Maten på Boquerian Åre

Boqueria Åre – en recension om Åres nykomling

Åre bjuder på ett stort antal restaurangnyheter den här säsongen. Boqueria Åre har slagit upp portarna som komplement till sin restaurang i Moodgallerian, Stockholm (och ytterligare en restaurang öppnas i Göteborg snart), och igår var vi där för middag. Jag har mina Åre-favoriter men vill givetvis testa nykomlingarna i byn. Efter middagen erbjöd sig Stella och Max att gå hem och ta Meja med sig, och “ni kan väl ta en sån där dejt eller vad det heter” så det erbjudandet tackade vi ja till – och så fick vi också en första span på Supper Åres nya lokaler i Villa Tottebo och Mr French som flyttat in i gamla Bom Bom på Åre torg.

Jag kan konstatera att det inte bara är restaurangutbudet som ändrats med alla nykomlingar, där även Pinchos (i gamla STF / Café torget) och Åre ölcafé (i gamla stationsbyggnaden / Bahnhof) måste nämnas, utan även barhänget. Flera av ställena har härliga barer att hänga kvar i, och det ska bli intressant att se hur folkströmmarna kommer att röra sig i Åre kvällstid. Vilka ställen kommer ha lugn känsla och kanske mer mogen publik, vilka kommer att bli festligare med mer sorl och musik och vilka ställen kommer jag själv att välja? Vilka ställen kommer verkligen konkurrera med varandra? Det känns rätt oklart nu, får jag säga, men tiden kommer att visa. Så, därav kan jag inte ge direkta rekommendationer redan nu – men jag får komma tillbaka till det och komplettera mina första reflektioner nedan var som säsongen går. Så först ut; Boqueria Åre, och en recension av maten och miljön.

Boqueria Åre – miljön och maten

Boqueria Åre pratar själv om en “välkomnande och livlig atmosfär” och det är det helt klart. Miljön känns rejält genomarbetat, och även om jag inte vet hur det såg ut innan – när Frozen Mexican låg i lokalerna – så känns det som att man måste gjort ett enormt jobb. Det är ombonat och mysigt, och har bord i många olika storlekar. Vuxenvänligt hela kvällen fram till sent, och barnvänligt om man kommer tidigt.

Maten på Boquerian Åre

Maten på Boquerian Åre har liksom i Stockholm fokus på spansk mat – tapas, pintxos och delikatesser från Spanien och den spanska matkulturen. När vi ber om vintips är det rakt igenom spanska viner som rekommenderas av vår spansktalande servitör, och desserten med Crema de Catalanya är fantastisk och enligt servitören lagad av kock från just Katalonien som är riktig expert på den. Låter trovärdigt.

Boqueria serverar spansk mat som tapas, pintxos och delikatesser av hög kvalitet i en avslappnad och varm atmosfär med generösa öppettider.

Boqueria Åre

För oss funkar det utmärkt med maten på Boqueria Åre med barnen. Vi har insett att smårätter att dela på – som spanska tapas – får dem att våga smaka mer, lära sig vad de tycker om och alla blir nöjda. Boqueria Åre säger själva att menyn i Åre påminner om den i Stockholm, men med lokala karaktärsdrag – det spanska men med jämtländsk tvist. Vi märkte inte mycket av det utan gick på det klassiskt spanska.

– Maten hos oss i Åre kan beskrivas som inkluderande och enkel gastronomi med hjärta och känsla från Spanien men tolkad av oss genom ett jämtländskt filter.

Boqueria Group

Vi gick loss på charktallrik där både skinka och ost slukades glatt av alla (men enbart undertecknad kämpade en del med sardinerna), härlig krispig getost med rödbetor, fina Gambas med tyvärr lite trist konsistens, riktigt god entrecote som blev Stellas favorit, knaprig majs med fårost, friterad squid – som alla tycker om, patas fritas, bröd med olivolja, hamburgare med tryffelmajonäs och karamelliserad lök som lät god men Max åt upp innan jag ens hann smaka och en massa mer. Riktigt gott och vällagat utan större smaksensationer eller överraskningar – men klassiskt spanskt gott med snygg och lyxig framtoning.

Vad gäller barkänslan, och hur livlig den är – eller kan spås bli – så har Boquerian en mysig bar som integrerar kök och bar med restaurangen, och man har både livemusik och DJ på agendan. Igår när vi var där lämnade vi precis när Ebbot Lundberg och Julia Frej var på ingående för att spela ihop. Namnkunnigt värre! Riktigt dålig tajming av oss att inte hänga kvar länge nog, med andra ord – men de gick på vid 21 vilket för oss med barnen hemma förstås var för sent. Jag vågar lova att det blir fler gånger med lockande livemusik på Boquerian!

Du hittar Boquerian Åre på Årevägen 77, mitt emot Åre creperie. Att boka bord rekommenderas, inte minst kvällar med livemusik.

Jag följer upp med mer om Supper Åre i nya lokaler och Mr French i ett kommande inlägg.

Följ mig!

Mer läsning...
Kajen the Quay – härligt häng på Nacka strand