En weekend i Ljubljana – guide till Europas boutique city

Secondary city har vi pratat om några gånger, men Ljubljana är trots sina ringa 270 000 invånare inget annat än en klar etta i sin klass. Eller sin klass? Ljubljana kan konkurrera med betydligt större och mer välkända. Det är en av de gulligaste städer jag varit i, och jag blev verkligen helt frälst av denna lilla pärla till huvudstad. Det uttryck hotellchefen på vårt hotell Grand Hotel Union använde; boutique city, kunde inte vara mer passande. Det är precis så denna stad känns, och jag kan verkligen rekommendera en weekend i Ljubljana – eller en längre resa till Slovenien för den delen. Men nu handlade det om landets huvudstad, så här kommer en guide till Ljubljana.

Weekend i Ljubljana – Guide till Ljubljana, Europas boutique city

Om Ljubljana

Man kan inte prata om Ljubljana utan att nämna dess arkitektur. Det är många blandade stilar i staden, vilket bland annat beror på att 75% av staden ödelades av en jordbävning år 1895. Man tog då hjälp av många arkitekter och art deco gjorde sitt intåg i staden samtidigt som många barockbyggnader återuppbyggdes – kombinationen ger ett fantastiskt resultat. Därefter har såklart år som de socialistiska och kommunistiska satt sina spår, men huvudsakligen har de gamla byggnaderna bevarats och dessutom klarade sig staden undan andra världskriget utan att raseras. Ljubljana är vackert och pittoreskt, och känns mer väst än öst. De känner sig så också, invånarna, fick jag berättat för mig under alla mina dagar i Slovenien.

Ljubljana är rent och har utsetts till miljöhuvudstad 2017 och siktar på att om tre år vara helt ”zero waste”. För besökaren märks utmärkelsen och miljöarbetet främst på att det är så rent, att det finns stora sopkorgar med sopsortering överallt där det man kastar åker ner i underjorden där det sorteras och tas om hand, att det finns publika cyklar att låna gratis och att innerstaden är helt bilfri.

Av de 270 000 invånarna i Ljubljana så är runt 50- 60 000 studenter, vilket såklart sätter sin prägel på staden. Den sjuder av liv, och även detta var något som vår italienska hotellchef som vi hade äran att äta middag med en kväll berättade; Ljubljanaborna älskar att vara ute, året runt. Det sitter konstant folk på uteserveringarna, hur kallt det än är (och utan värmare!), och det är ett härligt folkliv oavsett tid på året. November – då mitt besök i Ljubljana ägde rum – är förstås en lugnare period men ändå kändes stadens lokala puls, starkt. Sommarhalvåret kommer förstås betydligt fler turister.

”Ljubljana is for the ones who are tired of the rest of the world”.

Jag skrattade lite för mig själv när han sa det, hotellchefen, att ”Slovenien och Ljubljana kommer man till när man tröttnat på resten av världen”. Det kan tolkas på flera olika sätt och kan på ett sätt låta lite blasé, men vad han ville få fram är tydligt. Ljubljana är en upcomer, och för den som vill upptäcka ”något nytt”. Jag förstår vad han menar, och älskade verkligen denna starkt ökande nykomling.

Att göra i Ljubljana

# Ljubljana castle och utsikt

Ljubljana castle byggdes på 1500-talet, men redan på romartiden fanns tempel på platsen. Det höll länge på att förfalla, användes från 1800-talet och fram till och med 1:a världskriget som fängelse innan staden köpte tillbaka borgen till staden och började göra den till en samlingspunkt. Idag används borgen för bröllop, rymmer flera av stadens allra bästa restauranger, rymmer utställningar och klubbar som en jazzklubb snyggt insprängd bland slottsruinerna. Det slog mig verkligen när vi besökte borgen att detta inte är ett museum över gamla tider utan en extra spektakulär mötesplats för människorna i staden, och det kändes… modernt och fräscht på något sätt. Att det fortfarande ändå drar turister bara för sin uppenbarelse är förstås inte så konstigt. Det är fullt naturligt att man blir nyfiken på borgen som man konstant ser var man än befinner sig i staden. En bonus är att man uppe vid borgen och i ena tornet har den absolut bästa utsikten över Ljubljana – från floden och de fina områdena i gamla stan till de omgivande slovenska alperna. Om du frågar mig så är det den, och pågående kultur, som lockar mer i borgen än själva utställningarna.

Ta dig upp till Ljubljana castle med linbana (om du inte orkar gå, vilket du annars gör upp genom en grönskande park).

# Butchers bridge – lås in din kärlek på en bro i Ljubljana

Extra kär i någon? Säkra kärleken genom att låsa in den i ett lås på Butchers bridge i Ljubljana, och släng bort nyckeln i floden. Är du lite mer osäker på kärleken kan du göra som något mer osäkra slovenska kärlekspar – använd ett kombinationslås…

# Shopping i Ljubljana

Njae, kanske är det inte shoppingen som man ska ägna tid åt i Ljubljana även om det finns bra sådan med alla de stora märkena, men värt att nämna är Galerija Emporium i Gamla stan som funnits till samma syfte ända sedan 1903, vilket syns både utifrån och på bottenplan inuti med sin vackert restaurerade trappa.

# Metelkova – Ljubljanas hippiekvarter och ”svar på Christiania (Köpenhamn)”

Ett ställe vi inte togs till med vår guide, utan som jag själv läste om och blev nyfiken på och således tog en promenad till så fort tillfälle gavs är Metelkova. Det kan jämföras lite med Köpenhamns Christiania, och är något helt annat än den i övrigt så pittoreskt gulliga och rena staden. Vi pratar gamla militärbaracker från den jugoslaviska armén som tagits över av fria konstnärer och smyckats totalt av grafitti och konstinstallationer, och som utgör någon form av bohemisk fristad. Den novembereftermiddag då jag tog mig dit såg jag inte en människa och det kändes hyfsat bisarrt och jag gick med ganska stressade steg genom området (tryggheten är känns nog ändå lite oklar beroende på när man är där), men andra tider på dygnet (och inte minst årstider, då andra turister letar sig dit) är det desto mer liv. Inte minst är det här du kan hitta alternativt uteliv och coola klubbar. Min magkänsla var inte hundra även om jag inte kände mig rädd – och mest pirrade det av fascination. Jag kan inte låta bli att älska sådana här ställen. Metaklova är litet, men säger mycket.

# Åk turistbåt.. kanske?

Jag vet inte jag. Sommartid kan man se Ljubljana från turistbåt på floden, men jag har svårt att se att man egentligen ser något mer än man kan göra till fots. Så med det sagt, nästa punkt:

# Upptäck Ljubljana till fots

Men som alltid – en stad upptäcks bäst till fots och Ljubljana kan tillhöra världens bästa att göra det i tack vare sina avstånd. Rita en cirkel runt de inre delarna, gamla stan och de ”mest intressanta”, och det är aldrig mer än 5 minuter någonstans. Utöka till 10 minuter och du hinner med ännu mer. Du fattar – du promenerar Ljubljanas gator upp och ned på bara några timmar. Och – det är enormt vackert men oändligt antal pastellfärgade hus av olika arkitektur, öppna torg, historiskt intressanta byggnader och så floden Ljubljanica som rinner genom staden och ger den ännu mer luft och mörkgrön färg, korsad av otaliga charmiga broar som sammanbinder dess olika delar. Av broarna kan nämnas extra Butchers bridge med låsen som jag pratar om tidigare, och de tre broarna i mitten av staden – ”trippelbron”, som ger den ett riktigt coolt intryck.

Och, missa förstås inte att slå dig ner på någon av alla uteserveringar!

Eller ta något i farten.

Mer Ljubljana by night hittar du i det här inlägget.

Mat, dryck och restauranger i Ljubljana

# Farmers market

Lokalborna älskar att handla på Farmers market mitt i stan, som består dels av ”central market” utomhus på torgen Vodnik (Vodnikov trg) och Pogačarnev och en inomhusmarknad mellan dessa två, samt ett gäng enkla matbås längs floden. Det är öppet varje dag, och på fredagar kompletteras det med att massor av restauranger ställer upp matvagnar på samma ställe och lagar god mat till billiga priser och med uteserveringar mot katedralen.

Lolita café

Lolita café ligger centralt och är ett gulligt café med fokus på riktigt snygga bakverk och macarons. Jag stannade till för en stund framför daton med en kaffe och senare en öl – vilket landade på 4,50 Euro, och konstaterade att min 10-åriga Stella skulle älskat detta ställe (liksom min poddkollega Annika som älskar goda bakverk på snygga caféer).

Några restauranger i Ljubljana

Strelec

På Strelec, som ligger i ett av Ljubljana castles torn, hittar du stans kanske allra bästa mat. Kocken Igor Jagodic har flera gånger blivit utsedd till landets bästa, och maten är fantastiskt bra och nytänkande i kombination med bara gott utan att vara allt för experimentellt. Vinkunskapen är stor, miljön trevlig och servicen perfekt – detta ställe kan jag verkligen rekommendera!

Ateljé

En av Ljubljanas absoluta upcomers som kockar är Jorg Zupan, och han huserar på populära restaurangen Ateljé. Här ska du absolut äta om du vill ha bra mat. På kvällen finns avsmakningsmenyer med 7 rätter för 70 Euro eller 9 rätter för 85 Euro, och vill man ha billigare så kan luncherna rekommenderas. Då får du en 2-rätters för 18 Euro eller 3-rätters för 22. Kap!

Mer läsning om Ljubljana och Slovenien

Vill du läsa fler inlägg om Slovenien så hittar du det här.

Resa Medvetet-Linda har gjort ett toppeninlägg om Ljubljana här.


Mina härliga upplevelser i Slovenien och Ljubljana fick jag under en pressresa.