för flera av personerna bara för deras härliga inställning och personligheter, så har jag imponerats enormt av deras otroligt välgjorda bloggar. Så, vill du ha inspiration till att laga vegetariskt hemma så är det här tips på några alldeles extra härliga bloggar att hitta den på;

Vegokäk – Annie

Annie, denna fena på snowbike (hehe), har enligt mig grymmaste mottot, som genomsyrar hennes enormt snygga matblogg Vegokäk.

– Du ska bli rejält mätt och lycklig av det du käkar.
– Dieter är skit!
– Pasta, potatis och sås är livet.

Här har Annie skapat en rätt inspirerad av en polenta-rätt vi fick just på Grow i Åre. Foto: Annie Månsson, Vegokäk. Du hittar hela receptet här: Krämig polenta med rostade kikärtor, gremolata och tomater
Annie och Vegokäk – you had me att Hello!

Made By Mary

Maria är tjejen som fick en tankeställare – genom en stroke – och bytte stadsliv och karriär mot landsbygd och kökskärlek. Hos henne får slow living stor plats bland fantastiska recept -och inte minst inspirerande bilder på hennes fantastiska rätter. Dessutom har hon gett ut en kokbok med “gröna frukostar” – som eventuellt är endast första delen i en kokboksserie.

Festkvällar byttes ut mot långkok och receptexperimenterande i köket, svampplockning, syltning och saftning, shopping byttes ut mot en minimalistisk livsstil med drömmar om landet, naturen, stjärnklara nätter och en tystnad där bara fåglarnas kvitter och skogens sus hörs.

Hildas

Mysiga Sofia driver bloggen Hildas och företaget Hildas by Sweden där hennes verksamhet relaterat grafisk formgivning och illustration tar plats (kolla in, så fina saker!) – och i bloggen dominerar tankar om ett enkelt liv – ihop med många vegetariska recept att inspireras av.

Jag är en digital lantis som försöker leva ett hållbart och enkelt liv, ser en sport i att återbruka/återvinna allt som går, är vegetarian, älskar second hand-klänningar, odlar grönsaker och bor tillsammans med min man och tre håriga katter, i ett rött hus med vita knutar ute på landet, i Sollebrunn, utanför Alingsås.

Vegetarisk inspiration a la Hildas

Vegetarisk genväg genom god färdigmat

Okej, från det bästa och lyxigaste med vegetarisk restauranginspiration – som förstås kan bli lite dyrt i längden via matlagningsinspiration till något som är det som kommer att göra skillnaden för min vardag; Färdigmat. Jag har tre barn i åldrarna 1-8 och det betyder att tid är en total bristvara och att mina smaklökar inte alltid får äga innehållet i kastrullerna. Jag behöver alternativ som är snabba, enkla – och uppskattas av alla. På mitt jobb äter jag ofta vegetariska biffar/burgare, och har i flera års tid letat som en dåre efter ett lika gott alternativ i frysdisken, och faktiskt så är antalet hemlagade vegobiffar jag försökt mig på många – men jag har inte hittat någon perfekt ännu. Men – plötsligt så händer det! Mina många inköp har gjort resultat, och jag har hittat min allra bästa. “Ica grönsaksburgare”. Sedan jag upptäckte detta eminenta alternativ har jag ätit det till snabblunch hemma ungefär varannan dag.

Så, redo att kicka igång ett mer köttfritt 2017? Eller, låt oss iallafall börja idag, med en klassisk meatfree monday. Vad lagar du idag?

 1. Vilket fint inlägg – och stort tack för att jag fick vara med. <3
  Det var verkligen fantastisk mat på hotellet i Åre, och som vegetarian tycker jag förstås att det var kul att det var ett sånt fokus på just det vegetariska. Och vad roligt att du vill välja det lite oftare nu. Allt handlar verkligen om vanor. Det är så lätt att köra på det man är trygg med och vet att man gillar. Själv har jag ju varit vegetarian i princip hela mitt liv men jag vet hur det är med andra vanor som är svår att ändra eftersom man ju är lite bekväm – i alla fall jag. 🙂
  Det underlättar verkligen att restaurangerna tar in fler vego-rätter på menyn. Och dessutom riktigt goda sådana. Hoppas att du hittar många nya vego-favorit-rätter i framtiden.

  Hoppas att du får en härlig vecka!
  Kram Sofia

  1. Restaurangerna måste verkligen bli bättre om även icke-vegetarianer ska välja vegetariskt i de situationerna – så är det bara. Det är en bit kvar dit… men det känns modernt och verkligen på tiden!

   kram och detsamma!

 2. Visst var maten supergod, så glad att fler och fler restauranger satsar på mer vego eller bara vego till och med. Det kunde jag inte tro för bara en handfull år tillbaka. Och portabellomackan var verkligen supergod! <3

  Och tack fina du för att jag fick vara med i ditt inlägg, det värmer hjärtat! <3 När jag är trött och verkligen inte hinner med, eller orkar med, så brukar jag också mumsa färdiga vegobiffar. Mitt tips är dom här som jag brukar batachgöra och sen frysa in. Har "vunnit över" även de största köttälskarna 😉 Fast om du provar, gör utan paneringen, de är faktiskt mycket godare så och enklare att göra 🙂 Brukar göra biffarna till sallad eller quinoa eller rostad sötpotatis. http://www.madebymary.se/2015/march/halloumiburgare-med-karamelliserad-rodlok-mangodressing-halloumi-burgers-with-caramelized-red-onions-mango-sauce.html

  Min "jag är så trött så jag dör men måste äta och inget finns i frys eller kyl" är faktiskt Ricottabiffar från Findus. 😛 Så det får bli mina tips 🙂

  Så kul att träffa dig, lyssnat massor på podden, ni är verkligen <3

  Stor kram och ha en fin vecka

  1. Alltså, jag ÄLSKAR halloumi, det är den råvara som förutom nyfunna grönsaksburgarna som gör att det ibland serveras hel-veg i det här hemmet (och soppa förresten). Så jag måste verkligen testa dem, tack för tips!
   Måste testat ricottabiffarna också, lät väldigt smarrigt. Tycker jag testat det mesta färdigutbudet (hehe, avslöjad!) men inte dom, så det ska jag verkligen göra!

   Tack snälla för tips såväl som fina ord om podden! Kram!

 3. Stort tack för dina fina ord! Vad glad jag blir!

  Vegomaten som serveras på restaurang blir bättre och bättre för varje år, men det är fortfarande långt från bra på många ställen. Så jag förstår verkligen att man väljer bort det! Ofta får man betala dyra pengar för en billig grönsak, och det känns helt enkelt inte så värt det. All heder åt dig som ändå försöker.

  Kram!

  1. Men eller hur, det är ju det som är problemet. Det är sällan det ligger lika mycket kärlek i de vegetariska rätterna (eller i singularis, “den vegetariska rätten” vilket det oftare handlar om). Jag tror dock faktiskt att det kan vara en måste-grej även för restaurangerna framöver – inga riktigt bra restauranger kommer få bra cred om de inte också har bra veg. alternativ, helt enkelt. Vi kan väl hoppas? 🙂

 4. Jag har allt oftare börjat titta efter vegetariska alternativ, framförallt när jag är ute på restaurang. På vissa ställen, som Grow, har det varit fantastiskt. På andra ställen, där restaurangen mer eller mindre “tvingats” ta in i alla fall en vegetarisk rätt har det varit sämre och helt utan kärlek. Firade in nya året på en helt vegetarisk restaurang i Manchester och där var all mat från grunden. Inget processat fabriksgolvskräp utan fräscha råvaror och mycket goda rätter. Jag ska köra mer på det temat, helt klart.

  1. Ja, men precis så – finns det en rätt bara för att “det måste” så är det sällan särskilt lockande, framför allt inte när man med glädje äter allt annat (vilket jag gör). Men det känns inte modernt, utan det vegetariska köket måste bara in på alla bra ställen, allt annat känns förlegat.
   Heja vegetariska restauranger med nytänk i kompositioner och fräscha råvaror!

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ mig!

Mer läsning...
Cork vinbar gamla stan stockholm
Cork vinbar i Gamla stan